luni, decembrie 9, 2024
ACTUALITATEZelenski a promulgat noua lege a minorităților naționale. Istoricul George Damian: România...

Zelenski a promulgat noua lege a minorităților naționale. Istoricul George Damian: România nu va face mai nimic în chestiunea legii educației din Ucraina. La București nimeni nu va risca alianța militară cu SUA pentru comunitatea de români din Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat noua lege a minorităţilor naţionale, a anunţat vineri Parlamentul de la Kiev, citat de Mediafax.

Legea a fost criticată de guvernele României și Ungariei. MAE de la București a declarat că este „regretabil” modul în care a fost adoptată legea și a cerut Ucrainei consultări cu Comisia de la Veneția și reprezentanții minorității române din această țară.

Legea a fost criticată de Guvernul Ungariei, care este nemulţumit că este prevăzut conceptul de cetăţenie unică, cea ucraineană, astfel că etnicii maghiari cu cetăţenie ucraineană şi ungară nu mai pot beneficia de anumite facilităţi, precum deţinerea de paşaport ungar, potrivit publicaţiei Magyar Nemtzet. Legea a fost criticată de Fundaţia Ungară pentru Drepturile Omului şi de Alianţa Culturală a Maghiarilor din Transcarpatia.

În ceea ce privește acest subiect, istoricul și ziaristul George Damian apreciază că lucrurile nu se vor schimba în viitor, deoarece România nu va risca să se certe cu SUA de dragul românilor din Ucraina.

Într-un articol publicat pe o rețea de socializare, George Damian a precizat că actuala lege nu reprezintă nimic nou, ci încă un pas în procesul de asimilare etnică a românilor din Ucraina.

„A fost puțină emoție publică în legătură cu „noua lege a educației” din Ucraina, care numai nouă nu este, cine s-a mai interesat de subiect știe că e o poveste luuungă, nu este nimic nou, Kievul a pus în mișcare de 30 de ani un mecanism de asimilare a comunității românești. Nu este nimic nou, nu este nimic surprinzător. Dar am zis să scriu aici niște gânduri legate de poziția românilor față de războiul din Ucraina.[…]

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Am urmărit procesul acesta de asimilare etnică începând de prin 2002, am scris sute de articole prin ziare și reviste, am cunoscut sute de oameni care sunt la curent cu această evoluție. Nu este nimic nou, nu este nici o surpriză, este un proces în plină desfășurare, foarte bine reflectat în spațiul public. Însă mecanismele politice și diplomatice ale Bucureștiului sunt blocate total, statul român este un stat slab. Citiți în oglindă rapoartele de monitorizare ale Consiliului Europei privind situația minorităților din România și pe cele ale minorităților din Ucraina, replicile guvernelor de la București față de replicile guvernelor de la Kiev. Intrați în arhiva Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și vedeți ce au făcut parlamentarii români în ultimii aproape 30 de ani acolo pentru protejarea românilor din afara granițelor țării. Au fost câteva excepții de parlamentari de la București și Chișinău care chiar au încercat să pună în mișcare niște mecanisme, însă degetele de la o singură mână sunt mult prea multe ca să îi numărăm”, a scris George Damian.

În ceea ce privește atitudinea României, istoricul afirmă că Bucureștiul nu va face mare lucru, pentru a nu risca mânia SUA, în acest context geopolitic complicat.

„Vechea arhitectură de securitate europeană” pe care Putin vrea s-o înlocuiască a fost descrisă de lordul Ismay cam așa „keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down”. În esență despre asta este vorba în actualul război. Țările mari ale Europei Occidentale în primul rând nu pot (nu au capacitatea, cunoașterea și resursele) să ajute Ucraina – dar nici nu sunt foarte grăbite să o facă (cine citește presa germană vede câte promisiuni a făcut Berlinul Kievului și câte au fost îndeplinite). Actualul război din Ucraina, direcția în care merge, vine să întărească formula lordului Ismay.

Întorcându-ne la istorie: România se găsește din nou în situația geopolitică și economică din perioada interbelică. Atunci România era aliată militar cu Franța și Marea Britanie, dar dependentă economic de Germania. Acum România se află încadrată în „vechea arhitectură de securitate europeană” și este dependentă economic de spațiul vest european – care nu este foarte mulțumit cu formula lordului Ismay.

Multe sunt date peste cap de războiul din Ucraina. Pentru România (Polonia și restul hinterlandului UE) se produce o repoziționare treptată față de Europa Occidentală în condițiile parteneriatului cu SUA, de data aceasta alianța militară funcționează. Dar vor mai veni bobârnace de la Bruxelles. Pentru subiectul care ne interesează aici lucrurile par destul de limpezi: România nu va face mai nimic în chestiunea legii educației din Ucraina. Vor mai exista consultări și protocoale și tot felul de petulanțe diplomatice, însă per ansamblu comunitatea românească din Ucraina va continua să fie supusă procesului de asimilare etnică. La București nimeni nu va risca alianța militară cu SUA pentru comunitatea de români din Ucraina”, a încheiat George Damian.

Un studiu realizat recent între românii din Ucraina arată că majoritatea și-ar dori ca Biserica Ortodoxă Română să deschidă biserici în regiunile locuite de ei și că 80% se consideră discriminați, într-o formă sau alta, de statul ucrainean.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

  1. Avem la conducere niste viermi tradatori!!!!
    România este condusa spre prapastie de catre niste viermi tradatori…de catre niste gunoaie!!!!

  2. Ucraina este un proiect mai vechi început de habsburgi, preluat de muscali și, mai apoi, de sovietici. Iar cum toate guvernele, de sute de ani, au același centru de comandă, cel de la București, neromânesc, joacă după cum sînt ordinele.
    Vor să scoată din pălărie un popor ucrainian mai ales pe seama românilor. Sciți, sarmați, goți, sînt doar alte nume date geților, strămoșii noștri.
    Nici un alt popor nu se poate asemui cu al nostru. Fără a fi cuprinși într-o țară, fără a fi nevoie de școli, avem aceiași limbă, aceleași obiceiuri și credințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE