OPINIISfârșitul democrației?

Sfârșitul democrației?

Am vrut să analizez rezultatele alegerilor din State, mai ales după prognoza de săptămâna trecută. Însă, după cum se desfășoară lucrurile, va trebui probabil să mai aștept zile bune până la validarea oficiala. Oricum, scorul final va fi foarte strâns, diferențele între cei doi candidați putând fi, la limită, de numai 2 electori (270 la 268).

Câteva concluzii preliminare: așa cum menționam la încheierea articolului trecut, sondajele din campanie au ratat iarăși ținta. Să fi fost metoda de investigare cea care a descurajat acei „silent voters” să se exprime? Să fi fost pur și simplu manipulate cu scopul de a descuraja suporterii lui Trump să iasă la vot? Cert este că rezultatele alegerilor nu au confirmat sondajele – cei doi candidați vor fi despărțiți de maximum 2% la nivel național, iar la nivelul statelor cheie, votanții lui Trump au fost iarăși subestimați.

Cel mai important acum nu mi se pare însă cine va câștiga sau ce politici va promova. Ci faptul că aceste alegeri ar putea aduce sfârșitul „vechii” democrații, și înlocuirea ei cu una „nouă”, aceea în care nici un mijloc nu este prea odios pentru a atinge scopul, fie el frauda sau violența.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Aici nu e vorba de a avea preferințe pentru Trump sau Biden. E vorba de faptul că indiferent cine va fi declarat câștigator, sistemul pare compromis. Or unul din rolul alegerilor libere este tocmai evitarea alegerii liderilor prin confruntări violente. Oamenii trebuie să continue să aibă încredere într-un sistem funcțional, nu într-un lider sau altul.

Dacă Biden câștigă prin aceste artificii legate de numărarea întârziată a unor voturi presupus trimise cu mult înainte, mandatul său va fi mereu pus sub semnul îndoielii.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media

Dacă Trump câștigă, mii de protestatari sunt gata să blocheze orașele, să devasteze magazine, să arunce America în haos, pentru că pentru unii democrația este bună numai atunci când iese rezultatul preferat.

Fapt cel puțin ciudat: milioanele de suporteri democrați au votat cu săptămâni înainte de 3 noiembrie, însă voturile lor au sosit la urna abia după ce s-a văzut că Trump conducea la numărătoare în statele-cheie.

De ce s-a oprit numărătoarea în Nevada? Cum a scăzut avantajul lui Trump în Pennsylvania de la 12 puncte la 2 puncte în câteva ore? Cum a ajuns Trump de la +2 la -2 în Michigan? Oare toate voturile sosite târziu la numărare erau pro-Biden?

Sunt întrebări legitime, și sunt sigur că o anchetă serioasă poate furniza răspunsul corect. Nu vreau să mă lansez în acuzații, dar votul nu poate fi batjocorit. Știu că există indivizi pentru care ura față de Trump justifică orice mijloace. Știu că unii miliardari, sponsori ai Partidului Democrat, cum ar fi George Soros sau Bll Gates, au pierdut mulți bani din cauza politicilor actualului președinte. Dar nimeni nu le da dreptul acestora să arunce în aer o țară întreagă numai ca să își poată satisface setea de revanșă.

Zilele astea America nu își joacă postul de președinte. Miza de acum este aceasta: cât de patrioți și înțelepți vor fi liderii celor două fracțiuni pentru a găsi soluția prin care credibilitatea democrației să fie salvată în interesul comun al națiunii?

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...