miercuri, mai 22, 2024
ACTUALITATESfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat Acatistul Sfinților Varsanufie și...

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat Acatistul Sfinților Varsanufie și Ioan din Gaza

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit în ședință în zilele de miercuri și joi, 25 – 26 octombrie 2023, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, informează Basilica.

Cu această ocazie, Sfântul Sinod a aprobat acatistul Sfinților Cuvioși Varsanufie și Ioan din Gaza (6 februarie). În comunicatul transmis de Biroul de presă al Patriarhiei nu există niciun detaliu în legătură cu această decizie, însă este foarte probabil să aibă legătură cu situația cu care se confruntă populația din Gaza, zonă unde au fost înregistrate mii de decese în urma bombardamentelor din ultima perioadă, inclusiv asupra bisericii ortodoxe sfântul Porfirie, scrie Rost.

Iată care sunt deciziile Sfântului Sinod, conform Biroului de Presă al Patriarhiei Române:

  1. Declararea de către Patriarhia Română a zilei de 1 octombrie ca Ziua persoanelor vârstnice, urmând ca aceasta să fie menționată în calendarul creștin ortodox la rubrica zilelor și datelor importante.
  2. Aprobarea canonizării Cuviosului Macarie Protopsaltul cu titulatura Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul (31 august), a înscrierii sale în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, a proiectelor de texte liturgice (sinaxar, acatist și slujbă) și a icoanei acestuia.
  3. Aprobarea propunerii Episcopiei Basarabiei de Sud, avizată de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei, de începere a demersurilor de canonizare a protosinghelului Iraclie Flocea (11 mai 1893 – 16 august 1964).
  4. Aprobarea de uniformizare a titulaturii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou astfel: Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, precum și uniformizarea icoanei Sfântului, urmând ca acesta să fie reprezentat în toate icoanele ținând în mâna stângă Catedrala Patriarhală, iar în mâna dreapta toiagul de păstor.
  5. Înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Nicolae Cabasila (20 iunie) și aprobarea proiectelor de texte liturgice (sinaxar, slujbă, acatist și paraclis).
  6. Înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfinților Mucenici Marius și Marta, soția sa, și a fiilor lor Audifaciu și Avacum (6 iulie) și aprobarea proiectelor de texte liturgice (sinaxar și acatist).
  7. Aprobarea Acatistului Sfântului și Dreptului Simeon, primitorul de Dumnezeu (3 februarie).
  8. Aprobarea Acatistului Sfinților Cuvioși Varsanufie și Ioan din Gaza (6 februarie).
  9. Aprobarea textului Slujbei la deshumarea celor adormiți în Domnul.

În ședința solemnă din ziua de 26 octombrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat activitatea socială a Bisericii Ortodoxe Române pe parcursul acestui An omagial al pastorației persoanelor vârstnice, subliniind și încurajând necesara activitate pastoral-filantropică din toate eparhiile Patriarhiei Române, activitate care a vizat în mod special alinarea singurătății celor ajunși la vârsta senectuții. Într-o epocă a însingurării crescute paradoxal în atmosfera saturată de multiple forme de comunicare actuală, apropierea concretă, personală și caritabilă de cei vârstnici, vulnerabilizați inclusiv prin izolare, este și rămâne o datorie pastorală prioritară”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE