Așa cum a anunțat Președintele Iohannis, marți, se redeschid școlile. Astfel, 80% din elevi revin la școală pe 8 februarie, este vorba de 2.420.000 de copii, arată o primă estimare a Ministrului Educației, pe baza evaluărilor epidemiologice de astăzi. Evaluarea finală a situației epidemiologice pentru redeschiderea școlilor va fi anunțată vineri și situația ratei de infectare din fiecare localitate va fi actualizată săptămânal.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat care vor fi condițiile pe care vor trebui să le îndeplinească elevii. Cea mai importantă va fi purtarea măștii în interior pentru toate persoanele. O altă măsură va fi aceea că elevii vor sta câte doi în bancă.
„Sunt sisteme de educație în care orele s-au desfășurat fizic cu efective întregi, în clase cu suprafețe asemănătoare, dacă nu chiar identice cu cele din România, în care rata de infectare nu a crescut din cauza prezenței fizice în școli. Deci în acele școli, ca în România, există bănci de doi elevi și care stau unul lângă altul și nu s-a întâmplat nimic atâta vreme cât a existat această responsabilitate cu privire la portul măștii. Sunt 30 de elevi în clasă, grupați în trei rânduri, câte doi în bancă, cinci bănci pe rând, deci 10 elevi pe rând”, a spus Cîmpeanu la Antena 3.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.
„Deci dacă știm cu toții că în școlile din România sunt bănci de câte doi elevi, nu are rost să încercăm altceva pentru că sunt 7.203 școli și în cea mai mare parte sunt bănci de doi elevi. Deci acest ordin, aceste prevederi vor fi adaptate la realități și atunci această adaptare la distanțarea fizică… Vă spun cum este soluția franceză: este precizată distanța fizică de 1 m, dar nu și în cadrul colectivului aceleași clase, deci se aplică pentru a evita interacțiunea între clase diferite. În aceeași clasă lucrurile se desfășoară într-o normalitate.
Portul măștii este esențial, incomparabil mai important decât câțiva centimetri în plus la distanțarea dintre elevi”, a continuat el.
Cursurile față în față într-o școală se suspendă dacă doi profesori cu “o mișcare mai accentuată în interiorul școlii” sunt depistați pozitiv, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Antena 3. Acesta a mai spus că dacă un învățător sau un educator se îmbolnăvește sau are contraindicație de prezență fizică la școală, clasele respective trec în online.
Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3Media
Dacă este vorba despre un profesor din învățământul gimnazial sau liceal, mai ales dacă este vorba despre un profesor care funcționează într-o școală care este încadrată în scenariul galben, în aceste situații profesorul respectiv care s-ar putea îmbolnăvi ar fi, să spunem, mai ușor de înlocuit, de suplinit.
Lucrurile stau cu totul altfel în învățământul primar și în grădiniță, unde dacă s-a îmbolnăvit un învățător sau un educator, în cazul în care nu există cadru didactic de schimb, și din păcate în cele mai multe nu există cadre didactice care ar putea să preia atribuțiile unui educator sau învățător, în acea școală clasa va trece online” a precizat ministrul Cîmpeanu.
„Dacă 2 elevi în aceeași clasă sunt depistați pozitiv, activitatea în clasă se suspendă timp de 14 zile. Dacă sunt mai multe clase într-o școală în care sunt depistați în fiecare clasă mai mult de doi elevi, se suspendă activitatea întregii școli. Dacă e vorba despre cadre didactice (…) se poate merge de la început pe suspendarea activității în școală dacă sunt mai mult de 2 cadre didactice depistate pozitiv”, a spus ministrul Educației la o altă emisiune, la TVR 1.