ACTUALITATERuth Bader Ginsburg, judecătoare a Curții Supreme a SUA, a decedat. Ce...

Ruth Bader Ginsburg, judecătoare a Curții Supreme a SUA, a decedat. Ce implicații majore are acest eveniment

Judecătoarea Ruth Bader Ginsburg a murit la vârsta de 87 de ani, a anunțat Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite vineri, adăugând că a fost vorba despre „complicații apărute la cancerul pancreatic metastatic”, informează Breitbart.

Ginsburg a fost a doua femeie care a ocupat un loc la Curtea Supremă, unde a fost în funcție pentru 27 de ani.

Ginsburg a fost una dintre judecătoarele cu vederi progresiste, iar moartea ei va declanșa, cu siguranță, un război pentru înlocuirea ei.

De altfel, deși au fost numeroase voci care i-au cerut să se retragă din cauza sănătății precare, Ginsburg a refuzat tocmai pentru a împinge nominalizarea unui nou judecător după alegerile din noiembrie.

Președintele Trump, mai mult ca sigur, va dori să nominalizeze un judecător pentru Curtea Supremă acum, iar democrații vor face totul să-l împiedice.

Ca și în cazul judecătorului conservator Antonin Scalia în 2016, moartea survine pe finalul mandatului președintelui, ceea ce va arunca în aer taberele politice, pentru care obținerea majorității la Curtea Supremă e o chestiune majoră.

În 2016 senatorii republicani, având majoritate, au reușit să respingă nominalizarea făcută de Obama, motivând că e corect ca nominalizarea să fie făcută de președintele care va câștiga alegerile. Evident, democrații doresc acum același lucru – doar că majoritatea în Senat e tot a republicanilor, care știu bine că democrații nu ar avea niciun scrupul să-și împingă nominalizatul dacă ar putea.

Senatul SUA trebuie să aprobe un nou judecător desemnat de preşedinte, iar liderul majorităţii Senatului, Mitch McConnell, a declarat vineri seară că dacă un candidat va fi înaintat înainte de alegeri, va avea loc un vot cu privire la alegerea lui Trump.

Alegerile din noiembrie capătă o însemnătate și mai mare, dacă Președintele Trump nu va putea nominaliza un înlocuitor, pentru că de rezultatul scrutinului va depinde și direcția în care va merge Curtea Supremă a SUA.

Componența Curții Supreme este importantă deoarece judecătorii pot influența masiv legislația prin felul în care interpretează Constituția SUA. Sunt elocvente cazurile legalizării avortului (Roe vs Wade) și al căsătoriilor homosexuale, care au survenit pe baza interpretării Constituției de către componenții Curții.

Dacă Președintele Trump va reuși să nominalizeze un judecător, Curtea ar putea avea o majoritate cu vederi conservatoare.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...