ACTUALITATE S-a întors roata: Suedia a cumpărat 100 de locomotive românești de la...

S-a întors roata: Suedia a cumpărat 100 de locomotive românești de la Softronic Craiova

Producătorul de material rulant Softronic Craiova a semnat un contract pentru livrarea a 100 de locomotive în următorii zece ani către suedezii de la Green Cargo. Acestea se adaugă unităților Transmontana, aflate deja în circulație în țara nordică, informează Economica.net.

„S-a semnat un contract pe 10 ani, cu livrarea a 10 locomotive/an”, a confirmat pentru economica.net Ion Gîrniță, unul dintre proprietarii Softronic Craiova. Pagina România Feroviară scrie că suedezii au fost foarte mulțumiți de produsele craiovene livrate până acum: „În perioada următorilor ani, până în 2030, Softronic Craiova va livra în Suedia pentru Green Cargo un număr de 100 locomotive electrice TransMontana. Noul contract de livrare este rezultatul satisfacției clientului suedez ca urmare a livrărilor din ultimii trei ani”.

După ce, în urmă cu peste cinci decenii, uzinele Electroputere Craiova scoteau pe piață primele locomotive românești sub licență suedeză, iată că acum Suedia a ajuns să cumpere locomotive din țara noastră.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Până la suedezi, firma din Craiova a livrat 36 de locomotive în Austria, Ungaria și Germania.

Demn de menționat este faptul că primele locomotive românești au fost produse de cei de la Electroputere Craiova sub licența suedeză. În anul 1964 au fost cumpărate din Suedia, de la firma ASEA Sulzer, 10 locomotive electrice tip CoCo, seria 060-EA (de 5.100 kW), precum și instalațiile electrice pentru încă 28 de locomotive ce urmau a se construi în țara noastră, în baza achiziționării licenței.

Softronic a început în octombrie 2017 producţia primelor două locomotive Transmontana pentru compania suedeză de stat Green Cargo, pe baza unui contract de aproximativ şase milioane euro. Înfiinţată în anul 1999, compania Softronic a înregistrat în 2019 un profit net de peste nouă milioane de lei, la o cifră de afaceri de 100 milioane de lei și cu 250 de angajați, potrivit ultimelor date disponibile ale Ministerului Finanțelor Publice.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Campania R3Media a strâns 10.636 de lei din cei 17.561 lei...

Dragi prieteni ai R3Media, sunteți extraordinari! Campania de donații pentru luna septembrie s-a încheiat ieri cu un bilanț care mi-a depășit așteptările: din necesarul de...

Articole relaționate

Cele mai citite