marți, iulie 16, 2024
ACTUALITATEUn preot din Polonia a fost torturat în închisoare și ținut în...

Un preot din Polonia a fost torturat în închisoare și ținut în condiții inumane. Sub conducerea lui Tusk, țara pare să se fi întors la practicile crude și dezumanizante din perioada comunistă

Părintele Michał Olszewski, șeful Fundației Profeto, a descris condițiile din timpul detenției sale la închisoarea Varșovia-Służewiec. El a acuzat abuzuri grave, inclusiv refuzul accesului la apă și toalete și tratamentul degradant. Avocatul său, Krzysztof Wąsowski, a anunțat că va solicita atât intervenția comisarului polonez pentru drepturile omului, cât și a organizațiilor internaționale, potrivit Remix News.

Părintele Olszewski a fost arestat la sfârșitul lunii martie pe fondul acuzațiilor care implică scandalul Fondului pentru Justiție. El și-a transmis experiențele într-o scrisoare care a fost publicată de săptămânalul și cotidianul Sieci Gazeta Polska. Potrivit scrisorii, cătușele lui nu au fost îndepărtate nici măcar în momentele de constrângere.

Preotul descrie că i s-a oferit o jumătate de sticlă de apă de la robinet. De asemenea, i s-a spus să urineze într-o sticlă din celulă. În plus, s-a confruntat cu supraveghere constantă și a fost trezit din oră în oră timp de două săptămâni.

„S-a dovedit că eram sub ‘supraveghere specială’. Cameră și cătușe, chiar și în timpul plimbărilor, izolarea de ceilalți […]. Eram trezit cu lumini în fiecare oră pe tot parcursul nopții! Așa a fost situația în primele două săptămâni”, descrie preotul.

Avocatul Krzysztof Wąsowski numește asta „un scandal cel puțin la scară europeană”. Rapoartele din presă au alimentat controlul public și juridic, invocând o revenire sistemică la practicile chinuitoare în Polonia, care încalcă atât legislația națională, cât și cea internațională împotriva tratamentelor crude și dezumanizante.

Polonia s-ar fi întors la practicile condamnate de convențiile internaționale

Practici precum interzicerea accesului la apă și toaletă au fost clasificate drept tortură și tratament degradant de convențiile internaționale. Conform Convenției ONU împotriva torturii din 1984, termenul „tortură” înseamnă „orice act prin care durere sau suferință severă, fizică sau psihică, este intenționat cauzată unei persoane în scopuri precum obținerea de la ea sau de la o terță persoană informații sau mărturisiri, pedepsindu-l pentru o faptă pe care el sau o terță persoană a comis-o.”

Articolul 40 din Constituția Poloniei prevede: „Nimeni nu poate fi supus torturii sau pedepselor sau tratamentelor crude, inumane sau degradante. Folosirea pedepselor corporale este interzisă.”

Tribunalul districtual din Varșovia a prelungit recent detenția părintelui Olszewski cu încă trei luni, în ciuda obiecțiilor din partea echipei sale juridice cu privire la manipularea greșită a procedurii și presupusele părtiniri din justiție. Ca răspuns, Wąsowski a criticat decizia instanței, susținând că aceasta reflectă o lipsă de implicare cu toate faptele materiale ale cazului și indicând o poziție potențial prejudiciată împotriva clientului său.

Scandalul Fondului pentru Justiție, în care părintele Olszewski este suspect, implică acuzații ale procurorilor conform cărora 66 de milioane de euro dintr-un fond special ar fi putut fi utilizate abuziv în timpul fostului ministru conservator al justiției, Zbigniew Ziobro.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Jos Comunismul, istoric Ivan!

    AbuGhraib (Iraq), Guantanamo (Cuba), exemple deplorabile ale unor cunoscute țări … comuniste!

    Donald Tusk (nume de comunist rus! – al unui premier … polonez!) avea de unde se inspira.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE