marți, iulie 16, 2024
ACTUALITATEPropaganda deșanțată pentru digitalizarea școlii, cu bani de la UE și profit...

Propaganda deșanțată pentru digitalizarea școlii, cu bani de la UE și profit pentru Big Tech: Într-un comună săracă din Călărași, copiii uită de sărăcie pentru că au tablă digitală la școală

Digitalizarea școlii este o miză economică importantă pentru companiile de IT, în schimb, este prezentată ca „benefică” din punct de vedere educațional, pentru copii.

Un astfel de caz de mistificare este articolul apărut pe siteul dedicat școlii și educației, Edu Pedu.

Aici, a apărut, pe 19 mai, articolul intitulat „Efectele dotării claselor cu table interactive, finanțate prin PNRAS. Profesoară de Limba română: Copiii care se aflau în risc de abandon, am observat că au venit cu drag la școală și n-au mai lipsit / Elev: E mai simplu pentru noi să înțelegem, cu ajutorul tablelor – VIDEO”.

În mod stupefiant, în articol se afirmă : „copiii care se aflau un risc de abandon, am observat că au venit cu drag la școală și n-au mai lipsit”, pentru că la școala din sat există table digitale.

Afirmația este stupefiantă în contextul în care comuna Dor Mărunt este o comunitate „defavorizată”, după cum admite chiar articolul, dintr-unul cele mai sărace județe ale României (după cum arăta o analiză din august 2022).

Evident, ar fi prima oară în istorie când copiii și în general, o comunitate, uită de sărăcie privind într-un ecran gigant.

La fel, articolul sponsorizat de Samsung, nu menționează absolut nimic despre efectele nefaste ale ecranului digital gigant (asta este, în esență, o tablă digitală) asupra copiilor.

Medicul german Manfred Spitzer, specialist în neuroștiințe, arăta în cartea sa, Demența Digitală, că micuții care stau cu ochii-n ecrane suferă de  „tulburări de memorie, de atenție, de concentrare” precum și o „aplatizare emoțională și o opacitate generală”. Adică ceea ce se numește „demență digitală”. Spitzer arată clar, pe bază de studii științifice, că insomnia, depresia, obezitatea, bolile cronice sunt un rezultat direct al petrecerii timpului online.

Chiar dacă efectele folosirii ecranelor asupra copiilor sunt arhi-cunoscute, lobby-ul IT continuă să forțeze digitalizarea școlii. Pe lângă Samsung, și Vodafone a presat în sensul acesta.

Mircea Platon, autor a mai multe cărți despre școala românească, a arătat că în spatele digitalizării școlii stau corporațiile din Big Tech, inclusiv Microsoft.

Digitalizarea școlii românești a fost asumată de către statul român, fără niciun fel de consultare publică, prin PNRR. Finanțarea prin PNRR este realizată în cadrul Componentei C.15 – Educație, Reforma 3 Reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii, Investiția 4- Sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar. În prima rundă au fost selectate 1.415 de școli, apelul pentru runda a II-a fiind lansat recent de Ministerul Educației, care a crescut alocarea pentru grantul maxim, cu 50% față de prima rundă. Asta înseamnă că o unitate de învățământ poate obține finanțare de cel mult 300.000 de euro.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE