Uniunea Europeană va modifica, miercuri, sancțiunile impuse Federației Rusiei, prin autorizarea deblocării unor fonduri aparținând unor mari bănci rusești, proces de care ar putea fi nevoie pentru a reduce blocajele apărute în comerțul mondial cu alimente și îngrășăminte, arată un document de lucru consultat de Reuters, citat de Agerpres.
Conform noilor reglementări revizuite, care ar urma să fie adoptate miercuri de ambasadorii la Uniunea Europeană ai statelor membre, cele 27 de țări UE vor putea să deblocheze resursele economice, înghețate anterior, aparținând marilor bănci rusești VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank și Bank Rossiya.
Separat, conform unor noi sancțiuni ce urmează să fie adoptate tot miercuri, Sberbank, cea mai mare bancă rusească, ar urma să fie supusă înghețării activelor sale, cu excepția acelor resurse necesare pentru comerțul cu alimente, a declarat un oficial european pentru Reuters.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul Geografie elementară de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Documentul de lucru susține că banii ar putea fi eliberați „după ce s-a stabilit că astfel de fonduri sau resurse economice sunt necesare pentru achiziția, importul sau transportul de produse agricole și alimentare, inclusiv grâu și îngrășăminte”.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă, într-un comunicat, atitudinea slugarnică a diplomației române, spunând că Ministerul Afacerilor Externe de la București „pune interesele Ucrainei mai presus de interesele României”.
În timp ce România permite Ucrainei să treacă cu vasele de cereale prin Delta Dunării, Kievul a decis ca toate paginile editate în limba română să fie editate obligatoriu în limba ucraineană, cu o singură excepție: o publicație din Cernăuți.
„Potrivit art. 27, p. 6 al Legii Ucrainei „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” (2019, nr. 21), reprezentanțele (paginile) de Internet (site-urile, conturile pe rețelele de socializare) ale presei înregistrată în Ucraina sau ale altor persoane juridice trebuie să treacă în mod obligatoriu la limba ucraineană, utilizând în paralel și alte versuri secundare ale paginii”, scrie Marin Gherman.
Premierul maghiar Viktor Orban a declarat că Uniunea Europeană s-a „împușcat în plămâni” cu sancțiunile greșit concepute împotriva Federației Ruse și care, dacă vor fi continuate, riscă să distrugă economia europeană.
„La început, am crezut că ne-am împușcat doar în picior, dar acum este clar că economia europeană s-a împușcat în plămâni și că se zbate pentru aer. Sancțiunile nu ajută Ucraina, în schimb sunt rele pentru economia europeană și, dacă se va continua în acest fel, vor omorî economia europeană. Ceea ce vedem acum este de nesuportat.
Momentul adevărului trebuie să vină la Bruxelles, când liderii vor admite că au făcut un calcul greșit, că politica de sancțiuni s-a bazat pe presupuneri eronate și trebuie schimbată. Nimeni nu a crezut la 24 februarie că războiul dintre Ucraina și Rusia nu va fi doar un conflict, ci va marca sfârșitul unei ere și intrarea în noua eră de război în istoria europeană, în care va trebui să luptăm pentru lucruri pe care până acum le consideram de la sine înțelese”, a spus prim-ministrul ungar.