ACTUALITATESUA | Un număr tot mai mare de profesori de engleză refuză...

SUA | Un număr tot mai mare de profesori de engleză refuză să-l mai predea pe Shakespeare, considerându-l „misogin, rasist, homofob”

Tot mai mulți profesori universitari din Statele Unite refuză să predea operele lui William Shakespeare pe motiv că marele scriitor britanic rasismul, supremația albă și intoleranța. În schimb, fac presiuni pentru predarea alternativelor „moderne”, scrie Daily Mail.

În numărul din ianuarie al School Library Journal, Amanda MacGregor, bibliotecară și jurnalistă independentă din Minnesota, a întrebat de ce profesorii continuă să includă Shakespeare în cursurile lor.

„Lucrările lui Shakespeare sunt pline de idei problematice, învechite, cu o mulțime de idei misogine, rasism, homofobie, clasism, antisemitism și misoginegritate”, a scris ea, ultimul cuvânt făcând referire la ura față de femeile negre.

Alții susțin însă că ultima tendință a curentului « woke » este mioapă și nu ține cont de lecțiile pe care Shakespeare încă le poate preda astăzi – un autor best-seller al New York Times acuzând școlile care renunță la scriitor că „aruncă literatura la gunoi”.

MacGregor susține că un număr din ce în ce mai mare de profesori „ajung la concluzia că este timpul ca Shakespeare să fie pus deoparte, pentru a face loc vocilor moderne, diverse și incluzive”.

Printre cei care l-au abandonat pe Shakespeare se numără Claire Bruncke, care predă engleza la liceul Ilwaco din statul Washington. „L-am întrebat pe directorul meu dacă există o anumită cerință legată de cât de mult Shakespeare trebuie să acopăr”, a spus ea. „Atât timp cât m-am încadrat în standarde… nu contează, așa că a renunțat în totalitate la Shakespeare, în favoarea antologiilor și romanelor care nu se găsesc de obicei în programa scolară”. Bruncke a adăugat: „Răspunsul pozitiv al elevilor mei la această schimbare mi-a consolidat decizia”.

Liz Matthews, profesoară de engleză care predă la clasa a IX-a a liceului public Hartford din Connecticut, unde studenții sunt 95% de culoare sau hispanici, a spus că a înlocuit Shakespeare cu autori care au scris despre oameni ca elevii ei. „Am înlocuit Romeo și Julieta cu The House On Mango Street de Sandra Cisneros anul trecut și cu Long Way Down de Jason Reynolds anul acesta”, a spus ea.

Mango Street a fost publicată în 1984; Long Way Down a fost publicat în 2017. Romeo și Julieta au fost publicate pentru prima dată în 1597.

„Pur și simplu autorii și personajele celor două cărți noi arată și vorbesc ca studenții mei și ei pot face conexiuni realiste”, a spus Matthews. „Reprezentarea contează”.

Sarah Mulhern Gross, care predă engleza de clasa a IX-a și a XII-a la High Technology High School din Lindcroft, New Jersey, a spus că a predat Romeo și Julieta „prin prisma dezvoltării creierului adolescentului, ținând cont de o parte a analizei masculinității toxice”.

Elizabeth Neilson, care predă la Twin Cities Academy din Minnesota, a spus că a folosit Coriolanus pentru a discuta teoria marxistă.

Alții spun că este timpul ca Shakespeare să fie înlăturat în întregime.

rena German, președinta Consiliului Național al Profesorilor de limbă engleză anti-rasism și co-fondatoare a forumului Disrupt Texts, care își propune să sugereze o gamă largă de literatură pentru studiu, a declarat că Shakespeare ar trebui aruncat la gunoi.

În 2018, Disrupt Texts a inițiat o discuție pe a cărei temă era dacă Shakespeare ar trebui să fie predat în continuare.

„Crede-mă, copiii tăi vor fi bine dacă nu-l citesc. Totul este problematic în ceea ce privește piesele sale. Nu putem să-l predam pe Shakespeare în mod responsabil și să nu perturbăm modul în care oamenii sunt caracterizați și înfățișați”.

Jeffrey Austin, director al Centrului de Scriere de la Liceul Skyline din Ann Arbor, Michigan, a fost de acord. „Nu este nimic de la Shakespeare ce nu poate fi obținut din explorarea operelor altor autori”, spune el.

„Merită să ne împotrivim ideii că, într-un fel, Shakespeare apare ca un geniu solitar, atunci când fiecare cultură are scriitori transcendenți care nu sunt incluși în curriculum-ul nostru sau în bibliotecile de clasă”.

Pe rețelele de socializare, mulți s-au opus ideii de a nu mai preda Shakespeare.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT