ȘTIRIBrazilia : Președintele Bolsonaro și Lula da Silva, umăr la umăr după...

Brazilia : Președintele Bolsonaro și Lula da Silva, umăr la umăr după primul tur. Alegerile prezidențiale se vor decide în turul II

Fostul președinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, reprezentant de seamă al stângii braziliene se află umăr la umăr cu contra-candidatul său de dreapta, Jair Bolsonaro, actualul președinte al Braziliei, informează AFP, citat de Agerpres.

Potrivit Curții Electorale Superioare a Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva a obţinut 47,97%, în timp ce liderul drepteo Jair Bolsonaro a obţinut 43,60%, în urma numărării a 97,69% din voturi.

Cu toate că aproape toate sondajele estimau ca Bolsonaro să câștige maxim 36% din voturi (în comparație cu da Silva, care se preconiza să obțină 50% din voturi), totuși acesta s-a apropiat de rivalul său de stânga în mod neașteptat.

Fiind o victorie la limită a fostului președinte da Silva, campania electorală se va prelungi cu încă o lună de zile, ceea ce ar putea oferi lui Jair Bolsonaro timpul necesar mobilizării masive a electoratului conservator brazilian.

Duminică brazilienii s-au îndreptat masiv spre secţiile de votare, unde s-au format cozi lungi, pentru a alege preşedintele, dar şi deputaţii, o treime din senatori şi guvernatorii celor 27 de state. Mulţi candidaţi din tabăra lui Bolsonaro, inclusiv foşti miniştri, au fost aleşi în Congres şi ca guvernatori.

Scrutinul, la care au fost chemaţi să îşi exprime preferinţele 156 de milioane de alegători, se pare că a avut loc fără violenţe. Peste 500.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea scrutinului, care a avut loc în prezenţa a zeci de observatori străini

Două incertitudini au planat asupra zilei de duminică: dacă Lula va reuşi să fie ales pentru un al treilea mandat de preşedinte din primul tur şi dacă Bolsonaro va contesta rezultatul, aşa cum ameninţă de luni de zile. Enervat de întrebările insistente din partea presei, Bolsonaro, îmbrăcat în tricoul galben-verde al naţionalei de fotbal sub care purta o vestă antiglonţ, nu a vrut să spună clar dacă va recunoaşte rezultatul.

Fostul preşedinte de stânga Lula (2003-2010), în vârstă de 76 de ani, are probleme în a scăpa de eticheta de corupţie cu care a rămas după uriaşul scandal “Spălare expres” care i-a adus 18 luni de închisoare, după care condamnările i-au fost anulate sau au fost prescrise.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Iulian Capsali: Nu mai căutați apa în nisipIulian Capsali: Nu mai căutați apa în nisip
    Eșecul României în relația cu UE trebuie decontat de SRI și SIE, instituții care dirijează toată politica internă (probabil toate partidele parlamentare și multe extraparlamentare), externă, presa, și patronează dezastrul… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

  1. Adevărata dreaptă in sud a fost cea finanţată de yankei. Toate acele junte militare au fost construite in jurul unor organizaţii de dreapta.

  2. Bolsonaro nu e de extrema dreapta, e de dreapta, e conservator liberal la fel ca Trump. Filozoful conservator Olavo de Carvalho a fost consilierul sau. Nu mai preluati etichete din presa de propaganda globalista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate