ACTUALITATESUA | Universitatea Wisconsin-Madison îndepărtează un bolovan cu istorie din curtea sa...

SUA | Universitatea Wisconsin-Madison îndepărtează un bolovan cu istorie din curtea sa pentru că e considerat „simbol rasist”

Universitatea din Wisconsin a îndepărtat un bolovan din campusul Madison, vineri, după ce Uniunea Studenților de Culoare și alți activiști au obiectat că descrierea acestuia din urmă cu aproape 100 de ani includea o insultă rasială, informează Fox News, citat de Smart Radio.

Juliana Bennett, un reprezentant al campusului în Consiliul Municipal Madison, spune că îndepărtarea stâncii a marchează un mic pas către o școală mai incluzivă.

„Acest moment este despre studenții, din trecut și din prezent, care au pledat fără încetare pentru îndepărtarea acestui monument rasist. Este momentul să respirăm ușurați, să fim mândri și să începem vindecarea.”, declară ea pentru AP.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cancelarul universității, Rebecca Blank, a aprobat îndepărtarea Chamberlin Rock în ianuarie, dar școala avea nevoie și de aprobarea Societății istorice din Wisconsin, deoarece bolovanul stătea la doar 15 metri de un loc de înmormântare nativ american.

Chamberlin va primi o nouă placă într-o clădire care deja îi poartă numele, iar bolovanul va fi mutat lângă lacul Kegonsa, pe alte terenuri deținute de universitate.

Grupurile studențești au dorit și înlăturarea unei statui a lui Abraham Lincoln din campus – dar oficialii Universității au respins această cerere.

Chamberlin Rock, care se afla pe dealul Observatory, poartă numele unui geolog din secolul al XIX-lea și fost președinte al Universității, Thomas Crowder Chamberlin, a cărui activitate s-a concentrat pe depozite glaciare, potrivit unei biografii de pe site-ul universității.

În octombrie 1925, Universitatea a excavat bolovanului și l-a plasat în vârful dealului, pentru a-l onora pe Chamberlin, care avea să moară la Chicago trei ani mai târziu. Stânca este un specimen rar, despre care se crede că are o vechime de peste 2 miliarde de ani și, înainte de a fi instalată pe Dealul Observatorului, doar jumătate de metru era vizibil deasupra solului, potrivit articolului. Se crede că a fost transportat de ghețari din Canada în Wisconsin.

În anii 1920, un termen de argou folosit pentru a descrie roci de culoare închisă de mari dimensiuni a inclus cuvântul « negru ». Termen care apărea în descrierea stâncii.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT