ACTUALITATESamoilă Mârza, fotograful Marii Uniri, și-a transportat aparatul foto și trepiedul pe...

Samoilă Mârza, fotograful Marii Uniri, și-a transportat aparatul foto și trepiedul pe bicicletă 11 kilometri până la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918

Samoilă Mârza este singurul fotograf care a imortalizat Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, iar cele 5 clișee fotografice executate de el sunt singurele documente fotografice ale momentului istoric respectiv, se arată într-un document postat pe Facebook de Arhivele Naționale Române.

Samoilă Mârza a ajuns acasă, în localitatea Galtiu, cu patru zile înainte de 1 decembrie 1918, iar în dimineața acestei zile, împreună cu un grup de consăteni se îndreaptă spre Alba Iulia, aflată la o distanță de 11 kilometri de localitatea sa natală.

Aparatul foto, clișeele și trepiedul au fost transportate de tânărul fotograf pe bicicletă, potrivit sursei citate.

Fotografiile sale au devenit fotografii oficiale ale Unirii Transilvaniei cu România. Samoilă Mârza a realizat aceste instantanee în locuri și momente care i s-au părut relevante, numărul mare de participanți și dificultatea manipulării aparatului foto făcând ca fotografiile să fie realizate în mișcare.

Samoilă Mârza a întocmit mai multe exemplare ale Albumului „Marea Unire de la Alba Iulia în chipuri”, unul dintre ele fiind păstrat în Colecția Documente Fotografice la Arhivele Naționale.

Sursă text: Albumul Marii Uniri: 1918. Samoilă Mârza, Monitorul Oficial, București 2018/ Arhivele Naționale ale României

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...