luni, martie 27, 2023
ACTUALITATENoaptea minții: Marele Nicu Covaci nu a fost primit în Uniunea Compozitorilor...

Noaptea minții: Marele Nicu Covaci nu a fost primit în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, deși unul dintre cei mai mari muzicieni români în viață. Maestrul Gheorghe Zamfir: Umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național

Nicolae (Nicu) Covaci, simbolul trupei Phoenix și unul dintre cei mai mari muzicieni români în viață, nu a fost primit în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, după ce a fost pus să dea un examen scris la care nu a luat o notă suficient de mare, informează Comentator.ro în exclusivitate.

Compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician s-a remarcat ca membru fondator al trupei Phoenix, trupă care a scris istorie și care anul acesta a sărbătorit 60 de ani de la înființare.

Situația l-a revoltat pe maestrul Gheorghe Zamfir, care a scris că este vorba despre umilirea unei valori naționale.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Nicule, prieten drag, cu regret citesc știrile zilei și trebuie să-ți spun că-ți sunt alături și că povestea ta a fost trăită și de mine.

Uniunea Compozitorilor din Franța mă primea cu brațele deschise în anii 70 iar UCMR nu a dorit acest lucru până în anul 2005, pentru că cei de la conducerea uniunii mă considerau compozitor de sârbe și hore.

Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci, legendă românească în ale muzicii, de la o astfel de organizație? Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național.

Esența muzicii noastre se află adânc sădită în sufletele multor generații, această realitate nu poate fi notată de nicio comisie. Fruntea sus! Te iubim, pentru tot ceea ce ești și ai lăsat ca artist!”, i-a scris Gheorghe Zamfir lui Nicu Covaci.

Ceva e putred la UCMR

O reacție a avut și Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care a declarat că este „ceva profund greșit cu acest UCMR”.

„Am aflat și eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat ‘examenul’ pentru a fi membru al Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în fața publicului. Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR…

Nu am competența să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenți reprezentanți ai breslei. Dar pare că normele în baza cărora funcționează au rămas undeva, în urmă. O asemenea organizație ar trebuie să fie ea cea care invită marile nume să i se alăture, nu să supună umilinței unui examen oameni care și-au asigurat, deja, locul în istoria breslei respective. Nicu Covaci picat la examen, Nicu Alifantis refuzând politicos sa ‘facă cerere’ ca să intre în UCMR (tot cu examen…) spunând ironic-amar că nu îndeplinește condițiile cerute, Gheorghe Zamfir primit prin 2000 după nenumărate demersuri etc. etc. E clar că e ceva putred…

Acum vorbim de UCMR dar sunt exemple la fel de greu de explicat și în alte uniuni de creatori. Cred că e momentul ca legea asociațiilor și fundațiilor (OG26/ 2000) și alte norme incidente domeniului sa fie reanalizate cu atenție de Ministerul Culturii și de cei implicați și să fie aduse în mileniul actual”, a scris Romașcanu, pe contul său de Facebook.

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

  • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. „Nu crede în Dumnezeu, ci în îngeri…Toți membrii trupei crescuserăm fără tată! …Așadar, nu ne puteam împiedica de o bătaie, o gagică sau mai știu eu ce. Păi, după concerte, era nebunie totală. Fetele treceau de la unul la altul, nu se ținea cont de nimic,..(Nicu Covaci)
    Ar fi folositor de săpat și văzut cine i-au fost părinții. Pe maică-sa o chema Tamara, croitoreasă…
    Pasărea phoenix este simbol fenician.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate