vineri, februarie 23, 2024
ACTUALITATEProf. Paul Aligică îl critică dur pe Vasile Bănescu, pentru prestația ca...

Prof. Paul Aligică îl critică dur pe Vasile Bănescu, pentru prestația ca purtător de cuvânt al Patriarhiei Române și îi sugerează să „evalueze și alte opțiuni de carieră”

Unul dintre cei mai importanți intelectuali români, profesorul Paul Dragoș Aligică, îl dedică purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, o lungă postare, în care îl critică pentru prestațiile din ultima vreme.

Fără să-l numească direct pe Bănescu, profesorul Aligică vorbește despre „ecouri ale isprăvilor greu de înțeles dar indubitabil adevărate ale purtătorului de cuvânt al unei venerabile si respectate instituții religioase, aflat in turneu, in postura de vivace comentator, prin subsolurile la varii pagini de Facebook”.

Profesorul Aligică spune că Bănescu face greșeli „cu entuziasmul, dăruirea si seriozitatea sanctimonioasă inadecvata a debutantului ce se ia in serios: Un spectacol”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Profesorul universitar spune că „o situație mai absurdă și o lipsă de discernământ mai stupefiantă rar am întâlnit…”.

În finalul postării, Paul Dragoș Aligică îi sugerează lui Bănescu să „evalueze și alte opțiuni de carieră”.

Iată postarea integrală:

Cand esti purtator de cuvant al unei institutii, organizatii, entitati colective etc. treaba ta NU este sa creezi, alimentezi sau starnesti animozitati, conflicte sau polemici care se pot rasfrange negativ asupra institutiei pe care o reprezinti. Esti angajat NU ca -sa zicem, ca sa dam un exemplu- Polemist sau Moralist al Institutiei Religioase Cutare ci ca Purtator de Cuvant.

“Principalul” tau te-a mandatat ca “Agent” exact pentru inversul: sa domolesti polemici, sa temperezi si neutralizezi adversari, sa faci prieteni si sa castigi bunavointa publica. E elementar. E functia optima a oricarui purtator de cuvant.

Sau daca nu poti face cele de mai sus, cel mai bine e sa nu faci nimic: “Ah, Cutare, Purtator de Cuvant: Apa Sfintita! Cum n-ajuta nici nu strica!”. Aceasta e standardul aur in meserie, daca e sa intrebi profesionistii… Macar atat.

Din cauza asta sunt stupefiat sa aud de ceva vreme ecouri ale ispravilor greu de inteles dar indubitabil adevarate ale purtatorului de cuvant al unei venerabile si respectate institutii religioase, aflat in turneu, in postura de vivace comentator, prin subsolurile la varii pagini de Facebook. La inceput am crezut ca nu aud bine, apoi am zis ca isi ia masura erorii si se opreste… Dar nu.

E adevarat, are circumstante atenuante – e nou venit aici. Domnia sa abia acum experimenteza ceea ce cu totii am invatat greu, cu ani si ani in urma, facand aici, in Social Media, cele mai penibile greseli si expunandu-ne celor mai ridicole situatii -pana cand ne-a venit mintea la cap si am inteles, cat de cat, mediul si contextul.

Si o face cu entuziasmul, daruirea si seriozitatea sanctimonioasa inadecvata a debutantului ce se ia in serios: Un spectacol. Dar un spectacol stanjenitor totusi, care induioseaza orice observator pastrator al unei urme de compasiune pentru semenii nostri aflati la grea incercare. Si in cazul de fata, chiar e o mare ispita si incercare. Pentru ca:

O singura problema apare, dar mare. Si anume ca marea noastra majoritate nu ne-am expus opiniile necoapte si inepte, nici scriitura incompetenta, nici autismul social si informarea precara sau lipsa de intelegere a contextului si pretextului, din pozitia de purtatori de cuvant ai unei institutii respectabile. Ne-am exhibiat limitele intelectuale si morale, gongorismul si inadecvarile sociale din simpla calitate de cetateni cu cont de FB, pe cont individual, nu institutional.

Altfel spus si fara false pudori dar cu un zambet nostalgic la adresa trecutului: Am fost penibili si inadecvati si ne-am facut de ras aici, pe FB, pe contul nostru. Nu pe cel al acelor care ne-au dat increderea sa ii reprezentam public.

De asta spun: Daca mi-ar cere cineva aflat in situatia de mai sus sfatul, as sugera -si spun asta prieteneste dar si cu o nota de sfat profesional- inchidera urgenta a contului de FB si o pauza de reflectie. Tentatia si slabiciunea sunt prea mari.

Intentiile bune sunt de apreciat. Intensitatea pasiunii puse in lucrurile marunte, si ea – pana la un punct. Erorile de judecata sunt explicabile. Lipsa de delicatete si impertinenta aroganta sunt scuzabile.

Totusi: Nu se face. Macar atat: NU se face sa fii pricina de sminteala. Si mai ales nu se face sa periclitezi imaginea institutiei pe care se presupune ca o reprezinti, tragand-o dupa tine, prin incontinentele confuziilor si vanitatilor tale, la cel mai mic numitor comun al smintelii publice curente.
Pentru ca Institutia Aceea NU merita un astfel de tratament…

Si pentru ce?!!! Si de ce?!! Sa fiu iertat, dar o situatie mai absurda si o lipsa de discernamant mai stupefianta rar am intalnit…

PS
Si inca ceva, tot profesionist: Rolul de purtator de cuvant este una dintre cele mai rapid erodabile pozitii intr-o organizatie moderna. E o pozitie ingrata care solicita mult, te consuma mult si rotirea deasa a cadrelor este esentiala. Iata de ce cand -dupa o lunga si fructuoasa perioada de serviciu public admirabil- ajungi sa reusesti performata ca din pozitia in cauza sa transformi in mod cu totul gratuit si nejustificat, din senin si fara nicio ratiune, prietenii in adversari, sa alienezi aliati loiali, sa iriti si dispui nefavorabil nenumarati neutri si in general sa te pui in pozitia ca discutia publica sa fie despre conduita ta personala si profesionala si polemicile tale si nu despre pozitia institutiei ce o reprezinti, toate astea sunt semne serioase ca oboseala isi spune cuvatul si ca poate ca a venit momentul sa evaluezi si alte optiuni de cariera. Stresul, epuizarea, discernamnatul slabit, uzura intelectuala isi spun cuvantul. Si inainte de a face altele si mai late, e bine sa faci un gest responsabil si benefic pentru toata lumea dar mai ales pentru Institutia pe care o reprezinti.
spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE