duminică, octombrie 1, 2023
ACTUALITATEProfesorul Sven Biscop avertizează: Dacă Ucraina va cădea, statele membre UE sunt...

Profesorul Sven Biscop avertizează: Dacă Ucraina va cădea, statele membre UE sunt cele care se vor confrunta cu o Rusie încrezătoare în sine, nu Statele Unite

La aproape un an de la începutul războiului, Institutul Egmont a publicat o analiză ce-i aparține profesorului Sven Biscop care avertizează țările membre UE că în cazul în care Ucraina va pierde, cea care se va confrunta cu o Rusie încrezătoare în sine va fi UE, nu SUA, informează Stiripesurse.ro.

Acesta este de părere că: „Invazia Ucrainei a făcut-o parte integrantă din arhitectura de apărare a Uniunii Europene. Dintr-un stat tampon între Europa și Rusia, Ucraina a devenit un stat de frontieră al Europei.”

„Dacă datorită voinței și curajului său impresionant și cu sprijinul țărilor occidentale, Ucraina independentă supraviețuiește, nu va mai fi un stat tampon. Dimpotrivă, a devenit deja parte integrantă a arhitecturii de securitate occidentală, ca stat de frontieră”, explică Biscop.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

După un acord de asociere semnat în 2014, Ucraina are acum statutul de candidat pentru aderarea la UE. Profesorul o consideră că fiind o decizie dictată mai mult de „emoții și percepții decât de strategie”, – aderarea este un process îndelungat dacă avem în vedere implicațiile pe care le are, mai ales în ceea ce privește apărarea colectivă. Dar este un „semnal puternic”, care nu are precedent, pentru că este vorba despre o țară aflată în război.

O altă concluzie a raportului este că Europa va fi nevoită să treacă de la un sprijin fragmentar la un sprijin structurat, pe termen lung. „Prima prioritate este aceea de a oferi Ucrainei sprijinul militar necesar pentru a rezista în săptămânile și lunile care urmează și pentru a evita pierderi semnificative de teritoriu”, potrivit lui Biscop. „A doua prioritate este să ne asigurăm că Ucraina este capabilă să-și desfășoare operațiunile militare în timp – luni sau chiar ani”.

„Este regretabil, dar de înțeles, că sprijinul militar a fost până acum ad-hoc”, a adăugat acesta. „UE trebuie să elaboreze un plan global pentru a ghida furnizarea de echipamente militare în următoarele săptămâni, luni și ani. Acest lucru necesită o planificare combinată a apărării cu Ucraina, astfel încât obiectivele ucrainene și capacitățile industriale europene să poată fi adaptate între ele”.

În prezent Statelor Unite reprezintă principalul sprijin militar al Ucrainei, însă responsabilitatea va cădea pe umerii Europei, potrivit lui Biscop: „Ucraina este vecină cu Uniunea Europeană. Dacă va cădea, statele membre UE sunt cele care se vor confrunta cu o Rusie încrezătoare în sine, nu Statele Unite”, avertizează profesorul.

 

 

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate