Reprezentanți ai partidelor politice din 22 de țări europene au fost prezenți, fie direct, fie online, sâmbătă, la București, la conferința „Supremația constituțiilor naționale față de birocrația de la Bruxelles”, organizată de AUR.
La București au oameni politici din Polonia, Slovacia, Luxemburg, Estonia, Olanda, Slovacia, Belgia, Finlanda, Serbia, Bulgaria și Franța.
Prin intermediul online-ului, au transmis mesaje reprezentanți ai spectrului politic din Italia, Germania, Croația, Irlanda, Spania. Pe lângă oameni politici, la conferința organizată de AUR la București au fost prezenți și analiști politici din Statele Unite, Marea Britanie sau Polonia.
AUR a fost reprezentată de co-președintele George Simion, iar moderatorul forumului a fost dr. Andrei Dîrlău, coordonatorul pentru Relații Internaționale al formațiunii.
La conferință au participat, printre alții, o serie de reprezentanți ai partidului de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție (PiS), dar și ai opoziției din această țară. Este vorba despre Janusz Kowalski, fost Secretar de Stat în Ministerul Activelor Statului de la Varșovia sau de europarlamentarul Kozma Zlotowski.
O prezență remarcabilă a fost și cea a Dr. Simone Kerseboom din partea Partidului Libertății, membră a Parlamentului din Olanda.
Una dintre cele mai cunoscute personalități care a trimis un mesaj de adeziune față de ideile conferinței a fost europarlamentarul german Christine Anderson, devenită cunoscută după discursurile sale de opoziție la vaccinarea obligatorie.
Franța a fost bine reprezentată la București, prin prezența a trei europarlamentari, în frunte cu Thierry Mariani.
Italia a avut o reprezentare numeroasă, trei partide de dreapta din această țară trimițând mesaje video: Forza Italia, Fratelli D’Italia și Liga lui Salvini.
Partidul Dveri, de opoziție, din Serbia, a avut și el doi reprezentanți la Conferința organizată de AUR, la fel ca și partidul „Renașterea” dintr-o altă țară vecină, Bulgaria.
În total, au fost 22 de țări reprezentate. Împreună cu cei de la AUR, dar și cu europarlamentarul Chris Terheș, au adoptat „Declarația de la București”. Prin acest document, semnatarii „reafirmă atașamentul pentru o Europă comună orientată spre viitor, în care drepturile și libertățile fundamentale ale omului sunt valori supreme, în care suveranitatea națională, democrația autentică și economia socială de piață constituie garantul dezvoltării libere și durabile a societății”.
Declarația spune un „nu” ferm „dictaturii celor care încearcă să ne schimbe modul de viață și ne opunem birocrației europene și falselor elite politice care au pierdut legătura cu cetățenii”.
Iată textul final al Declarației de la București:
Noi, reprezentanții partidelor și organizațiilor participante la Conferința ”Supremația constituțiilor naționale față de birocrația de la Bruxelles”, reuniți astăzi, 19 februarie 2022 în București, România, locul în care românii au făcut sacrificiul suprem în ultima Revoluție Populară anticomunistă de pe continent, ne reafirmăm atașamentul pentru o Europă comună orientată spre viitor, în care drepturile și libertățile fundamentale ale omului sunt valori supreme, în care suveranitatea națională, democrația autentică și economia socială de piață constituie garantul dezvoltării libere și durabile a societății.
Ne reafirmăm convingerea că Europa trebuie să rămână un spațiu al libertății, în care națiunile suverane se afirmă plenar, fără ingerințe din afară, și în care identitățile naționale sunt respectate.
Respectarea statului de drept, a normelor internaționale unanim acceptate, asigurarea păcii și securității regionale și internaționale, servirea binelui comun în beneficiul cetățenilor rămân pentru noi obiective irevocabile.
Libertatea și demnitatea sunt inerente naturii umane. Demnitatea oricărei ființe umane, bărbat sau femeie, este inalienabilă. Omul este o entitate unică, total ireductibilă și de neînlocuit, cu destin propriu, implicit cu responsabilitate, cu inteligență și voință liberă. Libertatea implică pentru fiecare persoană dreptul și obligația de a fi pe deplin responsabil de alegerea și acțiunile sale. Orice persoană este liberă să decidă pentru sine, inclusiv în ceea ce privește propria securitate sanitară și integritate fizică. Considerăm că autoritatea statală trebuie să le garanteze tuturor persoanelor o largă libertate, inclusiv pe plan politic și economic. Limitele acestei libertăți trebuie sa fie cât mai largi, determinate exclusiv de respectarea libertății celorlalți și de realizarea stabilității strict necesare conviețuirii sociale. Noi respingem orice falsă interpretare a libertății. Proprietatea privată constituie o premisă importantă a libertății economice și politice a persoanei și a națiunilor. Libertatea cuvântului și a presei, libertatea convingerilor și a credințelor religioase, libertatea de circulație în Europa și în lume sunt libertăți fundamentale a căror îngrădire sau limitare nu o vom accepta.
Noi spunem un nu răspicat dictaturii celor care încearcă să ne schimbe modul de viață și ne opunem birocrației europene și falselor elite politice care au pierdut legătura cu cetățenii.
Pacea, solidaritatea și cooperarea reciproc avantajoasă dintre națiuni sunt scopuri pe care ne angajăm să le servim împreună. Respingem orice idee de aplicare a forței sau de amenințare cu aplicarea forței în relațiile dintre state. Condamnăm orice agresiune militară și ne opunem conceputului perimat al sferelor de influență în Europa și în lume.
Ne angajăm să lucrăm împreună în vederea identificării și aplicării de soluții practice pentru problemele și provocările ridicate în fața cetățenilor și națiunilor noastre de evoluțiile politice, economice și sociale de pe continent și din lume.
Ne adresăm tuturor partidelor și forțelor politice din Europa, indiferent de doctrină sau ideologie, să ne conjugăm eforturile și să ne coordonăm acțiunile pentru a edifica o lume mai bună, mai dreaptă, mai liberă, mai solidară, mai democratică pentru noi înșine și pentru generațiile viitoare, ale căror interese legitime suntem chemați să le apărăm.
Vom rămâne în dialog permanent și vom continua să ne reunim periodic pentru afirmarea noastră ca forță a binelui.
București, 19 februarie 2022
M-am lămurit dacă vorbesc de persoană nu de om.
persona, -ae [n.m. latină] s.f. masca de actor; personaj, rol (in teatru); persoana
personalus, -a, -um[ n.m. latină] adj. mascat, deghizat, inselator
limba româna are o alta definiţie pentru substantivul “persoana”. a se vedea pentru exemplificare:
https://dexonline.ro/definitie/persoan%C4%83