duminică, decembrie 3, 2023
RECOMANDĂRIPublicistul Cătălin Sturza: Pentru mine R3Media este un pariu. Poate să existe...

Publicistul Cătălin Sturza: Pentru mine R3Media este un pariu. Poate să existe presă cu adevărat independentă în România?

Publicistul și omul de cultură Cătălin Sturza se implică în campania de susținere a R3Media, trimițând un mesaj pentru cititorii siteului nostru, pe care-l redăm mai jos, integral.

Un pariu pe care putem să îl câștigăm

Mai există un viitor pentru presa independentă în România?

Ni se tot spune că trebuie să susținem presa independentă. Dar câte dintre marile platforme cu multe resurse, care își permit să angajeze redactori profesioniști și nume sonore, mai sunt cu adevărat independente? Și câte dintre aceste platforme nu sunt în fapt portavoci ale unor agende mai mult sau mai puțin camuflate sub etichetele imparțialității și echidistanței?

Din păcate, o foarte mare parte a presei de la noi a devenit partizană într-un joc politic tot mai polarizat. Tot din păcate, nivelul mass-media noastre a scăzut foarte mult, în ultimii ani. A scăzut din punct de vedere al calității actului jurnalistic. S-a deteriorat sau chiar s-a prăbușit intelectual. Și a scăzut făcând rabat de la minime obligații etice pe care ar trebui să le respecte orice jurnalist. Printre acestea se numără rezistența în fața tentației de a arunca cu clișee și lozinci și de a reduce totul la lozincă urlată în urechea cititorului; prezentarea opiniei celeilalte părți sau a tuturor părților implicate; și prezentarea onestă a argumentelor celeilalte părți, chiar dacă această parte se situează pe poziții adverse față de tine, cel care scrii editorialul sau știrea. În lipsa acestor minime condiții, nu mai vorbim de jurnalism, ci de activism, sau chiar de propagandă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

O a patra scădere a mass-media noastră este cea morală. Jurnalismul ar trebui să apere libertatea de exprimare. Ar trebui să apere adevărul, chiar atunci când acesta este incomod de spus. Ar trebui să prezinte ceea ce este principial corect, chiar cu riscul de a antagoniza o parte din cititori sau de a pierde finanțările unor mari sponsori. Ar trebui să apere un standard moral și să sancționeze acele lucruri care sunt nocive pentru cititori și pentru întreaga societate; rabatul de la un standard moral ridicat duce nu doar la tabloidizarea presei, ci mai devreme sau mai târziu la tribalizarea și talibanizarea întregii societăți. În sfârșit, ar trebui să-i apere pe cei slabi și care nu au o voce. Mai ales într-o lume în care există categorii întregi de victime care nu au nici o voce și pe care nimeni nu le apără: de la copiii nenăscuți la copiii săraci de la țară; de la băbuțele care merg în pelerinaje la creștinii și credincioșii asumați, asociați la grămadă cu „pupătorii de oase”; și de la pensionari și bătrâni la micii întreprinzători și micii agricultori români, asociați, la grămadă, cu „deplorabilii”, cetățenii de mâna a doua. Atunci când nu face aceste lucruri și nu îi apără pe acești oameni, mass-media devine doar un instrument contondent în mâna opresiunii și a puterii.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Iată de ce este nevoie de platforme independente – cu adevărat independente. Care să nu dea socoteală partidelor politice, puternicilor zilei sau vreunor mari investitori privați, ci care să răspundă doar în fața conștiinței celor care scriu (jurnalistice și umane) și a cititorilor. Eu unul cred că presa cu adevărat independentă, în ziua de azi, nu poate să trăiască decât din banii oferiți de cei care vor să asculte și alte perspective, își doresc să audă vocile cu adevărat critice și curajoase, și vor să înțeleagă și să cunoască faptele, nuanțele și adevărul, dincolo de falsul consens forțat adesea de o parte a presei „mainstream”.

O astfel de platformă va funcționa cu mult mai puține resurse decât una mainstream. Iar oamenii de aici își vor asuma o muncă foarte grea nu pentru bani (adesea foarte puțini sau chiar inexistenți) ci pentru că ei cred cu adevărat că au ceva de spus, și că acele lucruri merită și trebuie zise. Și tocmai de aceea sunt de părere că vocile lor sunt interesante și aș vrea să aud ce au ei de zis. Și mai cred că, dacă putem plăti 50-100 de lei pe lună pe un abonament la telefon sau cablu, putem oferi și câte 10-20 de lei pentru o astfel de platformă.

Pentru mine R3Media este un pariu. Poate să existe presă cu adevărat independentă în România? Presă susținută nu de mari partide sau mari trusturi, ci 100% de cititori? Aș vrea ca răspunsul să fie pozitiv. Depinde de dvs., de cititorii R3Media.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate