Estera și Darius Cornean, din Oradea, s-au trezit trimiși în judecată pentru încălcarea articolului 380 din Codul Penal, adică împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu.
Motivul? Familia Cornean și-a retras doi dintre copii de la o școală de stat, pentru a-i înscrie în sistem homeschooling, la o școală americană, scrie Bihoreanul.
Dezamăgită de sistemul de stat – precum mulți alți părinți – familia Cornean a căutat o alternativă la dezastrul patronat de Ligia Deca. L-a găsit peste Ocean, la Abeka Academy, o școală din Florida, SUA. Copiii învață aceleași materii ca și-n România, cu excepția limbii române, a istoriei și a geografiei, care sunt făcute cu mama lor, Estera.
Taxele de școlarizare se ridică la 3.000 de dolari/an, pentru fiecare copil.
Părinții sunt foarte mulțumiți, deoarece copiii învață bine și au și mai mult timp liber. Aceste „detalii”, nu i-au impresionat pe procurori, care au fost trimiși, fără îndoială, cu ordin de la Ministerul Educației.
MEN nu recunoaște decât școlile care au și sediu în România, iar Abeka Academy nu se numără printre acestea. În mod aberant, statul român recunoaște, însă, diploma de absolvire a Abeka Academy, pe care o echivalează cu Bacalaureatul românesc.
Familia Cornean are trei copii: doi sunt naturali, iar al treilea este adoptat.
Prigoana statului împotriva școlii acasă
Acesta este al doilea caz de atac al statului asupra unei familii care preferă educația de-acasă.
Tot în 2024, o altă familie din Bihor a fost trimisă în judecată și condamnată, la patru luni de închisoare, pentru că și-a retras copiii de la Liceul Teoretic Bratca și i-au înscris în sistem homeschooling.
La începutul anului 2024, Ministerul Educației condus de Ligia Deca, a cerut Inspectoratelor județene să pună poliția pe părinții care caută alternative la sistemul școlar de stat.
Toate acestea, în condițiile în care rezultatele Bacalaureat 2024 au fost cele mai slabe din ultimul deceniu.
Unde gasiti copii care 7 ani cresc exclusiv in sanul familiei ca sa aduceti in discutie cei 7 ani de acasa? Cat despre socializare, aceasta se face cu persoane de toate varstele, din toate mediile sociale pe care copilul le poate observa si de la care invata diverse si cum sa se raporteze la viata. Scoala il segregheaza cu copii de aceeasi varata de la care nu are ce invata, si ii umple capul cu multa teorie care nu il ajuta in viata, apoi se asteapta sa fie adult functional si productiv, daca se poate, in conditiile in care el a stat doar cu cartea in mana si crede ca asa e si in viata.
Cat despre izolarea de lume, acesta e un mit propagat sau de rauvoitori sau de ignoranti. Copiii educati in cadrul familiei sunt cel mai putin izolati copii. Din contra, as putea spune ca de multe ori sunt supra socializati, doar ca isi aleg singuri sau cu ajutorul parintilor mediul si activitatile. Nu li se baga pe gat colegi si profesori pe care nu si-i doresc si de la care simt ca nu au ce invata sau cu care colabora. Singurul sistem asemanator cu scoala obligatorie care mai exista in societate e pusalcaria. Doar ca acolo iti poti face nevoile cand vrei, fara sa ceri voie.
Daca chiar vreti sa va formati o parere corecta, studiati fenomenul homeschooling in lume.
@Tudor, “Majoritatea profesorilor sînteți victime ale Sistemului la fel cum sînt copiii.”
-nu,
TOTI BUGETARII sint “oamenii statului”
complicii Statului:
-asa explicam ca judecatorii si preotzii -popii sint bugetari-
NU S-AU OPUS DELOC IN REPRESIUNEA NUMITA PLANDEMIE!
pentru un “om” in definitia noastra
bugetarul e cel mai mare pacatos.
@Darius
-oamenii nu sint ignoranti
dar sint putini -1%,poate mai putzini’
restul populatiei- vite incaltzate si satane in carne si oase;
din pacate pentru 99% nu exista decat biciul si zaharelul.
@Oskar
-ba da
singura solutie e izolarea!
poate fi “acreditata” o scoala care NU PREDA “holo”?
-evident ca NU
atunci “home-schooling” nu isi are rostul!
asta inseamna “fara exceptie”
Guvernul a ajuns sa spuna cine ce trebuie sa invete!
pentru ALTII exista portite de scapare:
probabil ca nu exista nimeni in Romania care nu are vecini tzigani
ai caror puradei sa nu fi vazut scoala in vietzishoara lor de ..minori!
e ca la covid cu MASCAREA:
-fara exceptie!
daca te-ai mascat
nu mai comenta aici.
Oamenii trebuie să se vindece de boala asta: IGNORANŢĂ.
Şi să priceapă, printre altele, că nu oamenii trebuie să se supună statului. Nu oamenilor trebuie să le fie frică de ce le-ar putea face aşa-zisele autorităţi.
Ci statul trebuie să se supună oamenilor. Aşa-ziselor autoriăţi ar trebui să le fie teamă de ce le-ar putea face oamenii.
Dacă socializare înseamnă a sta doar cu alții din același an de școală, io mi-o tai și mi-o dau la rațe. Copiii mei pînă să meargă la școală, poate cea mai mare greșeală ce-am făcut-o pînă acuma, intrau în vorbă ușor cu oricine, vîrsta fiind ultimul obstacol. Cînd îmi amintesc că le-au omorît mintea iscoditoare, flămăndă de a cunoaște, mi se ridică părul pe spate.
Nu mă-ndoiesc că un copil netrimis la școală, nedat pe mâna unor străini, nu se împacă cu viața școlară cum nu se împacă cu țarcul un animal crescut în libertate.
Majoritatea profesorilor sînteți victime ale Sistemului la fel cum sînt copiii. Măcar pentru atîta, din cînd în cînd, regândiți toate „adevărurile” ce le predați. Dacă veți avea măcar îndoieli că mințiți copiii, și nu aveți cum să n-aveți, spuneți-le că mai sînt alte păreri dar sînteți nevoiți să predați ceea ce predați.
Mda…. Statul se leagă de o familie care își crește copiii pe când mulți alți copii poate stau și muncesc în loc să învețe sau sunt tratați într-un mod abuziv …. Mai ales ca eu personal cunosc familii în orașul meu în care copiii sunt trimiși la cerșit ! Pt ei statul ce face ?
Dle. Oskar, aveti dreptate in ceea ce priveste socializarea. Dar nu aveti dreptate in ceea ce priveste nivelul de cunostiinte. Programa scolara este foarte slaba. Un parinte educat, poate inlocui cu succes trei profesori care predau niste aiureli! Ca sa fie clar. Istoria care se preda acum in scoli este un dezastru. Iar copiii trebuie sa isi cunoasca istoria neamului cum trebuie, nu dupa tot felul de cerinte de incluziune europeana.
In alta ordine de idei, statul pedepseste niste parinti preocupati cu adevarat de copiii lor si nu se ocupa de analfabetismul functional sau ne- care gatuie Romania. Nu se ocupa cu adevarat de abandonul scolar. Astea sunt problemele serioase.
Jordan Peteron este exceptional, stim cu totii, dar se refera la societatea americana (canadiana) si regulile ei. Nu sunt aceleasi, mai sunt diferente.
„Programa școlară este foarte slabă” – ați citit-o? Le-ați citit? Vorbim de cel puțin trei discipline. Un părinte educat nu poate înlocui trei profesori, pentru că mai are de făcut și treabă prin casă – sau lasă casa baltă, nu se mai duce la muncă?
„…profesori care predau aiureli” este cea mai folosită expresie de copiii care nu învață, care fac probleme la școală și părinții lor. Înțeleg că îi susțineți, că le dați dreptate celor care nu învață, chiulesc etc.
Jordan Peterson se referă la valori fundamentale valabile peste tot în lume: care e diferența între a-ți pregăti copilul pentru societatea din SUA, Canada și pentru cea din România? Ca părinte îi transmiți aceleași valori, indiferent de poziția geografică.
Eu am citit-o. Și Aurel Pop. Și Mircea Platon. Și Radu Baltasiu. Etc, etc.
Toți o critică, pentru că nu aprofundează nimic, doar amestecă o mulțime de informații în capul copiilor. Cu rezultatele care se văd.
Am impresia că de fapt, comentariile astea sunt scrise de Ligia Deca. Auzi, nu ești în timpul programului Ligia? :))
p.s. Nu sunt de acord cu judecarea și condamnarea părinților, e o măsură exagerată, vindicativă. Oricum, îi va pedepsi societatea, indirect, pe copii, mai târziu.
Homeschoolingul este o greșeală: copii au nevoie să socializeze, să fie în mijlocul societății, cu bunele și cu relele ei. A nu îi trimite la școală pentru că Deca sau altceva e echivalent cu „nu merg la biserică din cauză că popii au merțane negre…” Și să nu îmi spuneți că o mamă, oricât de harnică și inteligentă ar fi ea poate înlocui trei profesori, de istorie, de română și de geografie, oricât de slabi ar fi aceștia. Profesorii au trecut prin mai multe examene, au o altă viziune asupra lucrurilor. Și vă mai spun un lucru esențial: e foarte greu, spre imposibil, să fii și profesorul, și părintele copilului tău.
Sunt profesor, știu bine despre ce vorbesc, știu și mai bine ce spun. Am avut la clasă copii veniți din homeschooling: s-a adaptat cu greutate colectivului, erau în urmă cu materia, au recuperat foarte greu.
Copiii școlarizați acasă vor avea probleme mari la intrarea în societate, în viață, când vor fi adulți.
Ce vei face când copilul tău va veni de la școală și îți va zice că vrea să facă schimbare de sex sau că se consideră binar sau non….???
Ce ziceți de faptul că se predă obligatoriu istoria hoholocaustului…?
Nu vă pierdeți vremea. Persoana respectivă e probabil profesor/profesoară la stat și nu suportă ideea de concurență sau că cineva ar putea scăpa din infernul școlii.
@Radu În lipsă de argumente, atacați persoana. Foarte urât, asta e tot ceea ce sunteți în stare. Da lucrez la stat, nu suport ideea de concurență, dar concurența nu este o gospodină, care nu are pregătirea minim necesară, care nu a dat atâtea examene ca mine, care nu a trecut prin atâtea inspecții și nu are nici nervii să stea în fața unei clase de minim 25 de elevi, printre care se găsește sigur cel puțin unul care să facă tărăboi toată ora. Acum să nu îmi spuneți că dumneavoastră iubiți concurența, că abia așteptați să vă ia altul locul, mai ales fără merite reale. Spre deosebire de dumneavoastră eu încerc să nu fiu ipocrit, mi le recunosc și pe cele bune, și pe cele rele.
Nu e nimic de argumentat împotriva inepțiilor pe care le debitezi. Comentariul tău este manifestul neputinței și al principiului: dacă eu sunt sclav, nici tu să nu scapi.
@Radu: „Când vorbești despre alțtii te descrii pe tine”
Nu aveți nimic de argumentat pentru că vă lipsesc pregătirea, cunoștințele necesare, unele lucruri elementare, cum ar fi bunul simț. Neputința și sclavia sunt ale dumneavoastră, vă aparțin.
Îți trebuie pregătire să vezi cum un om este atât de nesigur pe el încât respinge din start orice idee de concurență?
Eu nu lucrez la stat, am mii de concurenți, unii apar și-n fiecare zi și sunt învățat să lupt, să devin mai bun, ca să pot rezista.
Tu te temi că fără obligativitatea impusă de stat, mori de foame, că nu te angajează nimeni. Astfel de persoane ca matale formează sclavii viitorului, care învață de mici să „asculte numai indicațiile oficiale”.
Apropo de neputință :))
@Zews Dr Jordan Peterson a răspuns deja la întrebarea aceasta, se pare că nu prea citiți, nu vă documentați: soluția nu este izolarea de lume, ci felul în care îl crești, cei șapte ani de acasă, felul în care îl pregătești ca să întâmpine asemenea lucruri, valorile pe care i le transmiți tu ca părinte. Cei șapte ani de acasă sunt foarte importanți, dacă îl crești pe copil cum trebuie, nu se va întâmpla așa ceva.
Predarea istoriei holocaustului precum și ideologia lgbtq impusă cu forța au efecte inverse printre elevi: s-au săturat de ele, le e silă, le e lehamite, le urăsc ca pe toate lucrurile obligatorii. Mai mergeți printre elevi, mai discutați cu ei, ascultați-le părerile, opiniile.
Homeschoolingul duce la izolare și poate forma adulți neintegrați, dar trebuie să știți că in majoritatea cazurilor și părinții sunt la fel.
Săracii nemulțumiți de școală or să recurgă la soluții extreme iar cei care au resurse or să iși inscrie copiii la scoala americana.
Da, clar. E plină america de adulți neintegrați. Adică oamenii ăia liberi, care nu au nevoie de stat. Care nu citesc doar din „surse oficiale”.
Teama că cineva ar putea ieși din turma dvs e atât de mare că transpiră prin toți porii.