De Paști, încercăm să fim mai buni, mai empatici și mai aproape de Dumnezeu, însă, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române(BOR) spun că aceste calități le putem manifesta în orice zi, nu doar de Sărbători. Ei explică de ce este important să nu ne „acapereze” orgoliul și să ne exprimăm regretele ori de câte ori este necesar.
Într-un reportaj realizat de Agerpres, starețul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din județul Mureș, Teodul Libeg, spune că de Paști iertarea aproapelui era o tradiție sfântă, alăuri de concursul de spart ouă. Din păcate, orgoliul uman și autosuficiența au condus la răcirea relațiilor și, implicit, la dispariția acestor tradiții care, de fapt, sunt esența creștinismului.
„Această tradiţie a existat încă de la începutul Bisericii şi ea rezidă din rugăciunea ‘Tatăl Nostru’, care spune: ‘Şi ne iartă nouă păcatele noastre/ Precum şi noi iertăm greşiţilor noştri”. O ţin minte pe buna – Dumnezeu s-o ierte! – că totdeauna venea la mama şi îi zicea: „Te rog frumos să mă ierţi dacă ţi-am greşit cu ceva, pentru că mă duc la spovedit”. Acest obicei există în creştinism şi el se află în creştinismul primar”, a precizat starețul Teodul Libeg, pentru Agerpres.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Din acest considerent, starețul Teodul Libeg crede că lumea creștină are nevoie de „ghizi” desăvârșiți, care să-i întoarcă pe oameni către Dumnezeu, pe calea spirituală.
„Acum s-au mai răcit relaţiile, rar sunt cei care spun i„artă-mă’ ori „te rog să nu mai fii supărat pe mine” sau să se împace, pentru că lumea este plină de orgolii, iar toate greşelile care se fac în lume tot din cauza orgoliului sunt. Şi, din păcate, a intrat şi între creştini şi trăirea creştină s-a răcit”, a explicat starețul Teodul Libeg, pentru sursa precizată.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
În județul Mureș, de Paști, totuși, se mai păstrează unele tradiții: gospodinele fac curat în toată casă, nu doar preparate culinare, în semn că „ordine spirituală”. În opinia lor, nu poți avea doar masa plină de bucate, dacă nu e pregătită și casa de „Înviere”. Concursul de spart ouă roșii este, de asemenea, o tradiție specifică județului Mureș.