Bulgarii și românii sunt popoarele din Uniunea Europeană care sunt pe primele două locuri atunci când vine vorba despre refuzul a face economie la energie, arată un sondaj eurobarometru realizat în Uniunea Europeană în luna februarie.
Acest lucru este de înțeles, dacă ne gândim că România are cel mai mic consum de energie per cap de locuitor din Europa, iar Bulgaria nu este nici ea prea departe.
Totodată, în România se înregistrează cel mai mare procent de respondenți care dezaprobă ajutorul umanitar pentru ucraineni. Astfel, 25% dintre români dezaprobă furnizarea de ajutor umanitar oamenilor afectați de război, cea mai mare proporție dintre toate țările membre UE, la mare distanță de următoarele două țări (Bulgaria – 15% dezaprobare și Slovacia 11% dezaprobare). Cea mai mică rată de dezaprobare este în Olanda, Lituania și Luxemburg (1%).
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
Românii și bulgarii sunt fruntași și la rata de dezaprobare față de primirea în UE a refugiaților de război, cu 24% rată de dezaprobare, fiind întrecuți doar de cehi (26%). La polul opus sunt olandezii, danezii și finlandezii.
Nu este clar dacă numărul mare de români care se opun ajutorării ucrainenilor este cauzat de deciziile luate de Kiev privind minoritatea românească din Ucraina. Reamintim că în decembrie 2022, Kievul a adoptat o lege care limitează drepturile minorităților naționale, inclusiv cea română.
Reamintim că România și Bulgaria au fost respinse, împreună, de la calitatea de membru al spațiului Schengen.
Și furnizarea de sprijin financiar Ucrainei e dezaprobată de un număr mare de români: 35%. Rate mai mari de respingere sunt înregistrate doar în Slovacia, Bulgaria și Cehia.
În ceea ce privește impunerea de sancțiuni UE asupra Rusiei, 67% dintre români le aprobă și 25% le dezaprobă. Țările în care rata de dezaprobare e mai mare sunt Slovenia, Ungaria, Grecia, Cipru, Slovacia și Bulgaria.
Finanțarea de către UE a cumpărării de armament pentru Ucraina este aprobată de 55% dintre români și dezaprobată de 36%. Nouă țări membre UE au rate de dezaprobare mai mari decât România.
Pe de altă parte, 62% dintre români se arată optimiști în legătură cu viitorul UE și 34% sunt pesimiști – aproape de media europeană.
Cetățenii UE consideră că creșterea prețurilor/inflația/costul vieții reprezintă una dintre cele mai importante două probleme cu care se confruntă UE în prezent (32%, -2 puncte procentuale), urmată de situația internațională (28 %, procentaj stabil) și de aprovizionarea cu energie (26%, -2 puncte procentuale).
De ce am vrea să-i ajutam pe unii care ne-au făcut numai mizerii? Și pe deasupra mai sunt și obraznici când vine vorba de România?
tuica si zacusca:
-trebuie fierte temeinic!
(a se evita zacusca cu AS=PAR$%# TAM
e prim mega-magazinu imaginar,
cauzzeaza vomisment si nervozitate)