OPINIIȘi totuși de ce Goga?

Și totuși de ce Goga?

Cum ar spune poetul; „De trei luni încoace gura nu le tace/Istoria nu le place, drăguțule bace”…

Trei luni sunt de când la Iași s-a amplasat bustul lui Octavian Goga, care a surescitat tot atâtea luni de dezbateri mai mult împotrivă decât pentru menținerea bustului în locul unde a fost amplasat.

Acuzația care tronează  – simbolic – peste capul poetului este aceea de mare corifeu al anti-semitismului din România și prin urmare criminal notoriu, fascist etc etc.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Dar cu ce ar fi Octavian Goga mai anti-semit decât Ion C. Brătianu, Nicolae Iorga, Miron Cristea, Armand Călinescu, Gheorghe Argeșeanu, Constantin Argetoianu, Gheorghe Tătărăscu, Ion Gigurtu?! Ultimii șase menținând legile guvernului Goga-Cuza până la abdicarea din septembrie 1940 a Regelui, deși ar fi putut să le reitereze imediat după demiterea guvernului. Nimeni nu poate răspunde acestui lucru!

Problema ridicată nu este dacă Goga este antisemit sau nu, ci de ce Goga? Dacă ar fi să ne luăm după fapte concrete toți cei enumerați sunt pasibili de coșul de gunoi al istoriei pentru acțiunile lor și totuși aici este trimis doar Octavian Goga.

Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Acuzația de ideolog al „soluției finale” nu este veridică, iar cei ce zic asta nu știu ce spun. Octavian Goga moare în 1938, iar această monstruozitate este pusă în practică abia din 1941, desigur cu etapele premergătoare ghetouri, legile rasiale ș.a, dar nu a fost vorba de așa ceva în luările de poziție ale poetului cu toate epitetele luate la un loc.

Ceea ce se impută guvernului Goga-Cuza ar fi punerea în aplicare a „numerus clausus”, ce prevedea respectarea proporției etnice în instituții, întreprinderi, universități, dar totuși față de A. C. Cuza, care îl excludea până și pe Apostolul Pavel din pricina originii sale, Goga nu convingea pe nimeni de antisemitismul său plasându-se în partea moderată a partidului în ceea ce privesc cele menționate.

Nu intrăm nici în problema alegerii de către Carol al II-lea a celei de-a patra opțiuni politice alese pentru că nu face scopul textului de față, dar cartea jucată a fost câștigătoare, Regele profitând din plin de pe urma Partidul Național-Creștin. Partid ce avea în componență în mare parte oamenii de la curte, iar câinele de pază, Armand Călinescu, trona la Interne.

Și totuși de ce Goga?

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

1 COMENTARIU

  1. Și totuși de ce nu? Orice are un început și cine se gândește că se vor limita doar la Goga e naiv. Deocamdată-i cum nu se poate mai nimerit fiindcă nu-i nici prea celebru, ca Eminescu, nici prea puțin cunoscut, vocal sau prezent în programa școlară, ca restul celor menționați.

    Și de ce ar mai mira pe cineva? Nu ducem lipsă nici de conservatori binevoitori și toleranți nevoie mare, oricând mai mult decât dispuși la compromisuri. Nici nu apucă ei să termine de pronunțat cuvântul magic că ai noștri sunt deja în genunchi, proclamându-și iubirea și punând de-o de-o plăcuță, de-o scuză, de-o dezvinovățire. Dacă aș fi absurd aș zice că parcă știu cine-i stăpân. Dar nu sunt absurd, știu că absurde au fost doar acele vremuri de tristă amintire când toți au fost vrăjiți așa din senin de niște gânduri și idei total nejustificate, venite de nicăieri. Noroc că au putut fi reeducați bine apoi. Și oarecum și noi, acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate