ACTUALITATEPS Ignatie, Episcopul Hușilor, îndemn către tineri: Să trăiți cât mai mult...

PS Ignatie, Episcopul Hușilor, îndemn către tineri: Să trăiți cât mai mult viața propriu-zisă, în «offline» și să nu lăsați ca «online-ul» să vă dirijeze viața!

PS Ignatie, Episcopul Hușilor, le-a transmis tinerilor prezenți la ediția a III-a a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Vaslui, să-și trăiască viața în real și mai puțin mediul virtual, scrie Episcopia Hușilor.

Tema conferinței de deschidere s-a numit „Iisus Hristos – Adevărata școală a discernământului în viața noastră online și în cea offline”.

Iată ce a spus PS Ignatie tinerilor:

„Se poate pune întrebarea: «De ce ne-am decis să facem această asociere – între Hristos, online și offline?» Aparent nu există nicio legătură.

Când vorbim despre Hristos, ne referim la realitățile spirituale, la viața noastră duhovnicească și la valorile evanghelice în care credem.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Când folosim termenii «online» și «offline», plonjăm în tot ceea ce înseamnă universul mediilor digitale.

Răspunsul la această, aparentă, inadecvată asociere (Hristos – online – offline), este Întruparea Lui, venirea Lui printre noi, oamenii. Fiul lui Dumnezeu Se naște din Născătoarea de Dumnezeu, Fecioara Maria.

Întruparea lui Hristos este cel mai autentic și frumos argument împotriva a tot ceea ce noi definim prin termenul «online».

Când folosim acest termen, ne referim la o lipsă de contact fizic cu persoanele pe care le îndrăgim, la un anumit anonimat pe care ni-l asumăm, la mai multe identități pe care le punem în circulație în mediul virtual, dar și la o realitate care nu corespunde cu cea în care trăim la modul practic, concret.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Există o discrepanță între viața noastră «online» și cea «offline».

Hristos este Cel care, prin Întruparea Sa, vine în «offline-ul» vieții noastre, în concretul vieții noastre.

El nu ne iubește prin delegație, nici prin anonimat, nici de la distanță, ci Își asumă această intimitate maximă, din iubire față de noi, oamenii.

Noi nu am putea iubi dacă ar trebui să ne rezumăm doar la relațiile online – de pe rețelele de socializare, din mediile digitale; dacă ar exista legi care să ne interzică întâlnirea cu persoanele pe care le îndrăgim.

Această formă de a relaționa, doar «online», ar însemna o adevărată nebunie.

Hristos este Cel care dă la o parte tot ceea ce ține de «online» și vine în apropiere maximă de tot ceea ce ține de om – suferință, dragoste, frământare, viață – și ne asumă.

Preasfinția Sa i-a îndemnat pe tineri să își trăiască viața la modul autentic, arătând cum reflexele dobândite în mediul virtual se răsfrâng asupra felului fiecăruia de a fi:

Să trăiți cât mai mult viața propriu-zisă, în «offline» și să nu lăsați ca «online-ul» să vă dirijeze viața!

Mediile digitale sunt o binecuvântare, sunt utile, inclusiv în ceea ce privește păstrarea relațiilor dintre noi, mai ales atunci când avem rude aflate în străinătate. Ne oferă mângâierea de a-i vedea și a-i auzi pe cei dragi. Datorită rețelelor de socializare simțim că se mai diminuează distanța spațială față de cei care pot fi la sute de kilometri.

Cu toate acestea, simțim nevoia ca cel pe care îl iubim foarte mult să fie în preajma noastră, să-i vedem chipul, să-i simțim vibrația inimii, să-l vedem cum gesticulează și cum se comportă.

Căutați să folosiți, atât cât este nevoie, tot ceea ce ține de mediile digitale, dar nu vă lăsați viața structurată de acestea!

Când navigăm pe internet, nu avem răbdarea să zăbovim asupra unei pagini, decât dacă este ceva foarte atractiv, chiar hipnotizant. Avem tendința de a naviga (a «scrolla») dintr-o parte în alta, pentru a cuprinde cât mai mult.

Reflexele din mediul virtual se răsfrâng și asupra vieții noastre concrete, «offline».

Ajungem, din nefericire, să «scrollăm» relațiile dintre oameni, să fim extrem de superficiali. Nu mai avem răbdarea de a-l asculta pe cel de lângă noi, de a «plonja» în sufletul lui, de a intra în universul lui lăuntric, decât atunci când suntem angajați într-o relație de iubire.

Când ne îndrăgostim, nimic din mediul virtual nu mai contează pentru noi.

Dacă cei doi prieteni vor face un procentaj al interacțiunilor lor, vor ajunge la o concluzie extraordinară: ei folosesc mai puțin rețelele de socializare pentru a interacționa, și caută, pe cât le stă în putință, să fie unul lângă celălalt, să simtă prezența fizică a prietenului.

De aceea, asocierea Hristos – online – offline nu este întâmplătoare.

Hristos este Cel care ne învață că a iubi pe cineva înseamnă neapărat să-l avem lângă noi, fizic, în carne și oase, să ne «înfruptăm» cât mai mult din tot ceea ce ne poate oferi cel pe care îl iubim.

Umpleți-vă inimile de iubire, pentru că iubirea vă face frumoși! Fugiți cât mai mult de ură, de vicii (patimi), pentru că acestea vă fac urâți!”

A urmat apoi conferința susținută de părintele Arhimandrit Hrisostom Rădășanu, intitulată: „Iisus Hristos – Adevărata școală a discernământului în viața noastră online și în cea offline”, transmisă live pe pagina www.facebook.com/episcopiahusilor.ro.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

  1. cine sa-l asculte…? cei care s-au vaxxinat sa intre in cluburi cu program ca pe vremea impushktului? sau parintii lor care au acceptat vaxxul si onlineul de cand i-a fatat sorosh in Romania de vanzare??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...