luni, decembrie 4, 2023
ACTUALITATESUA încotro? Republicanii radicali au respins propriul proiect de lege privind finanțarea,...

SUA încotro? Republicanii radicali au respins propriul proiect de lege privind finanțarea, iar blocarea activităţii guvernului e iminentă

Republicanii radicali din Camera Reprezentanților SUA au respins vineri propriul proiect de lege propus de liderul lor, pentru a acorda o finanțare temporară guvernului, astfel încât blocarea activităţii guvernului SUA devine iminentă, potrivit Reuters. Practic, agențiile federale se vor închide parțial începând de duminică.

Cu un vot de 232-198, Camera a respins o măsură care putea prelungi finanţarea guvernamentală cu 30 de zile şi evita un blocaj.  Acest proiect de lege ar fi redus cheltuielile şi ar fi restricţionat imigraţia, priorităţi republicane care aveau şanse reduse să treacă de Senatul controlat de democraţi. Înfrângerea i-a lăsat pe republicani – care controlează Camera cu până la 221-212 – fără o strategie clară pentru a evita un blocaj care ar închide parcurile naționale, ar perturba plata a până la 4 milioane de lucrători federali și ar împiedica totul, de la supravegherea financiară la cercetarea științifică, dacă finanțarea nu este extinsă duminică după ora 12:01 ET (0401 GMT).

După vot, președintele Camerei, Kevin McCarthy, a spus că, totuşi, Camera ar putea adopta o prelungire a finanțării, dar a refuzat să spună ce se va întâmpla în continuare. Se așteaptă ca la  Cameră să se organizeze mai multe sesiuni de vot sâmbătă. „Este un eșec dacă ne dăm bătuţi”, a spus el reporterilor. Nu este clar dacă Senatul va acționa la timp, scrie Reuters. Camera trebuie să adopte sâmbătă după-amiază un proiect de lege bipartizan care ar finanța guvernul până pe 17 noiembrie, dar obstacolele procedurale ar putea amâna votul final până marți.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat vineri că un „shutdown” (o închidere) guvernamental ar „submina” progresul economic al SUA prin oprirea programelor pentru întreprinderile mici şi pentru copii şi ar putea întârzia îmbunătăţiri majore ale infrastructurii.

Ar fi a patra oară într-un deceniu cînd SUA se confruntă cu o astfel de situaţie şi la doar patru luni după ce un impas similar a adus guvernul federal la câteva zile de intrarea în incapacitate de plată pe fondul unei datorii publice 31 de trilioane de dolari. Această abordare riscantă a stârnit îngrijorări pe Wall Street, unde agenţia de rating Moodyâs a avertizat că ar putea fi afectată bonitatea SUA.

De asemenea, preşedintele Joe Biden a avertizat că un „shutdown” ar putea avea un impact major asupra forţelor armate. Unii republicani au spus că va trebui probabil să lucreze cu democrații pentru a adopta un proiect de lege temporar care ar putea câștiga aprobarea în Senat și a lui Biden.  McCarthy a spus că ia în considerare această abordare, dar nu va accepta ajutorul suplimentar pentru Ucraina pe care Biden l-a solicitat, iar parlamentarii din Senat l-au inclus în proiectul de lege. Fostul președinte Donald Trump, probabilul adversar al lui Biden la alegerile din 2024, i-a criticat pe republicanii din Senat pentru că lucrează cu democrații.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate