OPINIIȘtiința ca magie

Știința ca magie

Veacurile de relativism și nihilism al cunoașterii, prin care a fost distrusă gândirea metafizică „tare”, în numele scepticismului rațional, al experienței și al științei, nu au fost decât o etapă pentru resuscitarea fabricată a noii gândiri magice.

Ceea ce ni se prezintă astăzi ca „știință” în chestiunea pandemiei Covid este orice, numai știință nu. Termenii prudenți ai raționalismului sceptic, potrivit căruia faptul în sine oricum nu poate fi cunoscut, și conform căruia relația de cauzalitate poate fi mai degrabă un obicei mental decât o relație obiectivă, au dispărut de parcă nu ar fi existat niciodată. Acum avem de-a face cu inferențe care ni se prezintă ca certitudini emanate de o alchimie ce este accesibilă doar inițiaților, celor autorizați. Emiterile despre ce este Covid, cum se răspândește, ce leacuri profilactice și de tratare există, sunt asemenea oracolelor din antichitate. Ele nu pot fi chestionate, căci dacă o faci, devii „negaționist”, chiar „necredincios” (nu crezi în Covid, cum spunea un preot, e ca și cum nu ai crede în Dumnezeu. O perfectă dar sugestivă confuzie de planuri ale cunoașterii).

Ni s-a repetat la nesfârșit că nu există adevăr unic, că a vorbi despre „realitate” este o îndrăzneală nejustificată ca să ajungem acum să primim variantele oficiale despre pandemie ca postulații pe care nu poți decât să le primești sau de care să te dezici, ca într-un act de închinare, de încredințare. Categoria criticii, categoria analizării acestor postulate a fost pur și simplu eliminată.

De aceea, noua știință nu este întocmai religie, cum spunea Agamben, ci mai degrabă seamănă cu vechea magie a oracolelor, combinată cu ocultismul alchimistilor. Adică, emiterile sale nu au caracter de dogmă, cum se întâmplă în creștinism, dogmă care, chiar dacă e revelată, este inteligibilă, are un fundament ce poate fi cercetat, există un corpus de învățături și de experiențe asociate care o explică, ci dimpotrivă, au caracter magic, de spusă bolborosită ruptă de context, de istoric, de experiență, contradictorie cu alte emiteri, imposibil de supus exercițiului critic și al verificării. De aceea există „dizidenți” ai gândirii autorizate și unice despre Covid, în loc să fie vorba, așa cum ar trebui, despre obișnuita dezbatere critică specifică unui proces de cunoaștere aflat în curs.

Noua știință nu este doar împotriva gândirii religioase, este și în perfectă contradicție cu gândirea raționalistă iluministă și cu ceea ce modernitatea și chiar postmodernitatea numeau „știință.” Dar asta pentru că distrugerea cunoașterii, laolaltă cu distrugerea constituției și cu distrugerea țesăturii sociale sunt elemente ale procesului de reîntemeiere – sau resetare – a lumii și chiar și a naturii umane.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...