ACTUALITATEA murit Valeriu Cațer, jurnalist și unionist din Basarabia

A murit Valeriu Cațer, jurnalist și unionist din Basarabia

Jurnalistul român Valeriu Cațer a murit, duminică 23 ianuarie, la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime din Chișinău”, informează Unimedia.

Valeriu Cațer sau Valer Vulcan, cum mai era cunoscut, avea 49 de ani și suferea de o boală incurabilă, precizează sursa citată.

Valeriu Cațer a fost un neobosit luptător pentru adevăr și pentru întoarcerea Basarabiei acasă, făcând parte din prima promoție de studenți veniți să studieze în Țară, după 1990.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

A fost decorat cu Crucea Patriarhală de către PF Teoctist.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Iată un scurt portret, realizat de către avocatul Antonie Popescu:

S-a stins (un) Vulcan…

Colegul și prietenul nostru, jurnalistul Valeriu Caţer de la Chișinău a plecat ieri-seară la Cer.

După ce ca elev a fost prezent la marile manifestații de redeșteptare națională din Piața Marii Adunări Naționale și la cele pentru independența Chișinăului față de Moscova, în studenție Valeriu s-a remarcat ca luptător pentru Basarabia și pentru drepturile românilor basarabeni și bucovineni, pentru eliberarea din detenție a membrilor grupului Ilașcu și pentru oprirea agresiunilor rusești de la Nistru din 1992.

Valeriu Cațer a făcut parte din prima și admirabila promoție de tineri veniți la studii în Țară în 1990, a fost președintele fondator al primei organizații a studenților basarabeni din București, afiliată Ligii Studenților din România, înființată pre când URSS încă nu dispăruse! Valeriu a făcut încă de atunci Unirea!

A debutat în presă în ziarul Ligii Studenților, scrierile sale fiind preluate de cotidianele „România Liberă”, în suplimentul „Aldine”, și „Ziua”; a scris despre Basarabia și Bucovina într-o perioadă când reîntregirea națională părea imediată.

Între 9 si 27 Martie 1992, Valeriu Cațer a participat la “Drumul Crucii” de la Chișinău la București – cea mai mare campanie publică pentru Basarabia petrecută vreodată, imediat după dezmembrarea imperiului sovietic, organizată de Liga Studenților din București și Organizația Tineretului Creștin-Democrat din Chișinău (OTCD), ocazie cu care a fost distins, alături de ceilalți participanți, cu Crucea Patriarhală, de Patriarhul României, PF Teoctist.

După studiile la Facultatea de Istorie a Universității din București, dragostea sa pentru Basarabia l-a determinat să se întoarcă acasă, la Chișinău, unde a fost jurnalist la „Europa Liberă”, „Basa-press”, Radio Chișinău, „Deschide Moldova” și în multe alte proiecte media și civice.

Din păcate, firul vieții sale zbuciumate a fost întrerupt prematur de complicațiile survenite după o afecțiune cronică de care în sistemul medical occidental un pacient se tratează a la longue.

<<În adolescenţă, trebuie să recunosc, m-a bătut un gând să fac Facultatea de Jurnalism. Am ales, însă, Istoria şi mă felicit azi pentru această decizie. Iar meseria de ştirist (asta îmi place să cred că sunt) am învaţat-o, la ceva vreme după ce am făcut facultatea şi m-am ocupat cu de toate – numai cu istoria mai puţin, de la doi oameni pe care azi am ocazia să-i numesc profesorii mei. Chiar dacă ei – Vasile Botnaru şi Alexandru Canţâr – s-ar putea să nu ştie că anume asta au fost pentru mine. S-a întâmplat acum 10 ani, la „Basa-press”, deși începusem să scriu mai devreme, la Bucureşti, ocazional pentru „România Liberă”. Am fost, pe rând, reporter de agenţie, iar mai apoi de radio – la „Europa Liberă”, producător și moderator de emisiune matinală. Am adunat laolaltă satisfacţia, dar şi oboseala rutinei din ultimii doi ani. Le sunt imens de recunoscător tuturor colegilor cu care am lucrat acolo, dar (mă văd obligat s-o mărturisesc) „Publika TV” mi-a redescoperit pasiunea pentru jurnalism. În rest, sunt câteodată al naibii de afurisit, dar îmi trece repede și regret dacă s-a întâmplat să supăr pe cineva, iubesc prietenii pe care îi am şi m-a durut foarte tare când s-a întâmplat (dintr-o cauză sau alta) să pierd vreunul, îmi plac muzica rock şi jazz-ul, teatrul şi cărţile (mă înnebuneşte mirosul de hârtie abia ieşită de sub tipar), ştiu să călăresc şi ador caii (am făcut vreo doi ani de echitaţie în copilărie). Nu iert doar trădarea, făţărnicia şi prostia.>> – declara regretatul jurnalist pentru „Publika”.

Dumnezeu să odihnească în pace sufletul lui bun!

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. Nu vi se pare suspect faptul ca multi unionisti din Basarabia sau din Romania mor la virste tinere si din cauze suspecte. In frunte cu Eminescu (omorit de serviciile austro-ungare)… apoi familia Teodorovici (care cinta prea mult despre Eminescu si unire), un unchi de-al sotiei mele unionist roman (care stia ca va muri de mina serviciilor rusesti) si lista sint convins ca poate continua… Sa zicem ca Grigore Vieru a murit din cauze naturale, desi nu sint foarte convins. Cred ca ar fi bine sa se faca o lista cu toti unionistii basarabeni si romani si urmarita evolutia lor (oricum sint urmariti de serviciile secrete in general si de cele rusesti in special)… Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca pe toti luptatorii stiuti si nestiuti care au luptat pentru unirea Basarabiei cu Romania un obiectiv important pentru generatia actuala si a celor care vor veni… Doamne ajuta-i, ocroteste-i si-i uneste pe romani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate