miercuri, iulie 17, 2024
ACTUALITATERomânismul nu moare în Ucraina: o femeie și-a învățat copiii să vorbească...

Românismul nu moare în Ucraina: o femeie și-a învățat copiii să vorbească acasă DOAR în română, iar fiica ei vrea să studieze la București. Liliana Gudan: Aşa m-am născut, româncă, aşa sunt şi aşa o să mor

Deși românii din Ucraina trec prin momente grele, având în vedere politicile considerate asimiliaționiste ale Kievului din ultimii 30 de ani, fibra și simțirea românească nu mor în Bucovina.

Cel mai recent exemplu este al Lilianei Gudan, profesoară la Complexul Instructiv-Educativ Draniţa (Şendreni), regiunea Cernăuţi. Femeia a povestit într-un interviu că acasă și-a învățat copiii să vorbească doar în românește, nici măcar în ucraineană.

Ea s-a declarat româncă, în orice condiții.

Citește și Prof. Dan Dungaciu despre criza românilor din Ucraina: Nu vor mai putea ține o slujbă în limba română: dacă vei predica în română, vine SBU și te ia / Statul român nu mai inspiră respect

Aşa m-am născut, româncă, aşa sunt şi aşa o să mor. Ştiţi că întotdeauna copiii privesc desene animate, filme în limba ucraineană, rusă, şi mulţi vorbesc în familie automat limba ucraineană. Niciodată nu am vrut să răspund copilului în casă în limba ucraineană. Poate undeva a jucat un rol şi asta, că am astăzi copilul acesta lângă mine, copil cu care mă mândresc“, a afirmat Liliana Gudan, într-un interviu pentru Agepres.

Educația oferită familiei a dat roade, iar fiica doamnei Gudan, Evelina (foto), a câștigat olimpiada la limba română din Ucraina. Evelina Gudan a câştigat premiului I la Olimpiada de limba şi literatura română pentru clasa a IX-a din Ucraina şi locul al II-lea la aceeaşi olimpiadă pentru clasele IX-XI.

„Eseul a fost despre glia străbună, unde trebuia să-mi exprim emoţiile faţă de plaiul meu natal. Nu a fost greu, pentru că poţi transmite oricând iubirea”, a precizat Evelina.

Adolescenta dorește să-și continue studiile în România, patria mamei sale.

„Când eram mică, voiam să transmit iubirea mea tuturor şi să pun zâmbetul pe buzele tuturor. Şi acum cred că voi face acest lucru şi voi transmite iubirea mea faţă de limba mea maternă, limba română. Şi voi face ca toţi oamenii să cunoască cât de puţin din această limbă. Nu ştiu dacă voi fi profesoară de limba română, dar mă gândesc la ceva lingvistică. Mi-aş dori să fac studiile în România, dar să mă despart de ţară e cam greu, pentru că aici am familia, am rude”, a mai spus Evelina Gudan.

Ea a subliniat importanţa familiei în obţinerea rezultatelor la olimpiadă.

„Relaţiile mele cu limba română sunt foarte deosebite. M-am îndrăgostit de ea încă din copilărie, de la primul cântec al mamei, de la primele cuvinte rostite şi de la primele poveşti citite. De la primele litere scrise deja simţeam o căldură specifică. Eram sigură că viitorul meu va fi strâns legat de această limbă. Mai profund am început a descoperi această limbă de la orele de română din satul natul. Aveam o plăcere să aflu din ce în ce mai mult din gramatică, istoria, îndeosebi din literatura limbii române”, a afirmat Evelina Gudan.

Ea a mai spus că în ultimul procesul educațional a avut de suferit din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

„E cam greu cu sunete de alarmă, însă ne dezvoltăm mai departe că nu avem ce face. Învăţătura la noi e principal. Suntem puţini în şcoală. De exemplu, în clasa mea suntem nouă elevi şi avem ore ca de obicei. Avem subsol unde ne ducem când sună alarma, dar acolo nu putem face lecţii, pentru că suntem stresaţi şi aşteptăm ştiri. Când alarma e gata, plecăm înapoi şi facem lecţiile mai departe”, a povestit Evelina Gudan. Liliana și Elena Gudan au venit la Tulcea pentru a participa la un eveniment organizat de colegiul dobrogean “Spiru Haret” cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la înfiinţare.

Reamintim că Ucraina a adoptat recent o lege a minorităților naționale, care restrânge și mai mult drepturile românilor din țara vecină.

Până și MAE a reacționat negativ la această lege. Biserica Ortodoxă Română a cerut oficial ca românii din Ucraina să beneficieze de aceleași drepturi precum ucrainenii din România.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Sincer vorbind, mai bine se duce să studieze în Belarus. Sunt sigur că acolo o să aibă de-a face cu mai puţin anti-românism decât la Bucureşti.
    Nu cred că există loc pe faţa pământului unde românul să fie mai dispreţuit, duşmănit şi discriminat ca în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE