ACTUALITATEUn regizor sârb a jignit comunitatea românească din Voivodina. Nicio reacție din...

Un regizor sârb a jignit comunitatea românească din Voivodina. Nicio reacție din partea președintelui sau a altei instituții a Statului, doar o postare pe Facebook a Ambasadei României la Belgrad

Regizorului sârb Dragoslav Bokan, președintele Institutului pentru Strategie Națională, a făcut afirmații jignitoare la adresa minorității românești din Serbia.

Acesta a declarat într-o emisiune (Pink TV, 29 noiembrie 2021):

„Marinika Tepic este membru al unei minorități naționale care urăște Serbia si poporul sârb, care a intrat la Canak, când era tânără, in organizația lui anti-sârbească, care a studiat limba română și este din familie de români, mama româncă, tata român, a lucrat în organizație românească, și ea este inamicul nostru, ea este inamic național, nu numai ideologic și politic și trebuie să definim ce trebuie să apere statul sârb”.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Marinika Tepic (Cobanu) s-a născut într-o familie de etnie română în 1974 la Pancevo . A absolvit în 1995 limbile engleză și română la Facultatea de Filologie, Universitatea din Belgrad, iar în același an a început să predea limba engleză la școala primară din Pancevo. A fost jurnalist profesionist din 1997 până în 2009, scriind și reportând pentru Radio 021, Danas și publicația Libertatea în limba română. Tepic este, de asemenea, un luptător pentru drepturile omului și minorităților și a fost director adjunct al Consiliului Național pentru Descentralizare al Republicii Serbia, potrivit Ziare.com.

Dragoslav Bokan este un personaj cu un trecut tulbure, el participând inclusiv în războaiele din fosta Iugoslavie, în calitate de comandant al unor trupe paramilitare, acuzate de atrocități ulterior.

Ambasada României la Belgard a condamnat declarațiile lui Dragoslav Bokan

Ambasada României în Serbia a reacționat față de cele spuse de Dragoslav Bokan într-o postare pe pagina de Facebook:

„Poziția Ambasadei față de unele afirmații publice la adresa comunității românești din Serbia

Referitor la declarațiile regizorului sârb Dragoslav Bokan (Pink TV, 29 noiembrie 2021) cu referire la minoritatea română din Republica Serbia, Ambasada României la Belgrad face următoarele precizări:

Ambasada României la Belgrad condamnă cu fermitate discursul urii la adresa minorității române din Republica Serbia, manipularea mediatică a apartenenței la această comunitate în scop politic și propagarea știrilor false la adresa românilor cetățeni sârbi prin catalogarea acestora drept ”inamici naționali”.

Aceste declarații aduc atingere principiilor de bună conviețuire și contribuției minorității române la bogăția culturală și dezvoltarea socio-economică a statului sârb. Un astfel de gest la adresa unei comunități care a dovedit loialitate față de statul sârb și are o contribuție pozitivă la atmosfera de conviețuire interetnică din Republica Serbia ar putea umbri relația de prietenie între România și Republica Serbia, care a avut întotdeauna drept liant cele două comunități etnice care trăiesc pe teritoriul celuilalt stat.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

România și Serbia sunt state vecine, într-o Europă a secolului XXI, unde contribuția unui cetățean la progresul si integrarea socială nu mai trebuie judecate funcție de apartenență sa etnică.

Totodată, Ambasada României la Belgrad își exprimă regretul și față de faptul că un post de televiziune cu acoperire națională a preluat ca atare aceste declarații, fără a sancționa atacurile la adresa etnicității unei persoane.“, a scris Ambasada României în Republica Serbia.

În ceea ce privește alte poziții oficiale, până la acest moment nicio altă autoritate a Statului Român nu a venit cu o poziție în apărarea drepturilor comunităților românești din Serbia.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate