joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEEXCLUSIV | Ministrul Agriculturii, Petre Daea, se teme de o creștere a...

EXCLUSIV | Ministrul Agriculturii, Petre Daea, se teme de o creștere a prețurilor: Mi-e greu să spun ce se va întâmpla din acest punct de vedere peste câteva luni / Economist: În România, prețurile le decid niște companii străine, care se numesc traderi, care l-au dat jos și pe Chesnoiu

În ultima vreme, în media se discută din ce în ce mai des despre „criza alimentară”. Până la o astfel de criză, mulți români se zbat într-o criză a prețurilor. Totuși, orice scenariu trebuie luat în calcul, atenționează economistul Ilie Șerbănescu. Pe de altă parte, ministrul Petre Daea încearcă să liniștească populația.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Sunt calcule exacte

Noul oficial de la MADR privește amenințările și într-o notă pozitivă. Ministrul revenit la Agricultură îi dă dreptate doar „pe jumătate” lui Ilie Șerbănescu. Economistul susține că România nu are niciun plan de siguranță alimentară.

„Sigur, sunt pe jumătate de acord cu domnul Șerbănescu (n.r. – în privința planului de siguranță alimentară), spun că sunt multe lucruri bune realizate și rămase în Ministerul Agriculturii, care nu au văzut ochiul public, nu au putut fi prezentate, din varii motive. Dar ele există. Sunt calcule exacte, strategii în domeniu, astfel încât să răspundem la marile probleme ale țării.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Nefiind o constantă în comunicare, în continuarea acestor proiecte, au justificare în această zonă. De asta spun că sunt de acord pe jumătate cu domnul profesor, pe care-l prețuiesc și-l respect”, a declarat Petre Daea, pentru R3media.

 Petre Daea: „Trebuie să începem bine producțiile pentru anul viitor!

 Petre Daea și-a început mandatul cu tururi de forță pe teren. În prezent, oficialul de la MADR stă departe de polemici și trage tare pentru atingerea obiectivelor pentru anul agricol.

„Mi-e greu să spun ce se va întâmpla din punct de vedere al prețurilor, peste câteva luni. Evident, ne dorim să ne punem la adăpost față de aceste situații deosebite, prin realizarea la timp a lucrărilor agricole în câmp. Peste o lună de zile începem să însămânțăm culturile de toamnă.

Din aceste motive și alte considerente, am intrat în câmpul de lucru cu fermierii, pentru a avea continuitate. Trebuie să ne încadrăm în aceste perioade, să începem bine producțiile pentru anul viitor. Acum recoltăm culturi, înființăm culturi. E un vârf de solicitare organizatoric pentru fermieri, extraordinar pentru instituțiile statului, care sunt în parteneriat cu fermierii (…)”, a mai punctat Daea.

Ilie Șerbănescu: „Petre Daea nu poate schimba statutul de colonie al României

Revenirea lui Petre Daea la Ministerul Agriculturii a creat multe speranțe în rândul românilor, în special din partea fermierilor. În schimb, există și voci destul de sceptice.

Fostul ministru din Guvernul Victor Ciorbea, Ilie Șerbăescu, are încredere în Petre Daea, însă spune că nu depinde numai de el Fostul ministru al economiei spune că prețurile sunt stabilite de traderii care l-au dat jos și pe Adrian Chesnoiu. Același lucru l-a susținut la vremea respectivă și liderul AUR, George Simion, „Din câte înțeleg, sunt interese foarte mari din partea traderilor de cereale. Vă daţi seama cât au de profitat de pe urma agriculturii româneşti şi aşa a fost pusă pe butuci”, zicea Simion atunci.

„Domnul Daea nu are nicio șansă. E un om care știe meserie, înțelege bine situația, dar nu poate să schimbe statutul de colonie al României. Acesta se manifestă în domeniul alimentar în lipsa unei strategii de securitate alimentară. Toate țările au o strategie pentru ceea ce se va întâmpla în caz de criză. România nu are așa ceva.

Iată, Portul Constanța este blocat de nave străine. Fermierul român e scos din propria țară. România e o țară în bătaia caniculei, care nu are irigații și care nu a negociat nimic din PNRR.

În România, prețurile le decid niște companii străine, care se numesc traderi, care l-au și dat jos pe domnul Adrian Chesnoiu. Nu văd de ce nu l-ar da jos și pe Daea”, a declarat Ilie Șerbănescu pentru R3media.

Aurelian Penescu, inginer agronom: „Petre Daea știe și vrea să facă lucruri, dar decizia e în altă parte

Aurelian Penescu, inginer agronom, profesor al Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară (USAMV) din București, împărtășește un punct de vedere asemănător cu cel al lui Ilie Șerbănescu și avertizează că investițiile în irigații sunt cruciale pentru România.

„Petrică Daea un om extraordinar, știe carte și vrea să facă lucruri, dar nu are cui să spună. Situația (n.r. – decizia) e în altă parte, ei au interes să nu dezvolte sectorul agricol, destul de performant în țara noastră.

(…) Încă nu s-a împământenit în România că factorul limitativ al producției este apa. Irigația este factor de stabilitate și de sănătate alimentară a unui popor”, a comentat Aurelian Penescu.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

3 COMENTARII

  1. Deea nu spune cà guvernul doreşte sà pàstreze cat mai mult grau romanesc in țarà pentru a forța prețuri mici pentru produsele de panificație. Şi preferà transportul graului ucrainian de unde castiga mult mai bine CFR marfà, transportatorii rutieri si agentii portuari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE