Mă uit după știri și este greu să îți dai seama ce se întâmplă cu adevărat pe linia frontului, suntem și noi părtași la un război informațional. Dar sunt din ce în ce mai convins că singura rezolvare este armistițiul și negocierile, înainte ca numărul de victime să crească exponențial.
Sper că se vor înțelege, în Kiev oamenii se calcă în picioare în gară, soldații au trebuit să tragă focuri de armă ca să poată face ordine. La noi la graniță, dar mai ales la polonezi, este un puhoi de refugiați. Harkov în est, al doilea oraș ucrainean ca mărime, a fost izolat și iar eliberat, refugiați de aici au ajuns aseară tocmai la mănăstirea Dumbrăvița din județul Alba.
„Autoritățile române au fost foarte deschise și ne-au ajutat, cei care au trecut vama au fost întâmpinați de cei din sudul Bucovinei, din Suceava, cu pâine, cu apă cu ceai. Oamenii ne-au oferit cazare gratuită, transport, au venit niște firme cu autobuze, au transportat oameni în alte orașe, lumea s-a purtat foarte frumos… “, mărturisea un etnic român din Ucraina.
Nu mi se pare realist să îți ții familia în Kiev acum iar România s-a dovedit o gazdă faină, elegantă, fără resentimente. Mai mult, statul român a confirmat că viza pentru refugiații ucraineni este valabilă fără probleme 90 de zile iar autoritățile se vor strădui să le ofere de lucru și să asigure copiilor învățământ în limba maternă. Vedeți, istoria a întors foaia, nu este minunat că românii se comportă așa, creștinește, în cel mai firesc chip? Chiar și fără a privi orizontul de așteptare ce reașează relația noastră cu vecinii de la nord.
În altă ordine de idei însă, la nici 15 kilometri de delta noastră, astăzi rachetele au lovit un depozit de muniție. Odesa este deja teatru de război iar o rachetă Zirkon ajunge în doar două minute la 300 de km, putem spune că suntem în linia a doua a frontului.
Dacă inițial Rusia a intrat cu o parte mică din efectivele desfășurate la graniță, aproximativ o treime, s-a trecut la a doua fază a conflictului, cea a bombardamentelor. Astăzi au fost folosite pentru prima dată rachetele termobarice, acestea crează o undă de șoc uriașă afectând în mod brutal o zonă mare, inclusiv pe adâncime, au fost folosite împotriva buncărelor în Cecenia și Afganistan. În noapte aceasta armata rusă a anunțat un bombardament „de înaltă precizie” asupra capitalei ucrainene și populația a fost atenționată să plece prin sud.
Ce este și mai rău însă, a început să se vorbească de arme nucleare. Culmea, negocierile ruso-ucrainene s-au purtat la Pripiat, lângă ruinele centralei de la Cernobâl. Putin știe că nu își poate permite să piardă și are 6.000 de focoase nucleare pe telecomandă. De aceea miza acestui conflict este negocierea, oameni cu multă, multă diplomație trebuie trimiși pe linia frontului, cred că Ucraina și Rusia ar putea să o ducă amândouă foarte bine de pe urma Europei și noi împreună cu ei. Dumnezeu să ne păzească și să dea liniște!