sâmbătă, iulie 13, 2024
ACTUALITATESecretarul de stat Cristian Jura, reacție în cazul Gheboasă, cu exemple din...

Secretarul de stat Cristian Jura, reacție în cazul Gheboasă, cu exemple din Rubens, Ravel și Salvador Dali: Istoria artei este plină de artiști care au indignat profund societatea vremurilor în care au creat

Ecoul concertului Gheboasă din cadrul festivalului Untold nu s-a stins încă, cele mai recente declarații pe această temă fiind făcute de Cristian Jura, secretar de stat și membru Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Întrebat fiind, în cadrul unui interviu pentru Gândul, dacă libertatea de exprimare artistică are anumite limite, Cristian Jura a răspuns:

„Practic, ne aflăm în fața unei dileme. Poate fi libertatea de exprimare artistică îngrădită? Sancționată? Condiționată? Condiționată de protecția valorilor morale în cazul de față? Sau nu? Cred că ar trebui să face o extrem de scurtă incursiune în istoria artei pentru a căuta niște răspunsuri și a observa o anumită evoluție. Istoria artei este plină de exemple ca unor artiști care au indignat profund societatea vremurilor în care ei au trăit și au creat. Îl putem aminti pe Rubens, care a decis că femeia trebuie pictată cât mai aproape de realitate. Și femeia de la un model ideal, a devenit reală din foarte multe puncte de vedere. Societatea a fost indignată de faptul că un pictor îndrăznește să redea femeia într-un mod realist. Asta l-a oprit pe Rubens să picteze? Evident că nu! Și de aici avem și expresia «forme rubensiene», expresie ce a trecut testul timpului, la fel ca arta lui Rubens”, a explicat Cristian Jura.

Acesta a continuat exemplificarea cu Gustave Courbet, despre care a precizat că  a pictat «Originea lumii», un tablou care a stârnit indignare și care stârnește controverse până în ziua de azi.

„Despre Salvador Dali (foto dreapta) și a lui «Craniu atmosferic care sodomizează un pian» sau «Young Virgin Auto-Sodomized by the Horns of Her Own Chastity» (îi rog pe cititorii noștri să traducă), cred că nici nu este nevoie să discutăm prea mult. Si putem continua cu multe alte exemple relevante din pictură. În muzică, atunci că s-a cântat în premieră Boleroul lui Maurice Ravel, ritmul invariabil și melodia uniformă și repetitivă au dus la leșinul unor doamne în sala de concerte. Asta se întâmpla în 1928. Și mai aproape de zilele noastre, să ne amintim de videoclipurile Madonnei sau de concertele ei, care au forțat în permanență barierele artei”, a mai spus Cristian Jurcă.

Potrivit acestuia, arta a încercat în permanență să spargă tiparele cotidianului, indiferent de forma de exprimare artistică.

Reamintim că Jandarmeria Cluj l-a amendat pe cântărețul Gabriel Gaviș, cunoscut sub numele de scenă Gheboasă, cu 1.000 de lei, ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la concertul susţinut de acesta la Untold,  după cum a relatat R3Media.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

5 COMENTARII

  1. Acest Cristian Jura are probleme grave, dar mai grav este ca-i platit din banul public degeaba. Unul din motivele pentru care ne plangem ca nu avem bani la buget este ca indivizi mediocrii ca acest Cristian Jura, sunt platiti de la buget.

  2. Domnu sekretera de stat nu cred ca dat oe ka scoala..sau face parte din tagma “woke” neoliberali neoschimbisti si marxisti

  3. Urmeaza interzicerea satirei si pamfletului, specii literare pe care Alcibiade le-a exploatat la maximum.
    Daca intr-un cantec eu acuz o persoana publica de toate relele pamantului se cheama ca e arta sau defaimare?

  4. Cristian Jura e secretar de stat şi ia bani şi de la CNCD, ca să justifice demoniacii şi încurajarea discriminării negative a românilor în țara lor de către toate minoritățile?
    Iată un bugetar care trebuie concediat pentru a salva bugetul țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE