joi, februarie 9, 2023
ACTUALITATESUA | Universitatea Wisconsin-Madison îndepărtează un bolovan cu istorie din curtea sa...

SUA | Universitatea Wisconsin-Madison îndepărtează un bolovan cu istorie din curtea sa pentru că e considerat „simbol rasist”

Universitatea din Wisconsin a îndepărtat un bolovan din campusul Madison, vineri, după ce Uniunea Studenților de Culoare și alți activiști au obiectat că descrierea acestuia din urmă cu aproape 100 de ani includea o insultă rasială, informează Fox News, citat de Smart Radio.

Juliana Bennett, un reprezentant al campusului în Consiliul Municipal Madison, spune că îndepărtarea stâncii a marchează un mic pas către o școală mai incluzivă.

„Acest moment este despre studenții, din trecut și din prezent, care au pledat fără încetare pentru îndepărtarea acestui monument rasist. Este momentul să respirăm ușurați, să fim mândri și să începem vindecarea.”, declară ea pentru AP.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cancelarul universității, Rebecca Blank, a aprobat îndepărtarea Chamberlin Rock în ianuarie, dar școala avea nevoie și de aprobarea Societății istorice din Wisconsin, deoarece bolovanul stătea la doar 15 metri de un loc de înmormântare nativ american.

Chamberlin va primi o nouă placă într-o clădire care deja îi poartă numele, iar bolovanul va fi mutat lângă lacul Kegonsa, pe alte terenuri deținute de universitate.

Grupurile studențești au dorit și înlăturarea unei statui a lui Abraham Lincoln din campus – dar oficialii Universității au respins această cerere.

Chamberlin Rock, care se afla pe dealul Observatory, poartă numele unui geolog din secolul al XIX-lea și fost președinte al Universității, Thomas Crowder Chamberlin, a cărui activitate s-a concentrat pe depozite glaciare, potrivit unei biografii de pe site-ul universității.

În octombrie 1925, Universitatea a excavat bolovanului și l-a plasat în vârful dealului, pentru a-l onora pe Chamberlin, care avea să moară la Chicago trei ani mai târziu. Stânca este un specimen rar, despre care se crede că are o vechime de peste 2 miliarde de ani și, înainte de a fi instalată pe Dealul Observatorului, doar jumătate de metru era vizibil deasupra solului, potrivit articolului. Se crede că a fost transportat de ghețari din Canada în Wisconsin.

În anii 1920, un termen de argou folosit pentru a descrie roci de culoare închisă de mari dimensiuni a inclus cuvântul « negru ». Termen care apărea în descrierea stâncii.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate