În 2023, băncile din România au realizat cele mai mari profituri din ultimii zece ani, afirmă un raport realizat de către McKinsey Company, citat de presa economică.
Ultimele 18 luni au fost de vis pentru sistemul bancar, care a înregistrat cele mai bune profituri din 2007 până în prezent, din cauza creșterii semnificative a dobânzilor de la minime istorice.
În 2022, an pandemic, profiturile băncilor au ajuns la un total de aproximativ două miliarde de euro în 2022, în creștere cu 23% față de 2021, al „an pandemic”.
Mai mult, rata de randament al capitalului propriu (ROE – return on equity) s-a ridicat la 16% în 2022, ajungând până la 21% în prima jumătate a lui 2023, semnificativ mai mare comparativ cu nivelul mediu european de 8% și de cel global de 13%. Cu toate acestea, sectorul s-a împărțit în ultimii ani între bănci câștigătoare și bănci cu rezultate sub așteptări. Primii șapte jucători bancari din România însumează aproximativ 80% din totalul activelor bancare și sunt responsabili de 92% din profitabilitatea sistemului bancar, format din 34 de bănci.
De asemenea, în ultimul an, sectorul bancar din România, la fel ca cel global, a continuat să își îmbunătățească raportul costuri-venituri (C/I) care a scăzut cu 7pp, ( 59% în 2012, la 52% în 2022), determinat atât de îmbunătățirea marjelor dobânzii cât și de creșterea eficienței operaționale. Cu toate acestea, raportul costuri-venituri variază semnificativ între jucătorii din industria bancară românească. Șapte bănci din cele 34 prezente în România au atins un raport cost-venituri (C/I) de sub 55%, cinci dintre ele aflându-se în top 6 cele mai mari bănci din România.
În studiul realizat de McKinsey & Company se arată însă și că băncile din întreaga lume, inclusiv cele din țară, s-au confruntat cu cerințe suplimentare venite din partea instituțiilor de reglementare bancară, cu noi concurenți apăruți pe piață, precum și cu tot mai multă inovație digitală. În următorii ani, astfel de schimbări structurale și macroeconomice se vor amplifica, iar instituțiile financiare vor fi nevoite să își reevalueze poziția strategică pentru a avea succes într-un mediu competitiv, plin de provocări economice, legislative și digitale.
„Dinamica actuală bancară vine cu implicații semnificative pentru planurile de capital și de investiții ale instituțiilor financiare. Băncile vor trebui să se reinventeze într-un mediu macroeconomic foarte diferit, caracterizat de schimbări tehnologice și legislative. Așadar, anii următori vor fi probabil mai dinamici decât cei recenți, iar avansul câștigătorilor poate crește în continuare“, a declarat Ovidiu Tișler, Associate Partner McKinsey & Company București.
Complici , PNL , USR , Iohanis . Pai credti ca degeaba veneu cu miile la demonstratii contra dictatorului cu mustata ? S au acoperit investitia !
Ori sunt comuniști, ori sunt minciuni („rău-voitoare”), ori … așa-i în Democrație (dar nu ne spuneți).
ORI ?
Băncile megieșilor cum o duc ?
P.S.
„[…] a declarat Ovidiu Tișler, Associate Partner McKinsey & Company București.”
(Familia lui) Ovidiu Tâmplaru (făcător de mese) precis a suferit în comunism, de a trebuit să își schimbe „ș”-ul din nume. În timp, valoarea își spune cuvântul, iar d-l Tischler este din nou valoare recunoscută. Numele nu s-a grăbit să îl restabilească.