sâmbătă, decembrie 2, 2023
ACTUALITATEProf. Dan Dungaciu, la Patriarhie: De la globalizare se trece la deglobalizare....

Prof. Dan Dungaciu, la Patriarhie: De la globalizare se trece la deglobalizare. Suntem într-o asemenea situație în care vedem că sudul global nu mai răspunde la comenzile Occidentului

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române a susținut prelegerea „Biserică și identitate. Provocări în spațiul ortodox contemporan”, la Patriarhia Română, în cadrul simpozionul de teologie canonică și drept bisericesc organizat la Palatul Patriarhiei.

Conform agenției Basilica, profesorul Dungaciu a spus că direcția spre structuri „supranaționale, supraidentitare”, „s-a cam încheiat”.

„Iar ideile locale, ideile naționale încep să emeargă chiar unde nu ne așteptăm. Dacă ne uităm la ce se întâmplă în Ucraina din punctul acesta de vedere, Ucraina este mai degrabă victoria suveranismului și victoria ideii naționale”, a explicat Dan Dungaciu.

Sociologul explică faptul că globalizarea este pusă sub semnul întrebării.

„Ideea de bază a fost ca Estul să devină Occident. Nu a devenit. Nu toți oamenii vor să devină occidentali. Și acum suntem într-o stare de regândire a chestiunilor identitare la nivel politic și la nivel strategic. E o lume care începe să se schimbe sub ochii noștri. E fascinant, chiar dacă dureros din multe puncte de vedere”, a adăugat profesorul universitar.

Profesorul Dungaciu a făcut o comparație între situația din Ucraina și cea din Moldova.

„În Ucraina, resurecția religioasă vine mână în mână cu resurecția identitară. O biserică trebuie să fie autocefală. Poporul ucrainean, diferit de poporul rus, trebuie să aibă Biserica lui. În Republica Moldova lucrurile sunt mai complicate, pentru că este vorba despre același popor. Ce se întâmplă acolo rămâne neclarificat.”

„Este limpede că în Moldova, indiferent de guvernarea de acolo, e o tensiune identitară neclarificată și de aici disputa dintre cele două Mitropolii. La bază este o discuție, o dispută identitară: dacă-și spun moldoveni, e o biserică (a Rusiei – n.red.); dacă-și spun români, e o Biserică românească”, a subliniat profesorul.

Domnia sa a subliniat care crede că ar trebui să fie rolul României.

„Probabil că ar merita ca România să devină până la urmă un traducător pentru spațiul occidental și american a ceea ce se întâmplă din punct de vedere al evoluțiilor din regiune. Nu mă refer aici numai la fostul URSS, mă refer și la statele din Balcani”, a opiniat Dan Dungaciu.

Pericolul care paște Biserica Ortodoxă „va fi când vor fi presiuni de tip geostrategic, geopolitic, nu doar de tip identitar”, a continuat el. „Adică adeziunea față de o anumită viziune ecleziologică din rațiuni geopolitice.”

„E nevoie de poziția celei mai semnificative Biserici (Biserica Ortodoxă Română – n.red.), practic, între cele două presiuni – greacă și rusă – inclusiv pe acest tărâm, pe tărâmul dezbaterii publice – à propos de geopolitica ortodoxă.”

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

 1. „Ideea de bază a fost ca Estul să devină Occident. Nu a devenit. Nu toți oamenii vor să devină occidentali. Și acum suntem într-o stare de regândire a chestiunilor identitare la nivel politic și la nivel strategic. E o lume care începe să se schimbe sub ochii noștri. E fascinant, chiar dacă dureros din multe puncte de vedere”

  E incredibil cum nu (vreți să) vedeți că intelectualii Democrației nu vă spun nimic! (NIMIC DIN CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN LUME!)

  Doar Estul a vrut să devină Occident (NU ȘI VESTUL!). Asta nu este posibil, din cauza Axiomei lui Moroianu (Sergiu, cel mai faimos soț din USR):

  „Trebuie continuat. Trebuie renunţat sau nuanţată aderarea la procesul Bologna, prin care se presupune că 60% dintre tineri ar avea vocaţie de studii universitare. Este lipsită de sens o ţară cu 60% «boieri». Trebuie revenit la sistemul în care facultatea era pentru elite: 10% dintr-o grupă de vârstă sau atât cât este nevoie pentru funcţionarea sănătoasă a societăţii.”

  (El nu argumenta deloc prin incapacitatea intelectuală naturală a oamenilor, enunța procentul pur și simplu, fără vreo urmă de explicație. Mai bine zis, consideră că un procentaj ridicat de „boieri” ar fi „lipsit de sens”, din motive pe care nu vi le elucidează.)

  Articolul „El a ales România. Sergiu Moroianu – Mr. Matematică” din „Income Magazine”, de prin 2013 (actualmente inexistent):

  https://incomemagazine.ro/articole/el-a-ales-romania-sergiu-moroianu-mister-matematica

  a fost făcut pierdut de presa liberă, din cauza acuzelor grave formulate de S. Moroianu acolo, privitoare la învățământ.

  Tot așa și Occidentul: dacă devin toți „occidentali”, cine mai muncește ? Deci:

  N-AVEȚI DECÂT, DACĂ VĂ PLACE D-L D.D.!

  EU ÎNCĂ NU POT CREDE CĂ PUTEȚI ÎNGHIȚI ASTFEL DE „EXPLICAȚII”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate