joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATE1 decembrie - Ziua Națională a României

1 decembrie – Ziua Națională a României

Pe 1 decembrie, în fiecare an, românii sărbătoresc Ziua Națională a României, zi în care ne amintim de tot ceea ce ne unește și de realizările națiunii de-a lungul istoriei.

Sărbătoarea de 1 decembrie a fost instituită din 1990, atunci când Parlamentul României a hotărât, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Națională a României. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, scrie Agerpres.

De ce 1 decembrie? Pe 1 decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia adopta rezoluția Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei şi Maramureșului cu Regatul României, desăvârșind practic Marea Unire a neamului românesc.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la 0130susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Basarabia a fost prima provincie românească ce s-a unit cu România, fapt împlinit la 27 martie/9 aprilie 1918, când Sfatul Ţării, care cuprindea reprezentanţi ai tuturor naţionalităţilor, a adoptat, cu majoritate de voturi, hotărârea Basarabiei de a se uni cu România. La 15/28 noiembrie 1918, Congresul general al Bucovinei, format din reprezentanţii aleşi ai românilor şi ai naţionalităţilor din Bucovina, a hotărât, în unanimitate, „unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu regatul României”.

Primul 1 Decembrie ca Zi Naţională a României a fost marcat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1990. De atunci, în fiecare an, atât în Bucureşti, cât şi în majoritatea oraşelor din întreaga ţară au loc parade militare şi sunt organizate numeroase ceremonii ce cuprind depuneri de coroane, dar şi alte manifestări.

Între 1948 și 1989, Ziua Națională a României s-a serbat pe 23 august, iar între 1866 – 1947, pe 10 mai care era și Ziua Regelui.

Președintele Academiei Române, Prof. Ioan-Aurel Pop, a definit Marea Unire drept „punctul astral al istoriei naţionale”, iar data de 1 decembrie nu este doar o simplă sărbătoare, ci „devenirea unei naţii şi a unui stat”.

El afirmă că „Ziua de 1 Decembrie nu celebrează unirea Transilvaniei cu România, ci chiar formarea României întregite, în urma tuturor actelor din 1918 (unirea Basarabiei, a Bucovinei, Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului). De la 137 000 km pătrați, România a ajuns la 296 000 de km pătrați. Cine cu cine s-a unit? Poeții spun că România mică s-a unit cu celelalte Românii, până atunci înstrăinate, ca să formeze România deplină. Unirea s-a făcut prin conștientizarea popoarelor, în măsura în care s-a putut acest lucru. Marea parte a românilor au dorit unirea, fiindcă ei aveau simțul identității lor de români și fiindcă fuseseră educați în acest sens de către elitele intelectuale, politice și religioase”.

Mulți ani trăiască!

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

  1. La mulți ani România! Să te îndrume Domnul Dumnezeu spre calea integrității, unității și libertății căci din păcate ai ieșit din acest drum fiind condusă de trădători care vor să vândă sufletul acestei națiuni către șerpi conduși de un balaur ce stau la Bruxelles și care se cred stăpâni pe alimentele noastre, pământurile noastre, identitatea noastră și însăși viața, sufletele și libertatea noastră!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE