ACTUALITATEUn cetățean din Oradea anunță că a început numărătoarea inversă pentru „ruperea...

Un cetățean din Oradea anunță că a început numărătoarea inversă pentru „ruperea Transilvaniei de România”, care s-ar petrece pe 15 august 2023. Se propune o utopie religioaso-maghiară

Un cetățean din Oradea, Szökőcs László Imre, a creat o pagină de internet unde anunță că Transilvania – inclusiv Crișana, Maramureșul și Banatul – își va declara „independența” față de România pe 15 august 2023.

El a instalat și o „numărătoare inversă”, până la acel moment: Pe siteul transylvania2022.eu, acesta a publicat o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis și Guvernului României, în care anunță că va înființa o „Comisie pentru Independența Transilvaniei”. El îi „roagă” pe liderii de la București să înființeze „un comitet”, care să negocieze cu „Comisia sa”, modul în care partea de vest a țării se va rupe de România.

Szökőcs László Imre a mai anunțat că această Comisie a sa va susține o conferință de presă extraordinară, la Bruxelles, pe 23 septembrie, dar din cunoștințele noastre, acest eveniment nu a avut loc.

Conform „proiectului”, „Transilvania va fi prima țară de pe Pământ care va fi guvernată 100% după legile lui Dumnezeu! Transilvania va fi prima țară din lume în care nu vor exista diviziuni politice, etnice și religioase”, scrie Evz.

Chiar și în această utopie, însă, maghiarii rămân pe primul loc. Acesta are grijă să menționeze că cele trei limbi oficiale ale „Transilvaniei utopice” ar fi, în ordine: maghiara, româna și germana.

În versiunea inițială, Szökőcs László Imre propunea schimbarea numelui viitorului stat. Acesta nu se va mai numi Transilvania ci „Regatul lui Dumnezeu”.

În acest „Regat”, ar urma să se construiască cinci orașe noi, fiecare cu peste 2 milioane de locuitori și purtând nume cu conotație religioasă: Orașul Sfintei Fecioare Maria, Orașul Arhanghelului Mihail, Orașul Arhanghelului Gabriel, Orașul Arhanghelului Rafael și Orașul Sfinților.

Din „proiect” nu lipsea nici utopia ecologistă: „Vom asigura energie curată și gratuită pentru toată lumea. Vom fi neutri din punct de vedere al emisiilor de CO2”.

Am spus în versiunea inițială, deoarece între timp, cetățeanul din Oradea a șters aceste prevederi de pe site.

Co-suveranizarea Transilvaniei

Deși vorbește de credință și dispariția etniilor, cetățeanul din Oradea are grijă să menționeze mereu „maghiarii” sau „limba maghiară” în primul rând.

Profesorul Dan Dungaciu a explicat că „transilvanismul” este ideologia la care recurg azi oponenții actului Unirii Transilvaniei cu Țara, de la 1 decembrie 1918.

„Transilvanismul a fost și este o ideologie de substitut. Rădăcina ei majoră nu a fost în niciun caz „prezervarea diversităţii etnice a Ardealului”, cât… înfrângerea Imperiului Austro-ungar, destrămarea imperiului şi unirea Transilvaniei cu România. Intrarea regiunii în statul român este raţiunea „transilvanismului”. „Transilvanismul” a fost, de fapt, singura ideologie care a mai rămas intelectualităţii maghiare pentru a NU accepta, fie şi tacit, integrarea regiunii în statutul român, pentru a nu legitima 1 decembrie 1918, pentru a ridica o baricadă chiar şi atunci când era evident că lupta era pierdută… Cum avea să spună un senator maghiar de la Budapesta în interbelic, „a fi transilvanist înseamnă a trăi periculos si a rămâne maghiar”, a explicat sociologul Dan Dungaciu.

Transilvanismul se transpune în planul de măsuri, numit Koș Karoly, adoptat de Budapesta, prin care se urmărește co-suveranizarea Transilvaniei, a explicat directorul ISPRI.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Iulian Capsali: Nu mai căutați apa în nisipIulian Capsali: Nu mai căutați apa în nisip
    Eșecul României în relația cu UE trebuie decontat de SRI și SIE, instituții care dirijează toată politica internă (probabil toate partidele parlamentare și multe extraparlamentare), externă, presa, și patronează dezastrul… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate