ACTUALITATE„Transparență”? Comisia Europeană „nu a putut găsi” mesajele text schimbate între preșeintele...

„Transparență”? Comisia Europeană „nu a putut găsi” mesajele text schimbate între preșeintele Ursula von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla

Comisia Europeană nu a reușit să găsească mesajele text schimbate între președintele Ursula von der Leyen și șeful companiei farmaceutice Pfizer, a declarat executivul Uniunea Europeană într-o scrisoare publicată miercuri, potrivit EU Observer.

Anul trecut, The New York Times a dezvăluit pentru prima dată că șefa Comisiei Europene și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, au făcut schimb de mesaje. Liderul companiei caută de luni de zile să încheie un acord pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin Pfizer/ BioNTech anti-Covid-19.

Mesajele au fost apoi solicitate de jurnalistul Alexander Fanta de la site-ul de știri netzpolitik.org și de un scriitor EUobserver, având în vedere importanța înțelegerii. Dar refuzul Comisiei de a acorda acces la aceste comunicări a determinat-o pe ombudsmanul UE Emily O’Reilly să critice modul în care comisia a gestionat această solicitare privind libertatea de informare.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

La începutul acestui an, O’Reilly a constatat că personalul Comisiei nu a cerut niciodată în mod explicit biroului președintelui să caute mesajele text între cei doi. Aceasta a solicitat executivului UE să facă o căutare mai exhaustivă.

Comisia spune acum că „nu poate găsi astfel de mesaje”, dar anterior a susținut că acest tip de comunicări „de scurtă durată și efemere” nu intră sub incidența normelor UE de transparență privind accesul la documente.

„Comisia poate confirma că această căutare întreprinsă de cabinetul președintelui pentru mesajele text relevante corespunzătoare cererii de acces la documente nu a dat niciun rezultat”, a spus comisarul UE pentru transparență, Vera Jourova, în scrisoarea către ombudsman.

Răspunsul Comisiei a fost socotit de către biroul ombudsmanului drept „problematic”, o analiză completă fiind așteptată să fie publicată în săptămânile următoare. În răspunsul său, Comisia mai spune că ia în considerare recomandarea personalului său să nu folosească aplicații de mesagerie într-un context de afaceri – ceea ce ar elimina, în consecință, nevoia de a păstra o evidență a unor astfel de comunicări instantanee.

Cu toate acestea, lipsa de transparență în jurul acestor texte a stârnit indignare în rândul europarlamentarilor și al organizațiilor societății civile, care au criticat Comisia pentru că folosește „trucuri” pentru a evita responsabilitatea.

Europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt, care conduce comisia specială a parlamentului pentru Covid-19, a considerat răspunsul comisiei drept „inacceptabil”: „Lipsa totală de transparență aduce beneficii industriei, nu cetățenilor europeni”, a scris ea pe Twitter.

Campania SumOfUs a strâns aproape 130.000 de semnături în UE pentru a-i cere lui von der Leyen să publice mesajele text. Între timp, europarlamentarii au cerut Comisiei să dezvăluie informații despre prețurile vaccinurilor, deoarece doar un grup mic de parlamentari au avut acces la versiuni puternic redactate ale contractelor.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate