joi, februarie 2, 2023
ACTUALITATEPreședintele Slovaciei e evocat curajul Armatei Române, care a contribuit la eliberarea...

Președintele Slovaciei e evocat curajul Armatei Române, care a contribuit la eliberarea țării sale

Președintele Slovaciei, Zuzana Caputova, a mulțumit armatelor rusești, române sau ucrainene pentru ajutorul acordat la eliberarea țării de ocupantul nazist, informează Agerpres.

Declarațiile au fost făcute cu ocazia unei ceremonii prilejuite de Ziua Victoriei împotriva Nazismului, la care a participat alături de Președintele Parlamentului Slovac, Boris Kollar, desfăşurată la Memorialul Slavin din Bratislava.

„Cu preţul unor sacrificii enorme şi suferinţe inimaginabile, generaţiile din timpul războiului au salvat lumea. Bunicii şi bunicile noastre, străbunicii şi congenerii lor din Rusia, Ucraina, România şi alte ţări, care au eliberat oraşele şi satele noastre, la fel ca generaţiile de bărbaţi şi femei din Marea Britanie, Franţa, SUA, Canada şi alte ţări ale coaliţiei anti-hitleriste, au găsit forţa, curajul şi determinarea să pună mâna pe arme şi să lupte pentru un lucru just şi sacru. Pentru aceasta, le vom fi etern recunoscători”, a amintit președinta slovacă, adăugând că 6.845 de soldaţi ai Armatei Roşii sunt înmormântați în Memorialul Slavin.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

La rândul său, Boris Kollar a subliniat că este nevoie să fie marcate evenimentele fundamentale din istorie. „La fel cum omagiem eroii Insurecţiei Naţionale Slovace (1944-1945), rezistenţa noastră internă şi externă, Corpul 1 de Armată Cehoslovac, nu-i vom uita pe oamenii tuturor naţiunilor care au luptat în rândurile armatelor sovietică şi română şi care şi-au dat viaţa pentru eliberarea ţării noastre”, a spus preşedintele parlamentului slovac, în timpul unei ceremonii la un monument ridicat în memoria a doi soldaţi sovietici.

Boris Kollar, ambasadorul rus în Slovacia, Igor Bratcikov, şi primarul Bratislavei, Matus Vallo, au depus coroane de flori în cadrul acestei ceremonii. „’Am decis să onorăm în acest mod simbolic memoria celor doi tineri soldaţi, care au murit în timpul eliberării capitalei noastre”, a declarat preşedintele parlamentului slovac.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Nu este prima oară când președintele slovac onorează soldații români. În 2021, Suzana Caputova a spus românii au fost, alături de ruși, principalii eliberatori ai Bratislavei.

„Cel mai mare merit în eliberarea oraşului aparţine membrilor Armatei Roşii şi de asemenea soldaţilor români”, a spus ea atunci.

În luptele din Cehia și Slovacia sau Cehoslovacia și-au dat viața peste 66.500 de militari români, informa Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.

„În timpul confruntărilor, trupele române au pierdut peste 66.500 de militari (morţi, răniţi şi dispăruţi), participând la 260 de lupte importante, pătrunzând 400 de km în dispozitivul de apărare inamic, forţând patru cursuri de apă (Hron, Morava, Nitra şi Vlah), escaladând 10 masive muntoase şi eliberând 1.722 de localităţi, din care 31 de oraşe.
În anii 1951-1952, guvernele României şi Cehoslovaciei au convenit ca osemintele morţilor de război români să fie centralizate în două cimitire de onoare, situate în prezent în Slovacia (la marginea de nord a oraşului Zvolen, lângă Cimitirul central) şi în Cehia (lângă Cimitirul central din oraşul Brno).
În Cimitirul de onoare românesc din Zvolen, care ocupă în prezent o suprafaţă de 2,5 ha, a fost amenajat un monument central în forma unui sarcofag, pe suprafaţa căruia s-a fixat o coroană din lauri, iar pe latura frontală s-a marcat în altorelief fraza: GLORIE VEŞNICĂ EROILOR ROMÂNI CĂZUŢI ÎN LUPTELE PENTRU ELIBERAREA / REPUBLICII CEHOSLOVACE DE SUB JUGUL FASCIST 1944-1945. De pe platforma monumentului central se coboară în cele 19 parcele în care au fost amenajate morminte individuale pentru ofiţeri şi morminte comune pentru soldaţi”, preciza sursa citată.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate