luni, aprilie 15, 2024
EDUCAȚIEPreședintele Iohannis, discurs explicit în favoarea ideologiei de gen și a educației...

Președintele Iohannis, discurs explicit în favoarea ideologiei de gen și a educației sexuale în școli: Aceste valori nu trebuie îngrădite de entități retrograde

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut, joi, cu ocazia începutului noului an universitar, un discurs pro-toleranță și pro-diversitate, în care a subliniat că sunt de netolerat orice „îngrădiri ideologizante” în ceea ce privește dreptul la cunoaștere.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 1 octombrie a.c., o alocuțiune în cadrul ceremoniei de deschidere a anului universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, a informat Administrația Prezidențială.

Redăm mesajul președintelui Klaus Iohannis:

„(..) Cu prilejul deschiderii noului an universitar, țin să aduc în discuție subiectul libertății academice și al dreptului la cunoaștere fără nici un fel de îngrădiri ideologizante, mai ales având în vedere că educația umanistă, care include artele, este o piatră de temelie a societăților noastre.

Democrația și pluralismul se bazează tocmai pe aceste principii și pe autonomia universitară, ca valori pe care, de altfel, s-a construit întreaga Europă modernă căreia îi aparținem.

Libertatea de conștiință, libertatea de mișcare și de asociere, libertatea de exprimare,  dreptul la învățătură, toate aceste fundamente constituționale ale democrației sunt exemplificate, exersate și dezvoltate în mediul universitar, ceea ce contribuie semnificativ la asumarea lor în rândul întregii societăți.

De aceea, afectarea acestor libertăți, oricând, oriunde și prin orice mijloace, de către entități retrograde, este de neconceput și de netolerat.

Mediul universitar românesc trebuie să rămână și să se dezvolte ca un spațiu al libertății, deschis dezbaterii, în care puncte de vedere diferite, complexe și îndrăznețe să dea contur viitorului.

Respectând litera și spiritul Constituției, idealurile Revoluției Române de care vorbește primul ei articol, mă voi opune oricăror ingerințe politice menite să deturneze școala românească de la misiunea ei, aceea de a contribui la o Românie europeană prin valori și prin educație.

Nu există altă educație universitară decât cea autonomă, bazată pe valori cardinale precum libertate, toleranță, diversitate, încredere, respect, incluziune socială (…)”.

Reamintim că președintele Iohannis s-a împotrivit legii care interzice propaganda ideologiei de gen în școli, susținând în schimb educația sexuală.

În prima speță, Curtea Constituțională a amânat pentru 28 octombrie pronunţarea în cazul obiecţiei de neconstituţionalitate formulată de președintele Klaus Iohannis privind Legea pentru modificarea articolului 7 din Legea educaţiei naţionale 1/2011 referitor la identitatea de gen.

În ceea ce privește educația sexuală în școli, CCR a respins sesizarea lui Klaus Iohannis,  educația sexuală urmând să se facă doar cu acordul părinților.

Este important de amintit că în aprilie 2018, răspunzând unei întrebări din partea asociației pro-homosexualitate Accept, Klaus Iohannis declara că își dorește o legislație care să combată și să elimine total discriminarea din legislație.

„Însă pentru a combate discriminarea elaborarea unei legislații specifice este doar un pas, un pas important. O să mă sfătuiesc cu colegele și cu colegii să vedem în ce măsură putem să încurajăm Parlamentul României să accepte o discuție și o legiferare pe tema eliminării discriminării. Asta se poate face relativ ușor”, a spus Iohannis.

El a mai zis atunci că inițiatorii Referendumului pentru protejarea căsătoriei „inflamează societatea românească”.

„Eu cred că și în chestiunea discriminării, și în chestiunea modificării Constituției, cuvântul cel mai potrivit este toleranță. Dacă suntem toleranți nu înseamnă că vrem să fim altfel, dar vrem să-l cunoaștem pe celălalt și să încercăm să îl înțelegem. Trăim din păcate niște vremuri în care toleranța în loc să crească în societate este mai degrabă în reducere, ceea ce este foarte, foarte păcat și eu n-am văzut rolul meu în a tranșa discuția de exemplu pe Constituție, ci eu văd rolul meu în a explica societății în ansamblu că toleranța este o calitate esențială a unei societăți moderne din Europa secolului XXI, și nu altceva. Și atunci, cu siguranță într-un climat de mai bună toleranță și aceste chestiuni de eliminare a discriminării vor fi mult mai ușor de tratat”, a subliniat Klaus Iohannis la evenimentul organizat de Consiliul Tineretului din România.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE