ACTUALITATERestaurantele, pensiunile și agențiile de turism ar putea să recupereze 20% din...

Restaurantele, pensiunile și agențiile de turism ar putea să recupereze 20% din pierderile înregistrate în acest an. Posibil ajutor de stat pentru HoReCa, doar după aprobarea Comisiei Europene

Guvernul va analiza, cel mai târziu săptămâna viitoare, un proiect în baza căruia companiile din industria ospitalității și agențiile de turism vor putea beneficia de granturi în cuantum de 20%, în vederea acoperirii parțiale a pierderii din cifra de afaceri din acest an, a anunțat, pe Facebook,  Guvernul.

Potrivit sursei citate, premierul Ludovic Orban și ministrul Economiei, Virgil Popescu, au discutat miercuri, cu reprezentanții HoReCa despre schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor înregistrate de companiile din acest sector în contextul crizei sanitare.

Această schemă de ajutor de stat se va aplica după aprobarea de către Comisia Europeană, se precizează în comunicatul Guvernului.

Ministrul economiei, Virgil Popescu, a explicat, miersuri seară, la un post TV, cum ar putea să funcționeze acest ajutor pentru industria HoReCa.

„Un antreprenor în domeniul HoReCa își calculează cifra de afaceri pe anul 2020, cifra de afaceri pe 2019, face diferența între 2020 și 2019 – dacă rezultatul este negativ, adică cifra a scăzut față de 2019, 20% din diferență este pur și simplu ajutor de stat dat direct către compania respectivă. Direct în cont (n.r. – se varsă banii), de la Ministerul Economiei”, a declarat, Virgil Popescu, la postul B1TV.

Întrebat dacă banii există și când va începe programul, ministrul Economiei a răspuns:

„Noi am notificat schema la Consiliul Concurenței, care, evident, își va da un aviz pe ea și o va trimite la Comisia Europeană. În urma aprobării de către Comisia Europeană, putem spune că putem lansa această schemă.

Vorbim de în jur de peste 50.000 de firme, o valoare maximă a ajutorului de stat este limitată, plafonată la 800.000 de euro pentru ca atât poate fi ajutorul acordat în această perioadă de pandemie – este o decizie a Comisiei Europene – per companie maxim. Poate să fie mai puțin. Ca să ia 800.000 de euro, ar trebui să aibă o pierdere de 4 milioane de euro.

Maximul bugetului care poate fi – dacă vorbim de 50 și ceva de mii de firme, ne închidem în 500 de milioane de euro pe total”, a explicat ministrul Virgil Popescu.

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...