Din când în când mai apare ideea impozitării Bisericii, fie pentru că cei care o propagă știu că astfel lovesc în ea fără să mai facă vreo investigație, vreun motiv oarecare de atac, fie pentru că sunt în pană de idei, și astfel merg la sigur. Cum apare măcar o umbră a acestei propuneri, cum se găsesc imediat sute și mii de comentarii care să susțină entuziast proiectul și să arunce, ca de obicei, cu lături în preoți și credincioși.
Ideea pe care o au unii oameni, care nu pricep rolul credinței în viața umană, este că Biserica există, câștigă adepți și are o voce ascultată în societate, sau măcar într-o parte a ei, pentru că primește bani de la stat sau pentru că nu plătește cât ar trebui către acesta. Și fiindcă e bogată, cea mai bogată corporație din țară, ne asigură unii, atunci are și influență. La ei totul se reduce la bani, și la propaganda care se poate face cu ajutorul acestora. Iar convingerea pe care o au este că dacă Biserica n-ar mai avea bani, atunci ar dispare, sau măcar ar avea o importanță mult mai mică, ceea ce ar face loc progresismului și modernizării, așa cum o înțeleg ei.
Astfel că periodic este reluată tema impozitării Bisericii, ceea ce este o prostie, așa cum se va vedea imediat. De data asta BOR a dat un comunicat, sper să fie citit de toți cei care sunt convinși că Biserica are averi imense pentru că nu plătește taxe și impozite către stat. Cultele religioase (toate, nu doar Biserica Ortodoxă) au un statut asemănător cu al organizațiilor non-guvernamentale și al sindicatelor. Ele plătesc taxe și impozite pe clădiri și pe salarii, iar dacă desfășoară activități economice, plătesc și acolo impozitele cuvenite. Pentru ce nu plătesc impozite și taxe? Pentru cărțile și obiectele de cult, pentru că nu intră în circuitul economic, ci sunt folosite pentru ținerea slujbelor.
De asemenea, nu plătesc pentru donațiile primite. Atunci când un ONG primește bani pentru a-și desfășura activitatea proprie, de exemplu pentru a organiza activități pentru copiii cu deficiențe motorii, acele sume nu sunt impozitate, ele merg integral pentru activitățile propuse. La fel, banii care sunt donați Bisericii, și din care se desfășoară activitatea ei filantropică. E de amintit aici că Biserica Ortodoxă Română este cel mai mare filantrop din țara noastră, și poate chiar asta deranjează, mulțimea de asociații și fundații progresiste nu face mare lucru în privința ajutorului acordat, în ciuda umanismului pe care-l afișează.
Aici mai merită făcută o precizare: donațiile sunt sume oferite benevol de credincioși. Pentru plățile făcute pentru servicii religioase de nuntă, înmormântare, botez sunt emise chitanțe ( să le ceară cei care cred că nu se dau, și le vor primi!), iar sumele primite astfel merg către salarizarea preoților și întreținerea lăcașului de cult, de pildă încălzirea care a ajuns acum, ca peste tot, la sume astronomice.
Dacă Biserica desfășoară activități economice, publicare de cărți care intră în circuitul comercial, pelerinaje, exploatarea terenurilor agricole, atunci este impozitată ca orice societate comercială.
Bănuiesc că cei care cereau impozitarea Bisericii erau victima unei dezinformări. Acum, după ce a apărut comunicatul Patriarhiei, scurt, clar și cuprinzător, și pe care aici am vrut doar să-l explic puțin, sper că lucrurile au devenit evidente: Biserica, precum și toate celelalte culte legal recunoscute în România, nu se bucura de un tratament preferențial. Ci de unul normal, la fel ca în celelalte state ale Uniunii Europene sau în Statele Unite. Spun asta pentru că cei care atacă Biserica „vor o țară ca afară”. Impozitarea fundațiilor, asociațiilor, sindicatelor, cultelor religioase se face ca afară, așa că în privința asta pot sta liniștiți.
Prin urmare, singurul lucru care ar putea fi impozitat ar fi donațiile primite de la credincioși. Dar atunci, pentru un tratament egal și corect al tuturor contribuabililor, vor trebui impozitate și donațiile primite de asociații și fundații. Și ar fi păcat să impozitezi suma pe care o dă cineva unei fundații care strânge fonduri pentru un copil bolnav de cancer, de pildă.
Sumele oferite benevol de credincioși pentru serviciile religioase de nuntă, înmormântare, botez, cotizațiile anuale etc și pt care sunt emise chitanțe se numesc CONTRIBUȚII. Cu aceste contribuții la care se adaugă mărunțișul obținut din vânzarea lumânărilor,
se întrețin, (iar uneori abia supraviețuiesc) lăcașurile de cult ortodoxe.
Că spun unii, că să nu-i plângem pe popi… Daaa! Însă doar pe cei care știu să câștige sufletele credincioșilor. Iar aceasta nu o reușesc cu vorbe, ci cu fapte prin propriul exemplu…