miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATEFermierii belgieni au blocat străzile din apropierea instituțiilor europene din Bruxelles. Miting...

Fermierii belgieni au blocat străzile din apropierea instituțiilor europene din Bruxelles. Miting amplu al tractoarelor și în Londra

Fermierii belgieni au blocat străzile din Bruxelles, aducând tractoare şi utilaje în apropierea instituţiilor europene, informează știriletvr.

Astfel, agricultorii belgieni au reușit saă ajungă cu utilejale până în Piața Luxembourg, din fața clădirii Parlamentului European, unde au pornit focul, au ars mai multe lemne, cauciucuri și au folosit petarde.

De asemenea, agricultorii au adus o cantitate de pământ pe care au poziționat mai mulți copaci și spun că nu vor să planteze în continuare pe terenurile lor pomi, ci vor să producă mâncare de calitate.

Pe drumurile din apropierea Comisiei și a Consiliului nu au putut înainta, dar au blocat circulația. Polițiștii s-au poziționat în zonă cu garduri din fier, cu sârmă ghimpată.

Oamenii protestează în continuare și fac foarte multă gălăgie astfel încât, spun ei, să fie auziți de reprezentanții instituțiilor europene. Agricultorii vor să aibă mai multe facilități, vor să producă mâncare de calitate, să fie redusă birocrația și chiar să aibă mai puține poveri administrative.

Protestul va continua pe parcursul zilei iar Ministerul român de Externe a emis o avertizare de călătorie.

De altfel , acesta nu este primul protest major în fața instituțiilor europene. Fermierii din mai multe țări europene au protestat puternic și în februarie, la Bruxelles, în fața clădirilor care găzduiesc birouri ale Uniunii Europene, față de politicile ecologiste reunite în „Green Deal”, care amenință să ruineze agricultura.

Proteste sunt și în Londra, acolo unde peste 100 de tractoare au trecut pe lângă Camerele Parlamentului. Tractoarele au străbătut străzile din centrul Londrei spre Westminster.

Organizația „Salvați agricultura britanică și echitate pentru fermierii” din Kent au declarat că importurile de alimente ieftine și politicile descurajatoare pun în pericol securitatea alimentară a Regatului Unit, scrie BBC, conform qmagazine.

Tractoarele au străbătut Londra purtând pancarte cu sloganuri precum „Salvați agricultura britanică” și „Fără agricultură, fără hrană, fără viitor”.

Au existat anterior câteva demonstrații în Anglia, inclusiv în Kent și Cornwall, dar mitingul tractoarelor a fost cel mai mare de până acum.

„Facem agricultură de 500 de ani, iar guvernul are acum o schemă prin care ne vor plăti mai mulți bani pentru a cultiva flori sălbatice decât pentru a cultiva alimente. Este o nebunie”, a spus un fermier participant la protest.

În Anglia, activiștii susțin că politica agricolă guvernamentală și schema de plăți ale fermelor pentru managementul ecologic al terenurilor, împreună cu acordurile comerciale slabe, controalele „inexistente” la import și etichetarea înșelătoare, toate au servit la subminarea afacerilor agricole.

Ei spun că astfel e amenințată capacitatea țării de a produce suficientă hrană pentru a-și hrăni propria populație, „lăsându-ne securitatea alimentară în pericol”.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE