marți, iulie 16, 2024
ACTUALITATEFOTO | Israelul a bombardat Biserica Ortodoxă „Sfântul Porfirie” din Gaza, omorând...

FOTO | Israelul a bombardat Biserica Ortodoxă „Sfântul Porfirie” din Gaza, omorând cel puțin opt persoane. Patriarhia Ierusalimului denunță o CRIMĂ de război

Cel puțin opt persoane au fost ucise de un raid aerian al armatei israeliene asupra Fâșiei Gaza, care a lovit și biserica ortodoxă „Sfântul Porfirie”, care aparține de Patriarhia Ierusalimului, informează Al Jazeera și Wall Street Journal.

Persoanele ucise se aflau într-o clădire din complexul bisericesc (foto) pentru a se refugia din calea bombardamentelor, dar nici lăcașul sfânt nu a fost cruțat. De altfel, biserica găzduia și creștini și musulmani, fugiți din calea armelor.

Conform celor spuse de Părintele Elias pentru Al Jazeera, preot slujitor la biserica sfântul Porfirie, lăcașul găzduia sute de refugiați. El spunea, profetic, acum patru zile că „nu e sigur că Israelul nu va bombarda biserica”.

„Orice lovitură împotriva bisericii ar fi nu doar un atac asupra religiei, ceea ce este o faptă reprobabilă, dar și un atac asupra umanității”, spunea el, adăugând că toată lumea este binevenită în lăcașul ortodox.

Biserica Sfântul Porfirie este cea mai veche biserică activă din Gaza.

Pe locul ei a existat un lăcaș încă din 425, dar construcția actualei clădiri a început între 1150 și 1160. În 2014, peste 2.000 de palestinieni și-au găsit salvarea în biserică, din cauza bombardamentelor israeliene de la vremea respectivă.

Cel puțin 3.785 de palestinieni au fost uciși de către Israel, ca represalii după atacul Hamas din 7 octombrie, care a luat viețile a 1.400 de cetățeni israelieni.

Complexul bisericii din Gaza City este proprietatea Patriarhiei Ortodoxe din Ierusalim.

„A ţinti bisericile şi instituțiile lor, împreună cu adăposturile pe care le oferă pentru a proteja cetăţeni nevinovaţi, în special copii şi femei care şi-au pierdut casele din cauza atacurilor aeriene ale Israelului asupra zonelor rezidenţiale din ultimele 13 zile, reprezintă o crimă de război care nu poate fi ignorată”, se arată într-o declarație a Patriarhiei Ierusalimului.

Armata israeliană a transmis că au lovit un „centru de comandă și control” al Hamas.

„În cursul zilei, avioane de luptă ale IDF au lovit centrul de comandă şi control aparţinând unui terorist Hamas implicat în lansarea de rachete şi mortiere spre Israel”, a transmis IDF pentru CNN.

„Centrul de comandă şi control era folosit pentru a desfăşura atacuri împotriva Israelului şi conţinea infrastructură teroristă aparţinând organizaţiei teroriste Hamas. Ştim că au fost raportate victime. Incidentul este analizat. Hamas îşi inserează intenţionat instrumentele în zone civile şi îi foloseşte pe locuitorii Fâşiei Gaza ca scuturi umane”, mai arată IDF.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE