luni, iulie 15, 2024
ACTUALITATECanicula a pus la pământ și fotovoltaicele. Importăm din ce în ce...

Canicula a pus la pământ și fotovoltaicele. Importăm din ce în ce mai multă energie

Canicula a tăiat semnificativ din producția de energie din panouri fotovoltaice, astfel că aceasta a ajuns la o medie, ziua, de circa 550 MWh, din peste 1.600 MW putere instalată, cauza principilă fiind vântul care mai bate doar accidental, informează Național.

Temperaturile prea ridicate fac ca fotovoltaicele să înregistreze o scădere a randamentului, astfel că nici măcar în sezonul cald, când se presupune că acestea ar trebui să producă, nu ne putem baza pe ele. Zilele acestea, când s-au înregistrat peste 30 de grade Celsius, media producției pe timpul zilei din fotovoltaice a fost undeva la 550 MWh, în condițiile în care, la nivel național, avem 1.638,04 MW putere instalată.

Conform sursei citate, problema fotovoltaicelor, semnalată de specialiștii în energie, este că acestea produc mult atunci când nu este nevoie și au perioade de peste 10 ore când funcționează pe consum. Stocarea, despre care se tot vorbește, nu este o soluție la îndemâna oricui, având în vedere prețurile inaccesibile ale bateriilor de mare putere, care să asigure măcar 2-3 ore de funcționare și, implicit, încărcare.

Pentru că au dispus de finanțare, statele dezvoltate din UE au urmat orbește ordinele Comisiei Europene și și-au împânzit terenurile cu panouri fotovoltaice. Când au tras linie, investitorii s-au trezit că intră pe pierderi, luând în considerare prețurile preponderent negative, născute din supraproducția nesolicitată de nimeni, cu toate subvențiile plătite din banii populației.

Agenția Internațională a Energiei, atunci când laudă excesiv regenerabilele, vorbește și despre importanța crucială a flexibilității, flexibilitate blocată în totalitate la vârful UE. Pentru că flexibilitate înseamnă să ai alte capacități de producție, care să funcționeze atunci când regenerabilele nu produc, adică pe perioade mari de timp. Cum hidroenergia afectează mediul, cărbunele populează și gazele sunt tot combustibili fosili, care trebuie și ei să dispară, nu a mai rămas decât energia nucleară, cu proiecte doar pe hârtie în marea majoritate a statelor UE.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE