sâmbătă, aprilie 20, 2024
ACTUALITATEDocument | Parlamentul României vota în UNANIMITATE un document prin care afirma...

Document | Parlamentul României vota în UNANIMITATE un document prin care afirma că Ucraina deține abuziv teritorii ale României și cerea Guvernului „negocieri de urgență” în această problemă

Un document extrem de interesant a ieșit la iveală în aceste zile, scrie Cotidianul: este vorba despre o Declarație a Parlamentului României din 1991, care tratează Referendumul desfășurat de Ucraina pentru a-și declara independența față de URSS.

În acea declarație, adoptată în unanimitate, parlamentarii români „declarau solemn” că Nordul Bucovinei, Herța și Sudul Basarabiei „ au fost rupte din trupul tarii, iar Pactul Ribbentrop-Molotov a fost declarat nul şi neavenit, ab initio, de U.R.S.S. la 24 decembrie 1989 şi de Parlamentul României la 24 iunie 1991”.

Parlamentarii români afirmau că în aceste condiții, referendumul organizat de Ucraina nu poate avea loc în teritoriile respective, deoarece nu-i aparțin acestei țări și „sunt de drept ale României”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

„Desigur, este dreptul Ucrainei sa organizeze un referendum pentru independenta sa, dar acest referendum nu poate avea valabilitate în privința teritoriilor româneşti anexate abuziv de fosta U.R.S.S., teritorii care nu au aparținut niciodată Ucrainei şi sînt de drept ale României”, se arată în declarația Parlamentului României.

Mai mult, Parlamentul cerea statelor care recunoșteau independența Ucrainei, să nu recunoască și apartenența teritoriilor românești la această țară. Parlamentarii cereau Guvernului de la București „să înceapă de urgență negocieri cu autorităţile de la Kiev în problema teritoriilor româneşti anexate cu forța de U.R.S.S”.

Acest document este relevant în contextul declarațiilor profesorului Marga, despre faptul că în componența Ucrainei există teritorii românești. Pentru aceste afirmații, fostul ministru de externe a fost aspru criticat.

Iată declarația integrală a Parlamentului României:

Declarația Parlamentului României privind Referendumul din Ucraina, din 1 Decembrie 1991

1. Parlamentul României a luat cunoştinţa de hotărîrea autorităţilor de la Kiev de a organiza la 1 decembrie 1991 un referendum asupra independentei Republicii Ucraina.

Profund atașat principiilor fundamentale ale respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi ale popoarelor de a-şi hotărîri soarta, Parlamentul României saluta hotărîrea autorităţilor ucrainene de la Kiev de a organiza un referendum privitor la independenta Republicii Ucraina.

Avînd în vedere ca acest referendum ar urma să se desfăşoare şi pe teritoriile româneşti – Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum şi judeţele din sudul Basarabiei -, Parlamentul României declara solemn ca aceste teritorii au fost rupte din trupul tarii, iar Pactul Ribbentrop-Molotov a fost declarat nul şi neavenit, ab initio, de U.R.S.S. la 24 decembrie 1989 şi de Parlamentul României la 24 iunie 1991.

Desigur, este dreptul Ucrainei sa organizeze un referendum pentru independenta sa, dar acest referendum nu poate avea valabilitate în privința teritoriilor româneşti anexate abuziv de fosta U.R.S.S., teritorii care nu au aparţinut niciodată Ucrainei şi sînt de drept ale României.

2. Parlamentul României reintereaza atasamentul faţă de prevederile Actului inal al Conferintei C.S.C.E. de la Helsinki, care admite posibilitatea modificării frontierelor pe cai paşnice, diplomatice.

3. Parlamentul României declară solemn ca referendumul organizat de autorităţile de la Kiev în teritoriile româneşti încorporate cu forța în cadrul fostei U.R.S.S. – respectiv în Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum şi în judeţele din sudul Basarabiei – este nul şi neavenit, precum şi consecinţele acestuia.

4. Parlamentul României cere parlamentelor şi guvernelor tuturor statelor care vor recunoaşte independenta Ucrainei să declare expres că această recunoştinţă nu se extinde asupra teritoriilor româneşti menţionate.

5. Parlamentul României se pronunţă pentru începerea unui dialog cu Parlamentul de la Kiev în vederea examinării, împreună a problemelor stabilirii unor relaţii de bună vecinătate şi colaborare între România şi Ucraina şi invita, în acest scop, o delegaţie parlamentară ucraineana urmează să efectueze o vizita la Bucureşti, cat mai curând posibil.

6. Parlamentul României solicită guvernului țării să înceapă de urgență negocieri cu autorităţile de la Kiev în problema teritoriilor româneşti anexate cu forța de U.R.S.S.

Aceasta declaraţie a fost adoptată de Parlamentul României în şedinţa din 28 noiembrie 1991, cu unanimitate de voturi.

PREŞEDINTELE SENATULUI – academician ALEXANDRU BÂRLADEANU

PREŞEDINTELE ADUNĂRII DEPUTAŢILOR – MARŢIAN DAN

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. e adevarat, dar ce te faci ca si ungurii vor ardealul.. asa ca mai bine stam cuminti si militam pentru respectarea granitelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE