joi, martie 27, 2025
ACTUALITATEThe Economist retrogradează România de la „democrație viciată” la „regim hibrid”, după...

The Economist retrogradează România de la „democrație viciată” la „regim hibrid”, după anularea alegerilor. Regimul de la București, singurul care nu este o democrație din UE

Scorul României a fost retrogradat după o „decizie șubredă” a Curții Constituționale de anulare a alegerilor, spune studiul realizat de experții Economist Intelligence Unit (EIU).

În acest clasament, 36 de țări sunt clasificate drept „regimuri hibride”, care combină elemente de democrație electorală cu comportamente autoritare, informează Hotnews.

România a fost retrogradată de la rangul de „democrație viciată” la „regim hibrid” în Indexul democrațiilor întocmit de grupul The Economist, un clasament anual realizat de mai multe decenii, care analizează cinci criterii: procesele electorale şi pluralism, funcţionarea guvernului, participarea politică, cultura politică şi libertăţile civile.

România este singurul „regim hibrid” din UE.

În clasamentul care analizează situația din 167 de ţări, 36 sunt clasificate drept „regimuri hibride”, care combină elemente de democrație electorală cu comportamente autoritare.

De asemenea, 71 de țări sunt clasificate drept democrații – 25 de „democrații depline” și 46 de „democrații viciate”. Restul țărilor – 60 la număr – trăiesc într-un „regim autoritar”.

Scorul României a scăzut cu 0,46 puncte, la 5,99, iar țara noastră a coborât 12 locuri în clasament pentru a se alătura celorlalte patru „regimuri hibride” din regiune – Armenia, Bosnia și Herțegovina, Georgia și Ucraina.

Cetățenii români au răspuns cu un amestec de furie și ușurare la decizia Curții Constituționale de a anula rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie și doilea tur de scrutin din 8 decembrie. Într-o „hotărâre șubredă”, fără a prezenta dovezi concrete pentru a-și susține decizia, instanța a susținut că o operațiune de influență străină în social media a influențat rezultatul alegerilor, precizează studiul realizat de EIU.

Primul tur a fost câștigat de doi candidați anti-mainstream, care au devansat candidații partidelor de guvernământ, devenite extrem de nepopulare.

Decizia instanței de anulare a alegerilor, bazată pe rapoarte obscure privind interferența rusă în alegeri, este o măsură extraordinară, deoarece dovezile au fost, în cel mai bun caz, discutabile, spun autorii studiului.

Există riscul ca scorul României să scadă și mai mult în 2025, în funcție de modul în care va gestiona repetarea alegerilor prezidențiale și în funcție de ce o să mai apară legat de motivele originale pentru anularea alegerilor, spun autorii studiului.

Măsurile luate de guvern pentru a modifica normele electorale care reglementează comportamentul social media în alegeri și de către partidele aflate la putere pentru a bloca șansele de victorie ale unui candidat anti-establishment nu sunt de bun augur pentru sănătatea democrației în România, adaugă studiul.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE