Constantin Rusu, profesor de educație artistică și pictor, a trimis pe adresa redacției un comentariu față de rezultatele grevei profesorilor din acest an. Îl publicăm integral, după cum urmează:
De la MINUS la MINUS – Profesorii au „câștigat”! …
Greva generală a Profesorilor a început în data de 22 mai 2023 și, practic, s-a încheiat în mod subit luni, 12 iunie. Liderii de Sindicate au oprit greva fără acordul Profesorilor, folosind titlul de „suspendare”.
Pe tot parcursul grevei, Profesorii au ținut aproape. În afară de urmărirea, în timp real, a situației de ansamblu, s-au organizat voturi pe toate grupurile de dialog (pe Facebook, WhatsApp, Telegram) în ceea ce privește continuarea grevei. De asemenea, în mod constant, au fost reînnoite revendicările privind salarizarea și problemele din sistemul Educației. În nici un caz, Profesorii nu au fost de acord cu oprirea grevei! – Nu înaintea soluționării concrete și corecte a problemelor din Sistem!
Rezultatele sondajelor interne și lista cu revendicări, confirmată și revizuită în timp real de către Profesori, au fost înaintate liderilor locali și județeni de Sindicat. În mod normal, liderii din vârful „piramidei sindicale”, Președinții „mari”, ar fi trebuit să aibă ca prioritate absolută, în negocierile purtate cu guvernanții, respectarea realității „din teren” și conferirea unui glas (puternic!) doleanțelor cadrelor din Învățământ. Mai ales că liderii sindicali au avut un capital uriaș de susținere concretă din partea Profesorilor, Personalului auxiliar din Învățămât și chiar a unor cadre didactice din Învățământul universitar, Elevi, Studenți și Părinți, sub forma unei reacții sociale masive.
Actualmente, majoritatea Profesorilor din țară și-a reluat activitatea didactică și de pregătire a examenelor naționale. Această reluare a activității vine pe fondul abuzului liderilor sindicali, anume oprirea grevei în mod forțat (și, nicidecum fortuit). Evident, situația generează frustrare și mare nemulțumire în rândul corpului profesoral, în contextul în care opiniei publice i s-a indus ideea că Profesorii au „câștigat” – „au obținut ceea ce au vrut”. Pe canalele media (pre$$) și din sursele oficiale ale Statului s-a inoculat, în mod mincinos și viclean, gândul că li s-ar fi soluționat toate revendicările.
Nimic mai fals!
În realitate, nu s-a soluționat nici o revendicare în conformitate cu cererile Profesorilor! În continuu, Guvernul a tergiversat și deturnat revendicările și a „oferit” numai așa-zise soluții derizorii, dacă ținem, totuși, cont de contextul general cu rădăcini amare în trecutul ultimilor ani. Iar, dacă extindem contextul la care raportăm atitudinea Guvernului vis-a-vis de Învățământ la trecutul ultimilor 33 de ani, situația apare ca dramatică! „Dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs.” și „dacă nu ar fi de râs, ar fi de plâns”- ambele variante se aplică, simultan.
Așa-zisa creștere salarială de 25% (venit BRUT), promisă actualmente, ar veni pe fondul unui salariu neindexat cu rata inflației, neajustat de ani de zile. În plus, „creșterea” salarială s-ar aplica după un anumit algoritm care nu poate fi controlat și realmente verificat, pe care programul software EduSal îl folosește în calcularea salariilor. În plus, în Ordonanța de urgență – OUG, care modifică Legea-cadru nr.153/2017, nu se menționează explicit în textul ordonanței categoria Personalului didactic (Profesorii), în vederea majorărilor salariale. Se menționează doar Personalul auxiliar din Învățământ. Profesorii sunt menționați în Nota de fundamentare și, după cum se știe, aceasta nu are valoare de act legal – deci, nimeni nu ar putea fi tras la răspundere legal dacă salariilor Profesorilor nu li s-ar adăuga nici cei 25% promiși… După cum sugerează titulatura, Nota de fundamentare este… o notă de fundamentare…
Chiar dacă s-ar acorda majorarea cu 25% salariului brut al Profesorilor acum, în 2023, trebuie avut în vedere că, în realitate, acestă ajustare salarială trebuia implementată, în baza legii, încă din 2022. Deci, realist vorbind, „lupta” profesorilor și eforturile făcute de aceștia pe fondul grevei s-au finalizat cu câștigarea unui drept legal care trebuia, de fapt, implementat cu mult timp în urmă!
Dintre revendicările Profesorilor, una principală a fost indexarea anuală a salariilor raportat la rata inflației. Guvernul a refuzat, în mod categoric, soluționarea acestei cerințe de bun simț. Asta, în condițiile în care puterea de cumpărare a scăzut dramatic în ultimii ani, iar veniturile Profesorilor au rămas extrem de mici. Liderii sindicali au renunțat la această esențială cerință. După cum s-a văzut, „au lăsat de la ei” – de la noi, Profesorii, adică.
Greva Profesorilor s-a întins pe parcursul a douăsprezece zile lucrătoare. Cumulând parcursul acestor zile, orele tăiate generează pierderi financiare pentru profesori (în medie) de aproximativ 3000-4000 de lei (RON). Mai precis, suma pierdută variază în funcție de salariul fiecărui cadru din Învățământ. În mod legitim, Profesorii se întreabă unde este Dreptul de a face grevă, stipulat în lege, dacă ești „penalizat” și ți se taie salariul? Aceasta fiind situația, mai putem, oare, vorbi despre un drept la grevă?
Care este diferența între un concediu fără plată și Greva Profesorilor? O mare diferență este aceea că în concediu te odihnești și te refaci mental și sufletește, iar în grevă ești prins într-un conflict de muncă – ce vine „la pachet” cu stres și consum foarte mare emoțional și mental. Chiar și așa, numărul de Profesori care s-au implicat major pe parcursul grevei, în vederea unei îmbunătățiri semnificative a situației actuale din învățământ, este foarte mare.
Calculând tăierile veniturilor financiare ale Profesorilor pe fondul grevei, prin punere în relație cu „creșterea” salarială promisă, se poate vedea din ce lună a anului se va simți „în buzunar” această modică ajustare de +25% a salariului…
Profesorii au fost folosiți, cel mai probabil, ca „masă de manevră” pe fondul unor conflicte și mișcări politice (vizibile și „de culise”). Sindicatele planificaseră ca mișcările pe fondul grevei să dureze aproximativ o săptămână, aproximativ cinci zile lucrătoare. Iată, însă, că nimicurile „negociate și obținute” de liderii sindicali, dublat de acțiunile și comentariile guvernanților și ale Președintelui Iohannis (așa-zis al României), au generat mare nemulțumire și supărare în rândul profesorilor. În consecință, situația a scăpat de sub controlul liderilor de sindicate, iar greva și protestele s-au prelungit, peste „planul inițial”.
În prezent, profesorii își pun probleme și multe semne de întrebare în legătură cu condiția socială a Profesorului și modul de organizare sub forma actuală a sindicatelor. În viitorul apropiat, vor apărea reacții drastice din partea multor profesori, care vor atinge punctele dureroase ale „actorilor principali” din Sistem.
Ca urmare a tuturor eforturilor și rezistenței Profesorilor, salariile și procesul de soluționare a problemelor din Învățământ au ajuns de la MINUS la MINUS!
Dar, #NUCEDĂM!
*Filmul documentează manifestația de protest din data de 9 iunie 2023 a Profesorilor, Învățătorilor, Educatorilor și Personalului auxiliar, cu activitate în ciclurile preuniversitare de Învățământ.
Filmul este împărțit în secțiuni, foarte ușor accesibile selectând minutul corespunzător capitolelor menționate în descrierea filmului, pe YouTube
Poate întrebați la Informații cine, cum, de ce etc. a oprit greva. Și luați notă de importanța unor Sindicate „Libere” (comparativ cu fostele „curele de transmisie”).
P.S.
Vestitul revoluționar Stelian Tănase a scos și un film despre Chivu Stoica:
https://www.youtube.com/watch?v=acDYhp0cjRY
În el, N.C. este criticat inclusiv pentru faptul că s-ar fi mulțumit doar cu nevasta (spre deosebire de Dej, Stoica etc.)! Iar N.C. jr. este criticat pentru că ar fi continuat moda dejistă de a avea legături cu artiști!
P.P.S.
Un grec trăitor în Londra (Alexander Mercouris) susținea ieri (pe la min. 40:00) că F16 ar putea interveni în Ucraina din România:
https://www.youtube.com/watch?v=nr8TJkp5ioI