ACTUALITATES-a întors roata: Suedia a cumpărat 100 de locomotive românești de la...

S-a întors roata: Suedia a cumpărat 100 de locomotive românești de la Softronic Craiova

Producătorul de material rulant Softronic Craiova a semnat un contract pentru livrarea a 100 de locomotive în următorii zece ani către suedezii de la Green Cargo. Acestea se adaugă unităților Transmontana, aflate deja în circulație în țara nordică, informează Economica.net.

„S-a semnat un contract pe 10 ani, cu livrarea a 10 locomotive/an”, a confirmat pentru economica.net Ion Gîrniță, unul dintre proprietarii Softronic Craiova. Pagina România Feroviară scrie că suedezii au fost foarte mulțumiți de produsele craiovene livrate până acum: „În perioada următorilor ani, până în 2030, Softronic Craiova va livra în Suedia pentru Green Cargo un număr de 100 locomotive electrice TransMontana. Noul contract de livrare este rezultatul satisfacției clientului suedez ca urmare a livrărilor din ultimii trei ani”.

După ce, în urmă cu peste cinci decenii, uzinele Electroputere Craiova scoteau pe piață primele locomotive românești sub licență suedeză, iată că acum Suedia a ajuns să cumpere locomotive din țara noastră.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Până la suedezi, firma din Craiova a livrat 36 de locomotive în Austria, Ungaria și Germania.

Demn de menționat este faptul că primele locomotive românești au fost produse de cei de la Electroputere Craiova sub licența suedeză. În anul 1964 au fost cumpărate din Suedia, de la firma ASEA Sulzer, 10 locomotive electrice tip CoCo, seria 060-EA (de 5.100 kW), precum și instalațiile electrice pentru încă 28 de locomotive ce urmau a se construi în țara noastră, în baza achiziționării licenței.

Softronic a început în octombrie 2017 producţia primelor două locomotive Transmontana pentru compania suedeză de stat Green Cargo, pe baza unui contract de aproximativ şase milioane euro. Înfiinţată în anul 1999, compania Softronic a înregistrat în 2019 un profit net de peste nouă milioane de lei, la o cifră de afaceri de 100 milioane de lei și cu 250 de angajați, potrivit ultimelor date disponibile ale Ministerului Finanțelor Publice.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...