Câteva zeci de persoane au participat, vineri, la un protest din fața Primăriei Comuna Șcheia, județul Suceava, unde s-au plâns de epidemia de furturi din zonă, comisă de țiganii din localitate.
Printre protestatari sunt oameni care au fost păgubiți chiar în ultimele zile. Un bărbat s-a declarat păgubit cu 3.500 de euro, în urma „vizitei” hoților. El a relatat și de cazul unui vecin, căruia tot recent hoții intrați în casă i-au furat instalația termică și instalația electrică, lăsând pagube foarte mari în urmă, prin distrugere, scrie Monitorul de Suceava.
Problema e că există o singură secție de poliție rurală, care acoperă șase comune.
„După furt, când am apelat poliția, mi s-a spus că este un singur echipaj pe tură, care era la Moara, la o altă speță, și trebuie să aștept. Asta este eficiența poliției. Este normal ca la o comună atât de mare să fie așa o situație?”, s-a revoltat bărbatul păgubit recent de hoți.
Oamenii sunt foarte nemulțumiți și de activitatea Poliției Locale Șcheia. La Șcheia sunt șapte polițiști locali, cu competențe limitate și de care cei mai mulți oameni din Șcheia sunt nemulțumiți, în sensul că aceștia nu ar face patrule în zonele cu probleme și nu ar fi eficienți.
Unul dintre protestatari i-a propus chiar primarului Vasile Andriciuc să desființeze poliția locală și să preia el problema, cu un total de cinci oameni, de la o firmă de pază, care să patruleze continuu prin sate. Iar asta cu un cost mult mai redus.
Primarul Andriciuc le-a răspuns oamenilor că a făcut tot ce depinde de el împotriva acestor furturi, fiind dezaprobat vehement de protestatari.
„Am făcut tot ce am putut face din punct de vedere legal, am înființat Poliția Locală, avem Secție Rurală la Șcheia. O perioadă furturile au stagnat, iar cei care au comis fapte au fost duși unde a trebuit. Activitatea poliției naționale nu depinde de mine. Pe parcursul anilor am făcut nenumărate adrese Poliției, iar unele solicitări au fost puse în aplicare. Voi face o nouă adresă, să specific ce mi-ați sesizat, să se ia măsuri”, a spus Vasile Andriciuc, stârnind din nou nemulțumirile oamenilor, care se declară sătui de hârtii și adrese.
În același timp, sâmbătă 21 februarie, președintele Klaus Iohannis a deplâns atacurile împotriva comunității rome care ar fi avut loc în ultimul an, dar fără a menționa niciun astfel de exemplu.
Mai mult, în ultimul an a fost adoptată o lege care protejează în mod specific această comunitate, așa numita lege a antițigănismului.
Conform acestui act normativ, „manifestările verbale sau fizice împotriva romilor, tradițiilor sau lăcaşurilor lor de cult, infracțiuni pedepsite cu închisoare până la 10 ani”