ENERGIEProf. Petrișor Peiu, despre micro centralele nucleare netestate nicăieri în lume: Din...

Prof. Petrișor Peiu, despre micro centralele nucleare netestate nicăieri în lume: Din graba de a da bine „în poză”, Iohannis a mai făcut o eroare angajând România într-o AVENTURĂ

Profesorul și economistul Petrișor Peiu a comentat, în termeni critici, decizia președintelui Klaus Iohannis de a se angaja că România va construi pe teritoriul său microcentrale nucleare, după o tehnologie netestată nicăieri în lume.

Peiu spune că România, deși este penultimul loc în clasamentul surselor de poluare ale Uniunii Europene, s-a angajat să devină și mai „verde”, închizând minele de cărbuni și centralele electrice.

„România, la rândul ei, a devenit țara europeană cea mai habotnică în noua religie a decarbonării. Deși suntem a doua cea mai mică sursă de poluare pe cerul Uniunii (după Suedia), ne-am trezit brusc într-o dimineață că sensul existenței noastre pe Pământ este, nici mai mult nici mai puțin, decât închiderea minelor de cărbune și a centralelor electrice care utilizează demonizatul carburant scos din minele patriei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Dintr-o dată am uitat că suntem penultimii din Europa la educație și la sănătate, dintr-o dată am uitat că avem cei mai puțini kilometri de autostradă și cale ferată modernizată din UE și ne-am dat seama că în calea fericirii și dezvoltării noastre stau fix cele șase grupuri energetice de la Turceni și Rovinari. Plus câteva mine și câteva mii de mineri.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Așa încât am pășit apăsat în noul mileniu, deciși să înlocuim prea-murdarul și poluantul lignit din Valea Jiului cu prea-curatul uraniu importat de peste mări și țări. Mă rog, noi nu am decis nimic, ci a decis Klaus Iohannis pentru noi. Așa încât, gloriosul guvern demis Vasilică Cîțu ne anunță bombastic, de parcă am fi în ultima săptămână de campanie electorală, că vom fi pionerii Estului sălbatic și vom instala nu unul, ci mai multe (și mai mici) reactoare nucleare care să înlocuiască prăfuitele centrale de la Turceni și Rovinari”, a scris Peiu într-un articol publicat în Q Magazine.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Despre centralele preconizate a se construi în România, Peiu spune că „tehnologia asta este atât de nouă și de experimentală, încât nu prea știe niciun stat mare și dezvoltat (inclusiv SUA) cum să o licențieze”.

Fostul consilier guvernamental afirmă că „din graba de a da bine în poză”, președintele Iohannis a angajat România într-o aventură.

„Nu era, oare, mai înțelept să aștepte Iohannis să vadă ce firme vor reuși să construiască, până la urmă, reactoare exploatabile comercial? Nu mai bine se ducea el vreo câțiva ani la golf, până se clarifica soluția câștigătoare? Poate canadienii vor avea un produs mai bun. Poate britanicii sau francezii. Poate coreenii sau japonezii. Sau poate altă firmă americană. De unde știe cineva azi, cine, din lumea occidentală, va reuși să facă un micro-reactor funcțional și rezonabil ca preț? De ce s-a grăbit guvernul cu acest acord? Nu cumva partenerii europeni vor fi și ei iritați de această ne-la-locul ei pripeală? Nu cumva guvernul nostru s-a pus în postura feciorului care se însoară la 12 ani cu o mireasă de 10 ani, neștiind cum va arăta aceasta la 20 de ani?

Oameni buni, totuși, vorbim de o țară și de câteva miliarde de dolari, cu asta nu se glumește…”, a concluzionat Petrișor Peiu.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate