Marius Petre, un român în vârstă de 29 de ani, stabilit în Olanda de șase ani, a povestit pe YouTube cât de diferită este viața cotidiană din micul stat european, față de cea din țara noastră. Mai exact, lucrătorul român a vorbit despre modul în care autoritățile olandeze se raportează la cetățeni. Pe scurt, instituțiile de stat manifestă un control sporit asupra populației, prin diverse instrumente.
Printre problemele evidențiate de către Petre, considerate de adepții ideologiei de extremă stânga drept „conspirații”, se referă la controlul total al autorităților asupra modului în care cetățenii își gestionează banii.
„Astfel de forme de control nu găsești peste tot în lume. Este un trend în creștere, într-o țară precum Olanda, dar și partea nordică a continentului european. În alte țări, lucrurile stau complet diferit. De exemplu, în Germania, dacă nu ai bani cash, de multe ori nu poți plăti parcarea, la un restaurant unde vrei să mănânci. Astfel de forme de control nu poți găsi în fiecare țară”, a declarat cetățeanul, pe canalul său de YouTube.
Banii, sub controlul autorităților olandeze
Din ce în ce mai mulți cetățeni resping acum practicile intruzive ale guvernului olandez. Practic, fiecare încearcă să se descurce.
„O să întâlnești în Olanda, dacă vrei să cumperi de pe marketplace, dacă te înțelegi cu cineva în mediul online, va spune ‘vino cu cash!’, pentru că autoritățile stau cu ochii pe conturile bancare. Tot ce câștigi, trebuie să declari. Dacă primești o moștenire sub formă de bani, trebuie să o declari. Dacă primești cadou o sumă mai mare de bani, câteva mii de euro sau zecid e mii, din nou, trebuie să-i declari.
Oamenii au înțeles, ușor, ușor, că atunci când oamenii primeau salariile în plic, ei nu erau controlați, dar au fost mai naivi, iar autoritățile au spus că facem carduri bancare pentru a fi mai ușor să faci o plată, au înțeles ca fiind ceva în folosul lor, neluând în calcul controlul, în perioada respectivă. Acum, mulți s-au trezit și vor cash. Trendul ăsta, în Germania, e unul în creștere. Oamenii nu mai vor banii prin transfer bancar. În Olanda, la fel. Oamenii vor să scape de aceste transferuri și să rămână cu doar ceea ce trebuie să le arate autorităților”, a declarat vloggerul.
Românul plecat la muncă în afară subliniază faptul că statul olandez dorește să colecteze cât mai multe taxe și impozite din aproape orice.
„Din 5 euro din plin poți să iei un euro, să mergi la femei, poți să îți iei o armă, poți să îi dai unui sărac, nu te verifică nimeni. Autoritățile de aici vor să vadă tot ceea ce faci, din punctul de vedere al transferurilor. Trebuie să plătești taxe, impozite, taxe la bunurile pe care le ai, cumpărate din bani deja impozitați. O altă formă de control”, a precizat vloggerul.
Autoritățile vor să știe cu exactitate câți oameni locuiesc în imobile.
„Nu poți să ai un apartament de două camere și să înregistrezi două persoane. Autoritățile se sesizează. Când faci înregistrare, dacă locația respectivă e a unei agenții, de multe ori autoritățile merg să verifice câte persoane sunt la adresa respectivă, câte persoane sunt cu adevărat, care locuiesc acolo.
Dacă vrei să ai un copil, trebuie să ai spațiu, vin autoritățile acasă, ca să verifice condițiile (…) Vin să vadă dacă mediul e unul curat, dacă există conflicte, dacă părinții sunt cu probleme. Dacă vrei să ai mai mulți copii, trebuie să fii foarte atent. Dacă ai un apartament cu două camere iar tu vrei să ai și al doilea, al treilea copil, fă-ți un plan să ai o casă mai mare. Autoritățile vor fi cu ochii pe tine și te vor trage puțin de mânecă (…)”, a dezvăluit Petre.
Gazul, curentul electric, apa și gunoaiele, controlate de autorități
Autoritățile vor să știe exact cât de mult curent, gaz și apă consumă fiecare cetățean.
„Autoritățile știu câte persoane sunt înregistrate la o adresă anume. Ei au studii care arată care ar fi un consum mediu de electricitate, gaz și apă pentru fiecare persoană. Dacă ai trei persoane înregistrate la adresa la care stai, dar sunt șase-șapte persoane acolo, autoritățile văd acest lucru, prin consumul de apă, de electricitate, de gaz, înțeleg că la adresa respectivă nu sunt doar persoanele înregistrate. Astfel, ei vor trimite din partea Primăriei o persoană care să verifice adresa respectivă”, a punctat Petre.
De asemenea, cetățenii din Olanda se află sub lupa autorităților și prin intermediul gunoiului din pubele.
„La fel, la pubele. Sunt două pubele pe care le avem, hârtie și plastic, respectiv grădinărit. Acele pubese sunt cântărite. Firma de salubritate scanează un cod de bare care există pe pubelă, apoi îl pune pe un cântar, pentru a verifica greutatea tomberonului. Ce să vezi, și pe partea de consum este studiu făcut, cât ar putea consuma o persoană pentru o perioadă de două săptămâni”, a punctat vloggerul.
Cum sunt controlați angajații din Olanda
Controlul total asupra oamenilor se manifestă, implicit, la locul de muncă. Totul este cosmetizat sub pretextul „beneficiului populației”.
„La locul de muncă, oamenii au implementat tot felul de sisteme de control, de la check-in și check-out, prin amprentă., până la cântar pus sub preșul de la intrare, cum e la un abator. Îți e verificată amprenta, dar și kilogramele cu care intrai, iar la ieșire, când făcea check-out, iar amprenta și numărul de kilograme, care trebuia să coincidă. Nu vă gândiți că venea cineva de la securitate, dar primeai un e-mail prin care erai înștiințat că ai pierdut locul respectiv de muncă.
Sunt multe astfel de forme de control asupra populației, autoritățile dând senzația că toate aceste forme de control sunt în beneficiul populației, dar de cele mai multe ori, oamenii nu rezonează cu astfel de forme de control. Știm cu toții că în natura noastră avem un acel ‘hai să încercăm, hai să facem o șpârlă, o combinație’”, a concluzionat românul, care a descris un peisaj considerat de forțele politice suveraniste drept „extremism”, „neocomunism”, „neomarxism” și „totalitarism”.
Între timp, în România, Guvernul, respectiv ministrul de Finanțe al UDMR, Tanczos Barna, a transmis public faptul că are în vedere implementarea de noi măsuri pentru limitarea tranzacțiilor cu bani cash.