luni, aprilie 15, 2024
ȘTIRISibiu | Klaus Iohannis va inaugura statuia lui Samuel von Brukenthal, Guvernatorul...

Sibiu | Klaus Iohannis va inaugura statuia lui Samuel von Brukenthal, Guvernatorul Transilvaniei sub care au fost omorâți Horea, Cloșca și Crișan

Muzeul Național Brukenthal anunță că săptămâna viitoare statuia Baronului Samuel von Brukenthal ce va fi amplasată în Piața Mare din Sibiu, va fi dezvelită și inaugurată oficial în 11 septembrie de către președintele României, Klaus Iohannis, informează Romanian Global News.

„Este un lucru așteptat atât de organizatori, cât și de oamenii de cultură, de sibieni și de cei care vor vizita orașul Sibiu. Monumentul a fost văzut luni, 30 august, de comisia de organizare, este la Arad, a fost turnat în bronz și în paralel se lucrează și la soclul acestuia. Ceremonia va avea loc în Piața Mare în prezența domnului președinte Klaus Iohannis.”, a declarat Alexandru Chituță, purtătorul de cuvânt al Muzeului Național Brukenthal.

Statuia va avea o înălțime de aproximativ 2,8 – 3 metri și va sta pe un soclu în stil baroc de aproximativ 60 de centimetri.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Din 1777 până în 1787, Samuel von Brukenthal a fost Guvernatorul Transilvaniei, având în permanență o abordare antiromânească. În 1784, a oprit înregimentarea țăranilor români din Transilvania în regimentele de grăniceri ale Imperiului, ceea ce a condus la nemulțumirea țăranilor.

Înrolarea în armată ducea la eliminarea iobăgiei și schimbarea statutului în om liber. Oprirea acestor conscripții de către Bruckental a dus la răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan care a eșuat, în cele din urmă. În timpul mandatului său, dar nu sub ancheta sa,  aceștia au primit cea mai aspră condamnare la moarte.

Pe statuia marelui poet Octavian Goga din Iași, inaugurată în aprilie de primarul Mihai Chirica, a fost montată o plăcuță cu inscripția: „Din păcate, activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României întrucât a fost militant fascist și antisemit”.

„Pe statuia lui von Brukenthal ce va scrie?”, se întreabă românii.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

11 COMENTARII

  1. Si nimeni nimic despre trecutul criminal al acestui individ? Macar pe placa ce va insoti aceasta statuie va scrie ceva si despre atrocitatile la care a contribuit?

  2. Locul și funcția baronului von Brukenthal a fost de alții prin unele corporații, bănci, ambasade străine, ONG-uri etc.

    În anii 1700 Von Brukental refuza împroprietărire țăranilor români din Transilvania, peste ceva timp pădurile, terenurile agricole, pământurile vor făcute cadou, pe gratis.

  3. Unde sunt fruncea de la Timisoara si gangavul de la Cluj?De la ardeleni nu imi fac iluzii ,se pregatesc de Untold.Da-o dracului de tara .Noi suntem iobagi,noi suntem iobagi,noi suntem aici slugi de mii de ani.Unde esti Furdui-Iancu,Veta Biris,Grigore Lese?Ati murit cu totii?

  4. Pentru cine nu stie, palatul bruckental a trecut in proprietatea forumului democrat german pe vremea cand iohanys era primar in Sibiu. Retrocedarea a fost una ilegal aranjata in urma unui proces regizat si in care iohays nu a permis sa participe la nici o infatisare juristului primariei , primarie care era chemata in judecata de fdgr pentru recunoastere a legaturii cu grupul etnic german nazist desfintat in 1945 . Dupa obtinerea deciziei fdgr a cerut retrocedarea tuturor bunurilor printre care scoli, case si palatul care nici macar nu fusese legal in proprietatea lor. Nu intamplator spune prezent la un act care e legat de aranjamentul lui. Bruckenthal era in patrimoniul statului si era garant pentru credite externe. Primarul care a platit cu banii contribuabililor statuie este de la fdgr. Exemplu clar de inrobire….pe fata.!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE